Sarcina aduce cu sine emoţii şi bucurie pentru părinţii în devenire. De aceea, pentru dezvoltarea optimă a sarcinii, monitorizarea stării de sănătate a viitoarei mame trebuie să înceapă înainte de momentul conceperii bebeluşului. Prin urmare, este foarte important ca aceasta să opteze de la început pentru servicii medicale de performanţă, pentru analize şi investigaţii de calitate, atât înainte de obţinerea sarcinii, cât şi pe parcursul celor 40 de săptămâni de graviditate, dar şi postpartum.
SANADOR este alături de femeile care îşi doresc să devină mame, oferindu-le acces la servicii medicale integrate, multidisciplinare şi de înaltă performanţă. Astfel, viitoarele mămici beneficiază de o monitorizare atentă a stării de sănătate şi de toate tratamentele necesare, atât înainte de a sarcină, cât şi pe durata acesteia, la naştere şi în perioada postnatală.
Cum se realizează corect pregătirea sarcinii?
Pregătirea pentru sarcină începe cu un consult ginecologic şi analize specifice, cum ar fi testul Babeş-Papanicolau, examenul de secreţie vaginală şi, dacă este necesar, genotiparea HPV. Acestea sunt esenţiale pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin şi a infecţiei cu HPV. De asemenea, ecografia transvaginală poate identifica afecţiuni precum fibroamele uterine, chisturile ovariene, polipii endometriali sau cervicali, şi endometrioza, care necesită tratament înainte de concepţie.
Analizele pot include şi verificarea imunităţii la infecţii precum rubeola, pojarul, oreionul şi varicela, cu importanţă majoră în prevenirea malformaţiilor fetale sau a unui avort spontan. În cazul pierderilor anterioare de sarcină, pot fi necesare teste pentru trombofilie sau alte tulburări de coagulare.
Dacă sarcina nu apare după un an de contacte sexuale neprotejate (sau 6 luni în cazul femeilor peste 35 de ani), atunci poate fi vorba despre infertilitate. În astfel de situaţii, un medic specializat în reproducere umană asistată medical poate recomanda analize şi investigaţii imagistice pentru a identifica cauza problemelor de fertilitate la ambii parteneri.
La SANADOR, pacientele au acces la consulturi de specialitate, asigurate de medici foarte bine pregătiţi şi cu vastă experienţă, precum şi la toate analizele şi investigaţiile necesare pregătirii sarcinii, efectuate cu echipamente moderne, de ultimă generaţie. De asemenea, cuplurile care nu pot obţine o sarcină în mod natural beneficiază la Centrul de fertilizare in vitro SANADOR de servicii medicale de reproducere umană asistată la cele mai înalte standarde de excelenţă.
Cum se confirmă o sarcină?
Dacă apare o întârziere a menstruaţiei şi au trecut aproximativ 14 zile de la un contact sexual neprotejat, se recomandă efectuarea unui test de sarcină acasă. Este foarte important de menţionat că, dacă testul este efectuat prea devreme, rezultatul poate fi fals negativ. Aceste teste, care necesită doar câteva picături de urină, detectează prezenţa hormonului hCG (gonadotropina corionică umană), cunoscut şi ca „hormonul sarcinii”. Acest hormon glicoproteic este secretat de placentă şi apare în sângele şi urina mamei după implantarea embrionului.
În cazul unui rezultat pozitiv, viitoarea mamă ar trebui să consulte un medic ginecolog pentru confirmarea sarcinii. Acest lucru se face prin intermediul unei analize de sânge speciale, mult mai precisă, care identifică hormonul beta-hCG din sânge. De asemenea, se recomandă efectuarea unei ecografii transvaginale pentru a verifica implantarea normală a embrionului sau pentru a exclude o sarcină extrauterină, deoarece beta-hCG poate fi detectat şi în cazul sarcinilor ectopice.
După obţinerea unui test de sarcină pozitiv acasă, pacientele care aleg serviciile SANADOR au acces la consulturi de obstetrică-ginecologie, asigurate de medici foarte bine pregătiţi şi cu experienţă bogată. Pentru confirmarea sarcinii, medicul va efectua şi o ecografie de sarcină, cu ajutorul unor echipamente performante. Odată cu confirmarea sarcinii, se va stabili şi vârsta gestaţională şi numărul feţilor. Consultul va fi urmat de o serie de analize, pentru evaluarea eventualelor riscuri care ar putea împiedica ducerea la termen a sarcinii.
Cum se efectuează urmărirea gravidei pe parcursul sarcinii?
Pe parcursul sarcinii, este esenţial ca pacienta să efectueze vizite periodice la medicul care monitorizează evoluţia sarcinii. Pe parcursul sarcinii medicul va indica diferite analize de sânge, pentru monitorizarea stării de sănătate a mamei şi pentru buna evoluţie a fătului. Ecografiile periodice sunt, de asemenea, fundamentale pentru evaluarea dezvoltării normale a fătului şi identificarea precoce a potenţialelor complicaţii sau suspiciuni care pot necesita investigaţii suplimentare, precum amniocenteza.
Monitorizarea riguroasă permite identificarea timpurie a posibilelor complicaţii legate de anomalii în dezvoltarea fătului sau afecţiuni ale mamei, precum preeclampsie, eclampsie, placenta praevia, diabet gestaţional sau hipertensiune de sarcină. Prin diagnosticare precoce şi tratament prompt, toate aceste potenţiale probleme de sănătate pot fi gestionate în mod corespunzător, reducând riscul de naştere prematură sau de restricţie de creştere intrauterină.
În cazul unei sarcini obţinute prin fertilizare in vitro sau în situaţii în care viitoarea mamă are anumite boli cronice, considerate astfel cu risc, medicul specialist poate recomanda o monitorizare mai atentă. Aceasta poate include consultaţii şi ecografii mai frecvente, precum şi teste sau examinări specifice. În situaţii mai grave, pacienta poate primi tratament, i se poate recomanda repaus la pat sau, în cazuri extreme, internarea în spital, asigurând o supraveghere medicală constantă.
La SANADOR, viitoarele mămici beneficiază de o monitorizare atentă a sarcinii, astfel încât fătul să se dezvolte armonios, iar sarcina să fie dusă la termen fără probleme. În cazul apariţiei unor complicaţii, acestea sunt gestionate în mod corespunzător şi în condiţii de maximă siguranţă de medici bine pregătiţi şi empatici, astfel încât viaţa gravidei şi a viitorului bebeluş să nu fie puse în pericol. Atunci când situaţia o impune, pacienta beneficiază şi de consult şi tratament asigurate de medici din diferite specialităţi, Spitalul Clinic SANADOR fiind cel mai mare spital privat multidisciplinar.
Pentru o naştere în siguranţă, gravidele pot opta pentru a-şi aduce bebeluşul pe lume la Maternitatea SANADOR. Aceasta este dotată la cele mai înalte standarde de calitate şi dispune de o Secţie de Neonatologie în care bebeluşii primesc cele mai bune îngrijiri medicale, dar şi de o Secţie de Terapie intensivă Neonatală, echipată cu aparatură performantă care asigură funcţiile vitale ale bebeluşilor născuţi prematur sau cu diferite probleme de sănătate şi îi ajută să se adapteze mai uşor la viaţa extrauterină.