Peste 100 de medici stomatologi din toată ţara au protestat în această dimineaţă în Otopeni, în faţa sălii de Conferinţe a Complexului Sportiv de Nataţie, acolo unde se tine şedinţa Consiliului Colegiului Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR). Protestatarii cer revocarea a două decizii ale CMSR care le limitează activitatea profesională. Ministerul Sănătăţii a convocat conducerea Colegiului la sediul instituţiei şi consideră că demersurile medicilor stomatologi protestatari sunt "justificate".
Discuţiile cu conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi vor avea loc la sediul ministerului, în această după-amiază.
"Vor fi luate măsurile legale pentru ca în viitor să se evite situaţiile similare celei care a dus la decizia CMSR, fără avizul Ministerului Sănătăţii şi a afectat negativ modul de exercitare a profesiunii de medic stomatolog", a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.
Ministerul Sănătăţii a mai anunţat că se va asigura că alegerile pentru conducerea CMSR, care urmează să aibă loc la toamnă, vor fi un proces transparent.
"Conform legii, Ministerul Sănătăţii veghează la respectarea legalităţii organizării alegerilor şi va desemna observatori care să ia parte la întreg procesul electoral, inclusiv la numărarea voturilor acordate", mai arată Ministerul Sănătăţii.
CONTEXT
În 21 iunie au fost publicate în Monitorul Oficial două decizii ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România (nr. 4/2CN/2023 şi nr. 5/2CN/2023), care reglementează competenţele medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie generală, precum şi competenţele medicului stomatolog specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară.
Principala modificare este restrângerea dreptului de practică pentru medicii stomatologi care nu au făcut rezidenţiatul în specialitatea „Stomatologie generală”, desfiinţat în perioada 2004-2020.
Patronatul Medicilor Stomatologi din România consideră că aceste acte legislative încalcă drepturile deja câştigate de aproximativ 15.000 de medici stomatologi, care au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare. Astfel, pentru aceşti medici stomatologi, dreptul de practică este restrâns.
Reprezentanţii medicilor stomatologi avertizează că aceste decizii vor însemna costuri mai mari pentru pacienţi pentru aceleaşi intervenţii sau tratamente.
Mai mult, în judeţele în care nu sunt centre universitare există doar câte 1-2 specialişti, ceea ce va duce la liste de aşteptare extrem de lungi pentru a avea acces la servicii stomatologice.