Măsurile de carantină şi distanţare socială au redus sensibil incidenţa bolilor transmisibile pe plan mondial

Măsurile de carantină şi distanţare socială au redus sensibil incidenţa bolilor transmisibile pe plan mondial

Măsurile de carantină şi distanţare socială luate de autorităţile din întreaga lume după debutul pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2 au redus sensibil incidenţa bolilor transmisibile pe plan mondial.

În China, prima ţară care a luat măsuri drastice de carantină după apariţia noului virus, ultimele rapoarte oficiale arată o scădere drastică a numărului de cazuri de oreion, rujeolă şi de alte boli transmisibile, dar şi a numărului de cazuri de gripă sezonieră.

Astfel, numărul de cazuri de gripă din China s-a redus cu peste 90% de la începutul măsurilor de carantină, de la circa 290.000 de cazuri pe lună, în medie, la circa 23.000 de cazuri, potrivit Reuters.

Şi numărul de noi cazuri de hepatită a scăzut în China cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

În Canada, autorităţile sanitare au anunţat, de asemenea, niveluri excepţional de scăzute ale cazurilor de gripă în ultimele luni, o situaţie asemănătoare fiind înregistrată şi în alte ţări, precum marea Britanie şi Australia.

Şi Coreea de Sud a raportat o scădere cu 83% a numărului de cazuri de gripă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

“Am înregistrat cele mai scăzute rate de până acum de internări cauzate de infecţii virale pentru această perioadă a anului”, a declarat Ben Marais, expert în boli infecţioase la Universitatea Sidney din  Australia, citat de Reuters.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că în fiecare an se înregistrează, în medie, circa 3-5 milioane de cazuri de forme severă de gripă pe plan mondial şi până la 500.000 de decese.

Chiar dacă scăderea numărului de cazuri de gripă a redus presiunea asupra spitalelor şi numărul de decese, experţii avertizează că evoluţia poate avea un impact negativ asupra imunităţii populaţiei în anii viitori.

În ceea ce priveşte impactul măsurilor de izolare asupra altor boli transmisibile, precum tuberculoza sau HIV - care au perioade de incubaţie mai lungi -, acesta nu este încă clar.

viewscnt