Ministerul Sănătăţii a anunţat marţi că ar putea organiza un nou concurs de rezidenţiat pentru locurile şi posturile rămase neocupate la domeniul medicină. Datele centralizate de minister arată că la domeniul medicină au rămas neocupate 628 de locuri şi posturi din cele 4.734 scoase la concurs.
Anunţul a fost făcut după finalizarea repartiţiei candidaţilor care au obţinut punctaj de promovare la concursul de admitere în rezidenţiat, sesiunea 20 noiembrie 2022.
"La domeniul medicină au rămas neocupate 628 de locuri şi posturi din cele 4.734 scoase la concurs. Având în vedere că multe dintre locurile rămase neocupate sunt din categoria specialităţilor deficitare (medicină de urgenţă, medicină de familie, ATI, neonatologie, specialităţi chirugicale pediatrice, sănătate publică şi management, epidemiologie, microbiologie medicală etc) precum şi faptul că licenţiaţii facultăţilor de medicină obţin dreptul de practică numai după dobândirea titlului de specialist de către medicii rezidenţi, Ministerul Sănătăţii evaluează posibilitatea organizării unui nou concurs de rezidenţiat pentru locurile şi posturile rămase neocupate", a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.
Noul concurs ar putea fi organizat în prima jumătate a anului 2023.
La domeniile medicină dentară şi farmacie, locurile au fost ocupate în totalitate în sesiunea 20 noiembrie 2022. Absolvenţii licenţiaţi ai acestor facultăţi au drept de liberă practică, fără a fi necesară promovarea concursului de rezidenţiat şi dobândirea titlului de specialist.
În acest an, la concursul de rezidenţiat s-au înscris 10.330 de candidaţi (faţă de 12.564 de candidaţi la examenul din 2021), la care au fost disponibile 5.865 locuri şi posturi pe cele 3 domenii de pregătire: medicină, medicină dentară şi farmacie.
Colegiul Farmaciştilor Bucureşti a solicitat redistribuirea locurilor deja aprobate şi rămase vacante de la domeniul medicină generală către medicină dentară şi farmacie.