Monitorizarea modernă a sarcinii şi naşterea în siguranţă, la SANADOR

Monitorizarea modernă a sarcinii şi naşterea în siguranţă, la SANADOR

Sarcina şi naşterea reprezintă etape speciale în viaţa femeii, pline de sentimente intense şi bucurie, dar şi de provocări. Pentru a evita posibilele probleme ce pot apărea pe durata celor 40 de săptămâni de sarcină, este esenţial ca gravida să fie supravegheată de un medic specializat în obstetrică-ginecologie, efectuând teste şi analize prenatale conform indicaţiilor acestuia. De aceleaşi îngrijiri de calitate trebuie să beneficieze mama şi copilul şi în perioada postnatală, adică după naştere.

Aducerea pe lume a bebeluşului trebuie să se facă în condiţii de maximă siguranţă, atât pentru mamă cât şi pentru făt, astfel încât, în cazul unei situaţii neprevăzute, să se poată interveni de urgenţă.  De aceea, naşterea într-o maternitate foarte bine dotată care să facă parte dintr-un spital multidisciplinar, pregătit să ofere servicii complete pe durata întregii sarcini, în timpul naşterii şi cât şi după, poate fi alegerea cea mai bună. La SANADOR, gravidele au acces la cele mai bune îngrijiri medicale şi investigaţii specifice, asigurate de medici foarte bine pregătiţi în obstetrică-ginecologie, atât înainte de sarcină, cât şi în timpul acesteia. De asemenea, gravidele pot naşte în condiţii de maximă siguranţă la Maternitatea SANADOR, dotată cu săli de naştere moderne şi echipamente de ultimă oră, bebeluşii fiind îngrijiţi cu atenţie în Secţia de Neonatologie. În cazul unor complicaţii neprevăzute, viitoarea mamă beneficiază de o abordare multidisciplinară, Spitalul Clinic SANADOR fiind un spital multidisciplinar.

Îngrijirea prenatală, indispensabilă pentru o naştere fără griji

În mod ideal, îngrijirea prenatală începe cu cel puţin trei luni înainte de încercările de a obţine o sarcină. De regulă, dar mai ales în această perioadă, adoptarea unor obiceiuri sănătoase este esenţială: renunţarea la fumat şi alcool, alimentaţie sănătoasă, mişcare, la care se adaugă acum şi luarea zilnică a suplimentelor de acid folic. De asemenea, controalele medicale trebuie să înceapă înainte de conceperea copilului, fiind nevoie de o colaborare foarte bună cu medicul obstetrician care îi va recomanda toate investigaţiile preconcepţie şi îi va da toate sfaturile necesare.

În plus, o atentă îngrijire pe toată perioada sarcinii reduce riscul apariţiei unor complicaţii, iar în cazul în care acestea apar pot fi gestionate din timp şi corespunzător astfel încât viaţa mamei şi a fătului să nu fie puse în pericol, iar naşterea să se producă în condiţii de siguranţă.

În timpul monitorizării sarcinii, medicul obstetrician evaluează în mod periodic sănătatea mamei şi fătului, creşterea în greutate, tensiunea arterială şi oferă toate sfaturile necesare, inclusiv legate de alimentaţie şi activitatea fizică. De asemenea, poate recomanda analizele de sânge şi urină (hemoleucogramă, glicemie, transaminaze, bilirubină, uree, acid uric, creatinină, profil lipidic, urocultură şi sumar de urină), secreţii vaginale, teste serologice, de grup de sânge şi RH şi investigaţiile prenatale (ecografie de sarcină, Dublu Test, Triplu Test, amniocenteză şi condrocenteză). În caz de sarcină cu risc (vârsta mamei peste 35 ani sau alte probleme), monitorizarea este intensificată.

La Maternitatea SANADOR, viitoarele mame sunt monitorizate cu atenţie de medici foarte bine pregătiţi, empatici şi cu o vastă experienţă, beneficiind totodată de cele mai bune îngrijiri medicale atât pe durata sarcinii, a naşterii, cât şi a lăuziei, în condiţii de maximă siguranţă şi confort. În acest fel, sarcina şi naşterea vor deveni experienţe plăcute, de care proaspăta mamă îşi va aduce cu drag aminte.

Naşterea pe cale vaginală, pas cu pas

Naşterea naturală cuprinde mai multe etape, fiind nevoie de susţinerea unei echipe medicale specializate. Prima etapă şi cea mai lungă este travaliul, începând cu contracţii uşoare şi ajungând la dilatarea completă a colului uterin la 10 cm. Naşterea propriu-zisă începe la dilataţia maximă şi se încheie cu expulzia bebeluşului. Ultima etapă, expulzia placentei, durează între 5 şi 30 de minute.

Aceste etape au o durată diferită de la o pacientă la alta şi de la o naştere la alta. Spre exemplu, travaliul poate să dureze mai mult la prima naştere. În prezent, durerile resimţite în timpul travaliului pot fi ameliorate printr-o anestezie epidurală, dacă nu există contraindicaţii în acest sens. Naşterea vaginală poate fi spontană, asistată (cu instrumente speciale), indusă (prin medicamente) sau indicată după o naştere prin cezariană (în 50-80% din cazuri).

Indicaţiile naşterii prin operaţie cezariană

Naşterea prin cezariană este recomandată în diferite cazuri, pentru a evita unele complicaţii care pot să apară la naştere. Medicul specialist poate indica această intervenţie în mai multe situaţii: de la distocie dinamică, numită şi „eşecul progresiei naşterii”, disproporţie cefalo-pelvică – capul bebeluşului este prea mare ca să poată trece în siguranţă prin pelvisul mamei, cezariană în antecedente, sarcină multiplă sau plasarea anormală a fătului în uter (prezentaţie transversă sau pelviană), până la complicaţii precum placenta praevia, preeclampsie, suferinţă fetală sau afecţiuni ale mamei – boli cardiovasculare sau diabet zaharat.

Uneori, chiar dacă nu există aceste probleme medicale, gravida poate prefera o „cezariană la cerere”. Acest lucru se întâmplă mai ales la primipare (femei aflate la prima naştere), care se tem de durerea unei naşteri pe cale vaginală. Este important, însă, ca viitoarea mămică să discute cu medicul ginecolog despre toate temerile apărute în timpul sarcinii, astfel încât să ia cea mai bună decizie privind naşterea, în cunoştinţă de cauză.

Îngrijirea postpartum, foarte importantă pentru sănătatea mamei şi a bebeluşului

Îngrijirea postpartum este la fel de importantă ca cea din timpul sarcinii. Perioada postpartum durează şase până la opt săptămâni, începând imediat după naşterea copilului. În această perioadă, mama trece prin multe schimbări, inclusiv emoţionale, în timp ce învaţă să aibă grijă de nou-născutul ei. Îngrijirea postpartum implică odihnă adecvată, nutriţie şi îngrijire vaginală. Alimentaţia este, de asemenea, foarte importantă în această perioadă. Totodată, este recomandat ca proaspăta mamă să programeze un control medical la aproximativ şase săptămâni după naştere, pentru a se asigura că recuperarea după naştere decurge normal şi că starea ei de sănătate este bună.

Urmărirea avansată a sarcinii şi naşterea în siguranţă, la Maternitatea SANADOR

La Maternitatea SANADOR, gravidele au acces la servicii medicale complete şi adaptate fiecărei paciente în parte. Monitorizarea completă a sarcinii implică la SANADOR, pe lângă consultaţiile de obstetrică-ginecologie, şi analize de laborator, ecografii de sarcină şi alte investigaţii specifice. De asemenea, sarcinile cu risc (cazurile de preeclampsie, placenta praevia etc.) sunt atent evaluate şi îngrijite astfel încât viaţa mamei şi a fătului să nu fie puse în pericol, iar naşterea să se producă în condiţii de maximă siguranţă.

Maternitatea SANADOR are în componenţă un bloc de naşteri cu trei săli moderne, aseptice, cu Secţie de Neonatologie, unde nou-născuţii primesc cele mai bune îngrijiri medicale, dar şi cu Secţie de Terapie Intensivă Neonatală, dotată cu aparatură ultraperformantă, care să asigure funcţiile vitale şi să ajute bebeluşii prematuri sau cei cu probleme de sănătate să se adapteze cât mai uşor la viaţa extrauterină şi să se dezvolte armonios.

În cazul unor complicaţii sau atunci când naşterea se declanşează înainte de termen, gravidele pot apela cu încredere la serviciile Compartimentului de Primiri Urgenţe (CPU) din Spitalul Clinic SANADOR, care funcţionează nonstop cu 21 de linii de gardă.

viewscnt