Ministrul Sănătăţii a discutat cu reprezentanţii Pfizer despre o eventuală achiziţie de Paxlovid

Ministrul Sănătăţii a discutat cu reprezentanţii Pfizer despre o eventuală achiziţie de Paxlovid

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a discutat cu reprezentanţii companiei farmaceutice Pfizer despre o eventuală achiziţie de Paxlovid, medicament cu administrare orală pentru tratamentul Covid-19 autorizat de urgenţă în Statele Unite. 

Miercuri, autoritatea de reglementare în domeniul alimentelor şi medicamentelor (FDA) din Statele Unite a autorizat de urgenţă medicamentul Paxlovid.

"La mai puţin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-Covid-19 Paxlovid în SUA, ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România. În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătăţii a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii companiei Pfizer pentru a identifica soluţii în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienţii români",  a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.

Medicamentul poate fi administrat în SUA la persoanele cu vârsta de cel puţin 12 ani cu forme uşoare sau moderate de Covid-19 care riscă să dezvolte forme severe ale bolii.

Medicamentul trebuie administrat imediat după apariţia simptomelor de Covid-19 sau la cel mult 5 zile după apariţia simptomelor, de două ori pe zi timp de 5 zile.

În noiembrie, Pfizer a depus solicităţi de autorizare a medicamentului Paxlovid, care conţine două substanţe active – PF-07321332 şi ritonavir -, atât la autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor din Statele Unite (FDA), cât şi la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

În UE, medicamentul nu este încă autorizat, însă experţii EMA au transmis recomandări statelor membre privind utilizarea Paxlovid înainte de autorizare.

Recomandările se bazează pe rezultatele finale ale studiilor clinice de faza a III-a, care au confirmat o rată de eficacitate de 89% pentru tratamentul pentru Covid-19 cu administrare orală Paxlovid.

Tratamentele orale pentru Covid-19 sunt considerate un pas înainte în combaterea pandemiei, deoarece pot fi luate la domiciliu de către pacienţi în faze timpurii ale infecţiei cu SARS-CoV-2, ceea ce ar putea reduse semnificativ numărul de spitalizări şi de decese.

viewscnt