Aducerea pe lume a unui copil este un moment unic, încărcat de un amalgam de emoţii. Chiar dacă, de cele mai multe ori, sarcina şi naşterea decurg normal, fără probleme, iar copilul vine sănătos pe lume, există şi cazuri în care viitoarea mamă se confruntă cu o sarcină cu risc ridicat. O astfel de situaţie este întâlnită atunci când apar anumite complicaţii care ar putea afecta gravida, fătul sau pe amândoi. De aceea, sarcina cu risc crescut necesită o îngrijire mult mai atentă din partea medicului obstetrician care monitorizează gravida, astfel încât viitoarea mamă şi fătul să nu fie puşi în pericol.
Pentru o naştere în siguranţă, este recomandat ca aceasta să aibă loc într-o maternitate care să facă parte dintr-un spital multidisciplinar. Maternitatea SANADOR de la Spitalul Clinic SANADOR asigură viitoarelor mame servicii medicale complete, adaptate pentru fiecare pacientă în parte, astfel încât atât monitorizarea sarcinii, cât şi travaliul şi naşterea să se realizeze în condiţii de maximă siguranţă. În cazul apariţiei unor complicaţii pe parcursul sarcinii sau în momentul naşterii, aceasta vor putea fi rezolvate prompt şi competent de echipe multidisciplinare de medici foarte bine pregătiţi, empatici şi cu multă experienţă. În cazul unei urgenţe sau dacă naşterea se declanşează înainte de termen, gravidele se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgenţe (CPU) SANADOR, Spitalul Clinic SANADOR fiind singurul spital privat multidisciplinar din Bucureşti care dispune de un astfel de compartiment. Acesta funcţionează în permanenţă cu 22 de linii de gardă, iar medicii au acces nonstop la o platformă investigaţională modernă, astfel încât diagnosticul şi tratamentul să fie stabilite într-un timp optim.
Care sunt factorii de risc pentru o sarcină cu risc crescut?
O sarcină poate fi considerată cu risc obstetrical crescut atunci când anumite probleme preexistente ori apărute în timpul sarcinii complică evoluţia acesteia, ameninţând sănătatea mamei sau a fătului. Printre principalele motive pentru care o sarcină poate fi inclusă în categoria de risc ridicat se numără inclusiv vârsta prea mică a mamei, sub 17 ani, sau prea mare, peste 35 de ani, care predispune la complicaţii. De pildă, riscul de avort spontan şi de malformaţii creşte după vârsta de 40 de ani.
De asemenea, hipertensiunea arterială, afecţiunile pulmonare, renale, diabetul zaharat, obezitatea, infecţiile cronice şi cele cu transmitere sexuală, bolile autonomie (scleroza multiplă şi lupusul eritematos), fibromul uterin sau sindromul de ovar polichistic sunt factori care pot influenţa buna evoluţie a sarcinii şi dezvoltarea fătului. În plus, istoricul de avort spontan, problemele apărute într-o sarcină anterioară sau diferite tulburări genetice pot face ca o sarcină să fie încadrată cu risc ridicat. De aceea, medicul care urmăreşte sarcina trebuie informat chiar de la început în privinţa acestor probleme, în vederea stabilirii unui plan de monitorizare specific în aşa fel încât viaţa mamei şi a copilului să nu fie puse în pericol.
În cazul în care nu există afecţiuni preexistente sarcinii, există riscul apariţiei unor probleme pe parcursul sarcinii. Cele mai frecvente dintre acestea sunt: preeclampsia (care se manifestă prin valori tensionale crescute şi niveluri ridicate de proteine în urină), eclampsia (manifestată prin convulsii în sarcină), diabetul gestaţional (se poate dezvolta atât pe parcursul sarcinii, cât şi după), placenta praevia (o afecţiune în care placenta acoperă colul uterin), dar şi depresie, din cauza modificărilor hormonale, epuizării şi stresului.
De asemenea, o sarcină poate fi calificată drept una cu risc ridicat atunci când probabilitatea declanşării unui travaliul prematur, înainte de 37 de săptămâni de sarcină, este mare. De asemenea, sarcinile multiple cresc riscul de naştere înainte de termen.
Cum se pune diagnosticul într-o sarcină cu risc obstetrical crescut?
Pentru orice femeie însărcinată este foarte important să aibă parte de o îngrijire prenatală precoce şi minuţioasă, întrucât în acest fel se poate diagnostica uşor o sarcină cu risc ridicat. De aceea, este bine ca gravida să ofere detalii despre istoricul ei de sănătate şi despre sarcinile anterioare. Dacă se pune diagnosticul de sarcină cu risc ridicat, este posibil ca viitoarea mamă să aibă nevoie de monitorizare specială pe tot parcursul sarcinii. Astfel, medicul va recomanda efectuarea unor teste de sânge şi urină, teste de verificare a existenţei anumitor afecţiuni congenitale, ecografii de sarcină, care folosesc unde sonore pentru a crea imagini ale fătului în vederea detectării unor afecţiuni congenitale. De asemenea, medicul se va asigura că fătul primeşte suficient oxigen, prin realizarea unui profil biofizic, care monitorizează respiraţia şi mişcările fetale, dar şi lichidul amniotic folosind ultrasunete şi un test non-stres, care monitorizează ritmul cardiac al fătului.
Profil biofizic (BPP) îmbină un non-stres test (NST) cu o ecografie de sarcină şi, de obicei, se face după a 28-a săptămână de sarcină. Un NST se face de obicei pentru a evalua starea de sănătate a fătului şi implică interpretarea ritmului cardiac fetal ca răspuns la mişcările fetale. În general, testul durează 20-30 de minute şi nu necesită internare. Ecografia de sarcină verifică patru lucruri: tonusul fetal, respiraţia fetală, mişcări fetale şi volumul lichidului amniotic. Pentru fiecare dintre acestea, plus testul NST, se acordă un punctaj de la 0 la 2. Scorurile se adună până la maximum 10. Interpretarea scorului BPP depinde de situaţia clinică. În general, un scor între 8-10 este considerat normal, dar un scor sub 8 necesită de obicei o evaluare suplimentară.
Medicul obstetrician va decide care este cel mai bun test pentru fiecare situaţie în parte şi poate recomanda un BPP în cazul unei sarcini suprapurtate, pentru o gravidă hipertensivă, cu diabet, cu boli de inimă ori rinichi, cu sarcină multiplă (gemeni, tripleţi), când apare scăderea lichidului amniotic (oligohidramnios) sau când există restricţie de creştere intrauterină ori anomalii placentare.
La SANADOR, toate sarcinile sunt monitorizate cu maximă atenţie, iar în cazurile în care se stabileşte că sarcina are un risc obstetrical crescut se stabileşte o schemă de urmărire şi evaluare personalizată, adaptată particularităţilor fiecărei gravide în parte. Ecografiile de sarcină se pot repeta ori de câte ori este nevoie, pentru că nu presupune riscuri nici pentru copil, nici pentru gravidă, deoarece utilizează ultrasunete, care nu sunt dăunătoare organismului. În plus, procedura nu creează disconfort.
Management şi tratament. Cum se gestionează sarcina cu risc ridicat?
Gestionarea unei sarcini cu risc ridicat depinde de factorii de risc specifici. Planul de îngrijire poate include: urmărire mai atentă din partea medicului obstetrician, consultaţie la un specialist în medicină materno-fetală sau la medici de alte specializări, mai multe ecografii şi o evaluare fetală mai atentă. De asemenea, medicul obstetrician care urmăreşte sarcina mai poate recomanda monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu, dar şi monitorizarea atentă a medicamentelor utilizate pentru gestionarea afecţiunilor preexistente. Dacă sănătatea gravidei sau a fătului sunt în pericol, medicul poate recomanda, de la caz la caz, inducerea travaliului pentru o naştere naturală sau naşterea prin operaţie cezariană de urgenţă.
Pe durata întregii perioade de sarcină, naştere şi recuperare postnatală, echipa medicală extrem de experimentată de la Maternitatea SANADOR asigură cele mai bune îngrijiri medicale viitoarelor mame, urmărind cu atenţie evoluţia fătului şi identificând posibile riscuri legate de toate etapele: sarcină, naştere şi perioada imediat următoare naşterii. De asemenea, bebeluşii născuţi la SANADOR sunt îngrijiţi cu maximă atenţie în Secţia de Neonatologie sau în Secţia de Terapie Intensivă Neonatală, dacă micuţii s-au născut prematur sau cu diferite probleme de sănătate. Un mediu sigur, eficient şi plin de empatie reprezintă un element cheie pentru a permite viitorilor părinţi să se bucure pe deplin şi într-o atmosferă liniştită de una dintre cele mai frumoase experienţe din viaţa lor.