Prezenţa E.coli în apa de îmbăiere reprezintă un parametru de calitate al apei stabilit obligatoriu pentru a fi monitorizat, valorile determinate prin analize de laborator fiind raportate la criteriile de calitate ale apei stabilite în legislaţia în vigoare. Miercuri, Ministerul Sănătăţii a reacţionat la informaţii prezentate în presă legate de prezenţa E.coli în apa Mării Negre, precizând că s-au înregistrat creşteri sporadice peste norma stabilită.
Criteriile de calitate ale apei au fost stabilite prin Hotărârea Guvernului (HG) nr. 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere.
Astfel, la o concentraţie de până în 250cfu/100 ml, apa are calitate excelentă, până la 500cfu /100 ml înseamnă calitate bună, iar peste 500cfu/100 ml - calitate satisfăcătoare.
"În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creşteri sporadice peste norma stabilită", a precizat ministerul.
Clasificarea apelor de îmbăiere se efectuează utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani şi nu valorile determinate la fiecare monitorizare.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, creşterile concentraţiilor nu au fost constante (timp mai multe zile) şi nu se încadrează în ”situaţie anormală” şi nici în situaţia de ”poluare pe termen scurt”, pentru că valorile din ziua următoare creşterii s-au încadrat în valori normale.
"Creşterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale şi disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone", mai arată Ministerul Sănătăţii.
Potrivit specialiştilor, prezenţa E.coli în apa potabilă şi apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală, prin deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse - canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale sau plaje insuficient întreţinute.
Diferenţa dintre indicatorul E.coli în apa de îmbăiere şi apa potabilă
Pentru apa potabilă, valoarea pentru E.coli privind calitatea apei destinate consumului uman trebuie să fie ”0 cfu/mL” pentru a nu produce îmbolnăviri, conform OG nr. 7/2023.
"Având în vedere faptul că apa de îmbăiere poate fi ingerată accidental, în cantităţi mici, riscul de îmbolnăvire presupus de prezenţa E. Coli în apa de îmbăiere este redus, faţă de prezenţa microorganismului în apa potabilă", menţionează ministerul.
Pentru a controla situaţia apărută, specialiştii fac o monitorizare microbiolgică cu frecvenţă mărită şi completează analizele cu cele fizico-chimice.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) va realiza o analiză în dinamică a calităţii apei de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre, în colaborare cu specialiştii din cadrul Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, pentru a depista cauzele care au generat această situaţie.
Recomandări pentru populaţie
Ministerul a transmis şi mai multe recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor asociate unor concentraţii crescute de E.coli în apa de mare:
- Evitarea ingestiei apei şi a scufundărilor cu capul sub apă pentru a nu favoriza pătrunderea apei pe nas sau urechi.
- Îmbăierea doar în zonele amenajate şi monitorizate unde se afişează calitatea apei de îmbăiere. Este indicat să facă duş după îmbăiere.
- Utilizarea corectă a grupurilor sanitare şi spălatul pe mâini după folosire.
- Respectarea normelor generale de igienă.
- Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizarea calităţii apei potabile fiind asigurată şi de către producător sau distribuitor.