Miopia la copii: Creştere de peste 10% a cazurilor din cauza pandemiei de COVID-19

Miopia la copii: Creştere de peste 10% a cazurilor din cauza pandemiei de COVID-19

Mai puţină expunere în faţa ecranelor, mai mult timp petrecut afară şi la şcoală în format clasic, nu online, îndeamnă medicii care susţin că în timpul pandemiei de COVID-19 a fost observată o creştere semnificativă a afectării ochilor copiilor. În 2020, statisticile arătau că 2,6 miliarde de oameni din lumea întreagă suferă de  miopie, inclusiv 312 milioane de copii. ,,Comparativ cu anii precedenţi, cazurile diagnosticate de miopie au crescut cu mai mult de 10%, afectând aproape o cincime din cohorta studiată”, au tras un semnal de alarmă cercetătorii chinezi care au studiat copiii în timpul pandemiei.

Există o mulţime de consecinţe nefaste ale pandemiei de COVID-19, iar înrăutăţirea vederii în rândul copiilor ar putea fi una dintre ele. Pe parcursul anului trecut, cercetătorii din Hong Kong au detectat o creştere rapidă a miopiei la 709 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 8 ani.

Deşi este imposibil să se afirme din date dacă această pierdere a vederii la distanţă este direct legată de pandemie, se ştie că petrecerea timpului în aer liber reduce riscul unui copil de a dezvolta miopie, în timp „o activitate de aproape”, cum ar fi cititul, scrisul sau privirea în ecrane tinde să crească riscul apariţiei miopiei.

De fapt, cercetări recente sugerează că lipsa petrecerii timpului în aer liber ar putea fi un indicator mai mare al miopiei decât chiar şi genetica. Prin urmare, este posibil ca închiderea şcolilor şi blocarea pe scară largă, provocată de pandemie, să fie de vină pentru creşterea recentă a miopiei în rândul copiilor.

„Deşi carantinarea gospodăriei şi închiderea şcolilor împotriva pandemiei nu vor dura pentru totdeauna, adoptarea şi dependenţa tot mai mare de dispozitive digitale, precum şi schimbările de comportament rezultate din închiderea extinsă la domiciliu, pot avea efecte de lungă durată asupra progresiei miopiei în populaţie, în special printre copii", scriu cercetătorii.

Astăzi în China, miopia este considerată o epidemie. Peste 90% dintre tinerii de acolo sunt miopi, lăsând următoarea generaţie susceptibilă la afecţiuni oculare multiple pe parcursul vieţii lor.

În fiecare an, sute de mii de elevi din China sunt supuşi unui test ocular pentru a urmări această afecţiune răspândită. Similar cu rezultatele recente din Hong Kong, acest program naţional de ochi a dezvăluit, de asemenea, o creştere semnificativă a miopiei pe continent.

Conform datelor publicate recent, prevalenţa miopiei în rândul copiilor de 6 ani din China a fost de trei ori mai mare în timpul lockdown-ului din 2020. Copiii din Hong Kong au petrecut cu 68% mai puţin timp în aer liber în timpul pandemiei, trecând de la o oră şi un sfert din timpul în aer liber, în medie, la doar 24 de minute pe zi.

Timpul petrecut la ecrane, pe de altă parte, a crescut de aproape 3 ori, de la 2,5 ore pe zi, în medie, la 7 ore pe zi. Copiii care locuiesc în Hong Kong petrec deja mult mai puţin timp în aer liber comparativ cu alte părţi ale lumii. În acest oraş dens, pur şi simplu nu există mult aer proaspăt în care să se joace, iar pandemia a înrăutăţit problema.

În timpul pandemiei de COVID-19, nu numai că şcolile şi locurile de joacă s-au închis, la fel şi piscinele, parcurile, precum sălile de sport şi de jocuri. Ca atare, copiii din Hong Kong nu aveau de ales decât să rămână în interior. Este posibil ca forma ochilor lor să se fi schimbat pe parcursul studiului de opt luni, aruncându-şi focalizarea şi provocând estomparea obiectelor îndepărtate.

„Deşi nu s-a găsit nicio asociere clară între timpul petrecut în faţa ecranului şi progresia miopiei, timpul în faţa ecranului în sine este o formă de lucru de aproape, prin urmare, timpul crescut ar fi putut contribui la progresia miopiei în timpul perioadei actuale de carantină”, explică autorii cercetării.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, argumentează pe pagina de facebook că miopia este încă un motiv pentru care ar trebui să facem eforturi (cu toţii) ca să poată începe şcoala în persoană şi nu on-line.

,,Acest studiu arată a creştere a miopiei la şcolarii cu vârstă de 6-8 ani, mult mai mare decât în anii anteriori pandemiei. Printre posibilele explicaţii este creşterea timpului petrecut în faţa ecranelor. Pe lângă impactul educaţional, invăţământul on-line (sau hibrid) are efecte negative şi asupra stării de sănătate a copiilor”, scrie medicul pediatru pe Spitalul Virtual.

Sfatul dr. Craiu este ca măcar în weekend copiii să nu mai stea cu ochii în ecrane. ,,Ar trebui să iasă copiii din casă, să alerge liber, să se dea cu bicicleta sau rolele, să sară sau, pur şi simplu, să privească la distanţă peisajul. Ajută la prevenirea miopiei. Dacă vi se pare că există o problemă cât de mică la ochii copilului dvs (citeşte sau priveşte de la o distanţă foarte mică, acuză dureri de cap după citit, se încruntă când citeşte, etc) mergeţi la un specialist, pentru evaluare oftalmologică”, atrage atenţia dr Mihai Craiu.

Urmăriţi şi materialul video cu dr. Horia Stanca, medic oftalmolog, despre efectele pandemiei de COVID-19  Despre efectele psihologice asupra copiilor care sunt expuşi excesiv la ecrane aflaţi mai multe din interviul video cu Marius Zamfir, psiholog clinician: Trebuie să se facă o diferenţiere între copilul cu autism clasic şi cel cu autism virtual

viewscnt