Managementul integrat al cancerului la SANADOR

Managementul integrat al cancerului la SANADOR

În prezent, cancerul nu mai trebuie privit ca pe o sentinţă definitivă, ci ca pe o afecţiune cu şanse mari de vindecare dacă este diagnosticată precoce. Ca acest lucru să fie posibil, controalele medicale periodice, investigaţiile de rutină anuale şi testele de screening sunt esenţiale. Însă, identificarea precoce este doar primul pas într-un proces mai amplu. Diagnosticul de precizie, tratamentul personalizat, dar şi monitorizarea pe termen lung necesită o abordare integrată, multidisciplinară. Iar pentru obţinerea celor mai bune rezultate, pacienţii trebuie să se adreseze unor centre medicale specializate, care să le ofere servicii complete, integrate, pentru screeningul, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor oncologice.

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru privat din România specializat în diagnosticarea, monitorizarea şi tratamentul cancerului, asigură o gamă largă de servicii medicale integrate pentru bolnavii cu cancer, precum chimioterapie, imunoterapie, medicină nucleară, radioterapie, chirurgie oncologică şi oncologie intervenţională, Centrul Oncologic SANADOR fiind inclus în Spitalul Clinic SANADOR. La SANADOR, tratamentul personalizat al pacienţilor oncologici este stabilit de comisia oncologică multidisciplinară, în acord cu cele mai recente protocoale de diagnostic şi tratament oncologic.

Tumor Board la Centrul Oncologic SANADOR

Lupta împotriva cancerului necesită implicarea unor medici dedicaţi şi foarte bine pregătiţi, care să transmită multă încredere pacienţilor şi să ia cele mai bune decizii terapeutice pentru aceştia. La Centrul Oncologic SANADOR, tratamentul modern al cancerului se realizează conform recomandărilor comisiei oncologice multidisciplinare (Tumor Board), care include medici empatici şi cu experienţă remarcabilă din mai multe specialităţi, precum oncologie, radioterapie, chirurgie şi imagistică medicală, dar şi din alţi specialişti în funcţie de caz. Această comisie analizează toate opţiunile de tratament, ţinând cont de toate particularităţile cazului, oferind fiecărui pacient în parte o variantă terapeutică personalizată. Planul terapeutic poate include chirurgie oncologică, radioterapie, dar şi alte tratamente oncologice (chimioterapie, imunoterapie, hormonoterapie, terapie biologică ţintită), în diverse combinaţii şi într-o ordine prestabilită.

De asemenea, la Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii cu cancer au acces şi la a doua opinie medicală asupra diagnosticului şi planului terapeutic iniţial, ceea ce le va oferi mai multă încredere şi claritate în procesul de tratare a bolii.

Importanţa depistării precoce a cancerului

Recunoaşterea semnelor şi simptomelor unui cancer în stadii incipiente este foarte importantă pentru stabilirea unui diagnostic precoce şi a iniţierii tratamentului. Cu cât se intervine mai repede, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. Semnale de alarmă cum ar fi, de exemplu, scăderea bruscă şi neintenţionată în greutate, lipsa apetitului, apariţia unui nodul mamar suspect sau a metroragiei, adică a sângerării anormale între menstruaţii sau după instalarea menopauzei, dar şi mărirea ganglionilor sau prezenţa sângelui în urină sau în scaun nu trebuie trecute cu vederea.

Însă, pentru că semnele şi simptomele de cancer sunt deseori incerte sau îşi fac simţită prezenţa când este prea târziu, diagnosticul cancerului necesită investigaţii specifice. De exemplu, pentru cancerul de prostată, rezonanţa magnetică multiparametrică şi biopsia de fuziune sunt esenţiale. Pentru cancerul de colon, colonoscopia, numită şi endoscopie digestivă inferioară, este metoda de screening şi diagnosticare cea mai eficientă. În cazul cancerelor ginecologice (cancerul de col uterin, cancerul de endometru, cancerul ovarian sau vaginal), ecografia transvaginală, sonohisterografia şi imagistica CT sau RMN sunt extrem de importante, iar pentru cancerul de sân efectuarea periodică a unor investigaţii specifice, precum ecografia mamară şi mamografia, este esenţială în depistarea precoce a acestei maladii. Biopsia rămâne însă metoda cea mai eficientă în cazul unor manifestări clinice suspecte, oferind confirmarea definitivă a diagnosticului. În plus, investigaţiile avansate precum PET-CT şi SPECT-CT, disponibile la Centrul Oncologic SANADOR, permit stadializarea precisă şi monitorizarea adecvată a pacienţilor.

La SANADOR, diagnosticarea, tratarea şi monitorizarea cancerului sunt realizate cu ajutorul unor echipamente ultraperformante, de ultimă generaţie, şi a unor tehnologii avansate, multe dintre acestea fiind unice în ţara noastră şi chiar singulare în sistemul medical privat.

De pildă, pentru femei, mamografiile digitale cu tomosinteză folosesc sistemul Selenia Dimensions 3D Hologic, furnizând rezultate superioare comparativ cu mamografiile tradiţionale, iar pentru bărbaţi, investigaţiile RMN multiparametrice de prostată şi biopsiile sunt realizate cu echipamente de ultimă generaţie. Pentru suspiciuni de cancer ginecologic, pacientele beneficiază de colposcopie, biopsie şi imagistică avansată. În Departamentul de Medicină Nucleară, PET-CT-ul cu Siemens Biograph Horizon 3R şi scintigrafiile de tip SPECT-CT cu Siemens Symbia Inevo Bold asigură informaţii precise despre procesele metabolice şi localizarea leziunilor, facilitând gestionarea eficientă a diverselor forme de cancer.

Managementul integrat al cancerului la SANADOR

Tratamentul cancerului este multimodal şi necesită o abordare multidisciplinară. Acesta poate include chirurgie oncologică, care adeseori este prima opţiune de tratament, şi care, în funcţie de particularităţile fiecărui caz, poate fi diagnostică, radicală, citoreducţională, paliativă sau reconstructivă. Intervenţia chirurgicală este frecvent combinată cu chimioterapia şi radioterapia, administrate într-o anumită ordine şi în combinaţii stabilite pentru fiecare pacient în parte. Unele tipuri de cancer beneficiază şi de proceduri de oncologie intervenţională, cum ar fi tratamentul tumorilor hepatice (primare şi secundare – metastaze), iar pentru altele, precum cancerul tiroidian, când se foloseşte terapia cu iod radioactiv (iodoterapia).

Tratamentul medicamentos poate include chimioterapia, hormonoterapia, imunoterapia şi terapii biologice ţintite, fiecare dintre acestea având scopul să distrugă celulele canceroase sau să stimuleze răspunsul imun al organismului. Radioterapia, o altă opţiune terapeutică, poate fi utilizată ca tratament curativ sau adjuvant, fiind efectuată la SANADOR cu ajutorul unor tehnologii avansate, în vederea asigurării unui tratament precis şi eficient.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii cu cancer care aleg serviciile SANADOR beneficiază de gama completă şi complexă de servicii medicale, atât în regim ambulatoriu, cât şi în regim de spitalizare de zi sau continuă.

viewscnt