Medicamentul remdesivir, autorizat oficial în UE pentru pacienţii cu Covid-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar

Medicamentul remdesivir, autorizat oficial în UE pentru pacienţii cu Covid-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar

Comisia Europeană a autorizat luni extinderea indicaţiei terapeutice a medicamentului remdesivir (denumirea comercială Veklury), pentru a include tratarea adulţilor cu Covid-19 care nu necesită oxigenoterapie.

Decizia a fost luată după ce comisia pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat extinderea indicaţiei pentru includerea pacienţilor adulţi cu Covid-19 care nu necesită aport suplimentar de oxigen, dar care au risc ridicat de progresie către forme severe ale bolii.

Astfel, sub indicaţia extinsă, pacienţii care nu au nevoie de oxigen suplimentar ar trebui să primească remdesivir timp de 3 zile. Pentru pacienţii care au nevoie de oxigen suplimentar, medicamentul trebuie administrat în continuare timp de cel puţin 5 zile şi nu mai mult de 10 zile.

Decizia a fost luată după evaluarea datelor transmise de către solicitant (Gilead Sciences), care a depus în februarie 2021 o solicitare formală de extindere a indicaţiei terapeutice.

Remdesivir este un inhibitor al ARN polimerazei virale care afectează producerea de material genetic viral, împiedicând multiplicarea virusului SARS-CoV-2 în interiorul celulelor.

Medicamentul remdesivir a primit autorizaţie de punere pe piaţă condiţionată, valabilă pe întregul teritoriu al Uniunii Europene, în data de 3 iulie 2020 şi este inclus în protocolul de tratament pentru pacienţii cu Covid-19 din România.

Autorizaţia actuală pentru remdesivir este valabilă pentru tratamentul adulţilor şi adolescenţilor (începând cu vârsta de 12 ani şi cu greutatea de cel puţin 40 kg) cu pneumonie care necesită oxigen suplimentar (ventilaţie cu flux scăzut sau ridicat de oxigen sau altă ventilaţie neinvazivă la începutul tratamentului).

viewscnt