Mii de cazuri de cancer asociat muncii sunt depistate anual în UE. Care sunt cele mai frecvente tipuri şi meseriile cele mai predispuse

Mii de cazuri de cancer asociat muncii sunt depistate anual în UE. Care sunt cele mai frecvente tipuri şi meseriile cele mai predispuse

Cancerul asociat muncii este o denumire care cuprinde cazurile de cancer care au legătură cu condiţiile de lucru. În Uniunea Europeană, peste trei mii de cazuri sunt confirmate în fiecare an. Un raport publicat de Eurostat, oficiul de statistică al UE, relevă care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer asociat muncii depistate în blocul comunitar în ultimul deceniu.

Potrivit raportului, între 2013 şi 2021 au fost diagnosticate 33.712 cazuri de cancer asociat muncii în statele membre ale UE.

Numărul a scăzut substanţial în 2020 (3.093 de cazuri) şi 2021 (3.258) faţă de media anilor 2013-2019, de 3.909 de cazuri pe an, evoluţie pusă în legătură cu impactul pandemiei de Covid-19 asupra serviciilor publice de sănătate.

Cele mai frecvente tipuri de cancer asociat muncii diagnosticate în statele din UE sunt cancerul pulmonar, mezoteliomul (un tip de cancer asociat cu expunerea la azbest) şi cancerul vezicii urinare.

În perioada analizată au fost confirmate 13.944 de cazuri de cancer pulmonar asociat muncii şi 13.530 de cazuri de mezoteliom, cele două forme de cancer având o pondere de circa 80% din numărul total de cazuri de cancer asociat muncii. De asemenea, au fost confirmate 2.416 cazuri de cancer al vezicii urinare asociat muncii.

MESERIILE CELE MAI EXPUSE

Studiile realizate la nivel internaţional arată că radiaţiile, stresul şi alţi factori asociaţi organizării muncii şi condiţiilor de lucru au legătură cu cancerul asociat muncii.

În plus, există dovezi că şi expunerea profesională la disruptori endocrini (anumite pesticide, de exemplu) sau nanomateriale poate cauza cancer.

Agenţia Internaţională de Cercetare asupra Cancerului (IARC) a identificat mai multe ocupaţii şi industrii în care angajaţii au un risc crescut de a dezvolta cancer asociat muncii: industria aluminiului (risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar şi de vezică urinară), fabricarea auraminei (vezică urinară), gazeificarea cărbunilor (plămâni), distilarea gudronului de cărbune (piele), fabricarea cocsului (plămâni), extragerea de minereu de hematit din subteran (plămân), turnătorii de fontă şi oţel (plămâni), fabricarea alcoolului izopropilic (cavitatea nazală şi sinusurile paranazale), fabricarea magentei (vezică urinară), vopsitorie (plămân, mezoteliom, vezică urinară) şi fabricarea cauciucului (leucemie, limfom, plămâni, stomac, vezică urinară).

De asemenea, persoanele care lucrează în aer liber, precum muncitorii din construcţii şi agricultură, salvamarii sau grădinarii, îşi expun pielea unui risc crescut de deteriorare din cauza radiaţiilor UV. Alte expunerile profesionale sunt expunerea la fumul de tutun ambiant şi la radon, potrivit datelor IARC.

Studiile realizate până acum sugerează că expunerile la locul de muncă sunt complexe, implicând expuneri la substanţele chimice ca atare, în amestecuri sau combinate cu alte expuneri din mediul profesional sau cu alte substanţe cancerigene precum fumatul sau consumul de alcool.

viewscnt