Oamenii de ştiinţă au identificat un mecanism molecular care ajută la progresia cancerului de prostată.
Descoperiri recente ale specialiştilor americani de la Northwestern Medicine, din Chicago, publicat în revista Oncogene, descriu un mecanism molecular care ajută la reglarea progresiei cancerului de prostată rezistent la castrare.
Cercetătorii au descoperit că reducerea proteinei FOXA1 reglează hipoxia (lipsa de oxigen) în tumorile cancerului de prostată. şi promovează progresia tumorii.
„Funcţia FOXA1 în inhibarea morfologiei şi funcţiei celulelor canceroase este importantă, deoarece metastazele şi rezistenţa la medicamente ale cancerului de prostată rezistent la castrare sunt cele care ucid pacientul”, a declarat medicul Jindan Yu, de la departamentul de hematologie şi oncologie, biochimie şi genetică moleculară.
Cancerul de prostată este a doua cauză principală a mortalităţii cauzate de cancer în rândul bărbaţilor din Statele Unite. În timp ce opţiuni de tratament, cum ar fi radioterapia şi terapia hormonală, sunt disponibile şi eficiente în tratarea cancerului în stadiul incipient, mulţi pacienţi dezvoltă rezistenţă la tratament şi progresează la cancer de prostată rezistent la castrare (CRPC) metastatic.
Opţiunile actuale de tratament pentru CRPC oferă beneficii limitate pentru pacienţi. Puţine studii au investigat mecanismele moleculare ale hipoxiei, care stau la baza progresiei acestui cancer, şi care sunt extrem de importante pentru dezvoltarea unor terapii ţintite eficiente.
Studiile recente au descoperit că activitatea proteinei FOXA1 este scăzută în metastaza cancerului de prostată, ceea ce sugerează că proteina ar putea juca un rol în supresia tumorală în cancerul de prostată rezistent la castrare metastatic.
În studiul actual, echipa şi-a propus să determine dacă subreglarea proteinei FOXA1 controlează programarea hipoxică în micromediul tumoral şi contribuie la progresia cancerului.
Prin efectuarea unei analize in vitro în linii celulare de cancer de prostată, cercetătorii au descoperit că FOXA1 se leagă de proteina HIF1A, inhibând expresia acesteia. La rândul său, HIF1A ajută la reglarea expresiei genei care reglează hipoxia indusă de pierderea FOXA1.
Mai mult, prin HIF1A, subreglarea FOXA1 promovează infiltrarea macrofagelor în micromediul tumoral, ceea ce ajută tumora să devină imunosupresoare şi creşte invazia celulelor canceroase de prostată.
„Când macrofagele sunt recrutate în tumoră, ele pot de fapt antagoniza funcţia celulelor T şi pot afecta răspunsul imunitar, ceea ce este rău”, a explicat dr. Yu.
Descoperirile cercetătorilor indică faptul că FOXA1 are un rol cheie în reglarea micromediilor tumorale hipoxice în cancerul de prostată rezistent la castrare şi în promovarea progresiei cancerului de prostată. În prezent, echipa studiază rolul proteinei FOXA1 în reglarea răspunsului imun în modelele in vivo de cancer de prostată.
„Nu suntem de acord cu alţi cercetători din domeniu care sugerează să ţintim terapeutic proteina FOXA1, deoarece acest lucru poate duce la transformări morfologice şi funcţionale ale celulelor, hipoxie şi progresia cancerului de prostată. Credem că ar trebui să vizăm în schimb procesele de tranziţie epitelial-mezenchimală (în care celulele capătă capacitatea de a migra şi de a deveni invazive), şi hipoxie care sunt cauzate de pierderea proteinei FOXA1, pentru a preveni sau trata cancerul de prostată rezistent la castrare", a mai precizat medicul.