Mpox: OMS a decis convocarea unui comitet de urgenţă pentru a evalua riscul internaţional al epidemiei, după ce o tulpină mai mortală s-a răspândit în mai multe ţări. La rândul său, SUA au emis a doua alertă de sănătate pentru virusul mpox

Mpox: OMS a decis convocarea unui comitet de urgenţă pentru a evalua riscul internaţional al epidemiei, după ce o tulpină mai mortală s-a răspândit în mai multe ţări. La rândul său, SUA au emis a doua alertă de sănătate pentru virusul mpox

O tulpină mai mortală de mpox se răspândeşte în mai multe ţări, alarmând autorităţile. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri că va fi convocat un comitet de urgenţă pentru a discuta dacă actualul focar de mpox din Republica Democratică Congo (RDC) reprezintă o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. În acelaşi timp, Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din Statele Unite au emis a doua alertă de sănătate pentru virusul mpox.

Au fost confirmate cazuri ale unei tulpini mai letale de mpox în patru ţări din Africa, ceea ce a stârnit îngrijorarea oficialilor din domeniul sănătăţii din întreaga lume.

Mpox este o boală virală care se poate răspândi uşor între oameni şi de la animalele infectate. Se poate răspândi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sărutul sau sexul, precum şi prin materiale contaminate, cum ar fi aşternuturi, haine şi ace, potrivit OMS.

Simptomele includ febră, o erupţie cutanată dureroasă, dureri de cap, dureri musculare şi de spate, energie scăzută şi ganglioni limfatici măriţi.

Cazurile de Mpox au crescut cu 160% în Africa până în acest an, dar există puţine tratamente şi vaccinuri disponibile

Autorităţile sanitare africane au declarat că numărul cazurilor de mpox a crescut cu 160% până în prezent în acest an, avertizând că riscul de răspândire în continuare este ridicat, având în vedere lipsa de tratamente sau vaccinuri eficiente pe continent.

Centrele africane pentru controlul şi prevenirea bolilor au declarat într-un raport publicat miercuri că mpox, cunoscut şi sub numele de monkeypox, a fost detectat în 10 ţări africane în acest an, inclusiv în Congo, care a înregistrat peste 96% din toate cazurile şi decesele.

Oficialii au declarat că aproape 70% din cazurile din Congo sunt la copii sub 15 ani, care au reprezentat, de asemenea, 85% din decese.

Aproximativ 14.250 de cazuri au fost înregistrate până acum în acest an, aproape la fel de multe ca în tot anul trecut.

Comparativ cu primele şapte luni ale anului 2023, CDC Africa a declarat că numărul cazurilor a crescut cu 160%, iar numărul deceselor a crescut cu 19%, ajungând la 456.

Burundi şi Rwanda au raportat virusul pentru prima dată săptămâna trecută.

Noi focare au fost, de asemenea, declarate săptămâna trecută în Kenya şi Republica Centrafricană, cu cazuri care se extind în capitala dens populată, Bangui.

„Suntem foarte îngrijoraţi de cazurile de mpox, care face ravagii (în regiunea capitalei)", a declarat luni ministrul sănătăţii publice din Republica Centrafricană, Pierre Somsé.

Timp de decenii, boala a fost întâlnită în mare parte în Africa Centrală şi de Vest, dar a început să se răspândească şi în Europa şi America de Nord în 2022.

Un comitet de experţi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) urmează să evalueze dacă epidemia de mpox, în creştere pe continentul african, ar trebui să fie declarată o urgenţă internaţională, alerta maximă în cazul unei epidemii.

Comitetul de urgenţă al OMS asupra mpox - boală cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei (monkeypox) - se va reuni „cât mai curând posibil" pentru a hotărî dacă este necesară decretarea celui mai înalt nivel de alertă în faţa epidemiei în curs în mai multe ţări africane, a anunţat miercuri directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Având în vedere răspândirea mpox în afara RDC - Republica Democratică Congo - şi posibilitatea unei noi răspândiri la nivel internaţional în interiorul şi în afara Africii, am decis convocarea unui comitet de urgenţă", a declarat directorul general al OMS, citat de Agerpres.

Comitetul de urgenţă al OMS va analiza dacă epidemia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.

„Comitetul se va întruni cât mai curând posibil", a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus, miecuri, într-o conferinţă de presă.

Această calificare reprezintă cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate declanşa OMS, iar directorul Agenţiei ONU este cel care o poate lansa pe baza recomandărilor comitetului.

Cunoscută anterior sub numele de variola maimuţei (monkeypox), mpox este o boală infecţioasă cauzată de un virus transmis la om de animalele infectate, care poate fi transmis şi de la om la om prin contact fizic apropiat.

Ea a fost descoperită pentru prima dată la om în 1970, pe teritoriul actualei Republici Democrate Congo.

Boala provoacă febră, dureri musculare şi leziuni cutanate mari asemănătoare unor furuncule.

Există două subtipuri de virus: Clada I, mai virulent şi mai mortal, endemic în Bazinul Congo din Africa Centrală, fiind limitat de atunci în principal la ţări din vestul şi din centrul Africii, unde bolnavii se contaminau în general de la animalele infectate, şi Clada II, endemic în Africa de Vest.

O cladă este o grupare largă de virusuri care a evoluat de-a lungul deceniilor şi este un grup genetic şi clinic distinct.

Clada II a fost responsabilă pentru epidemia globală care a început în 2022, potrivit Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).

În mai 2022, infecţiile cu mpox au crescut la nivel mondial generând o epidemie globală, din cauza subclasei Clada IIb, care s-a răspândit în aproximativ o sută de ţări în care boala nu era endemică, afectând în principal bărbaţii homosexuali şi bisexuali.

Epidemia a provocat aproximativ 140 de decese din circa 90.000 de cazuri, determinând OMS să declare starea de alertă maximă, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional care a durat din iulie 2022 până în mai 2023.

Din ianuarie 2023, RDC a raportat cel mai mare număr de cazuri suspecte de mpox din clada I înregistrate vreodată: peste 22.000, cu peste 1.200 de decese.

Numărul de cazuri raportate în primele şase luni ale acestui an îl egalează pe cel raportat pentru întregul an trecut, a declarat miercuri directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

Din septembrie 2023, o tulpină diferită de mpox, subclasa Clada Ib, a apărut în Congo.

Noua tulpină de mpox, detectată în RDC şi raportată ulterior în mai multe ţări vecine, ridică temeri cu privire la răspândirea acestui virus.

Clasa Ib, care circulă în RDC de ani de zile, provoacă o boală mai gravă şi este responsabilă de actuala epidemie din această ţară. Deşi este mai mortală, nu există dovezi care să sugereze că este mai transmisibilă, potrivit dr. Rosamund Lewis, responsabilul tehnic al OMS pentru răspunsul global la mpox.

„Clada Ib" provoacă apariţia unor erupţii cutanate pe tot corpul, în timp ce tulpinile precedente au fost caracterizate prin erupţii cutanate şi leziuni localizate, pe gură, faţă sau organe genitale.

La 11 iulie, Tedros a declarat că peste 14.000 de cazuri şi 511 de decese au fost raportate în Congo în acest an, şi s-a răspândit în patru ţări vecine care nu raportaseră anterior cazuri, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda - copiii fiind cei mai afectaţi, potrivit CNN.

CDC din SUA au emis a doua alertă de sănătate pentru virusul mpox în Congo

Centrele americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) au emis miercuri o a doua alertă de sănătate pentru a informa clinicienii şi departamentele de sănătate cu privire la un tip letal al virusului mpox care se răspândeşte în Republica Democratică Congo (RDC), informează Reuters.

Epidemia actuală de mpox din Congo a înregistrat deja aproximativ 27.000 de cazuri şi a provocat moartea a peste 1.100 de persoane, majoritatea copii, de la începutul anului 2023.

CDC a declarat că alerta sa se referă la răspândirea unui subtip al virusului mpox numit Clada I din RDC în unele ţări învecinate.

Clada I duce în general la infecţii mai grave decât subtipul numit Clada II. Cu toate acestea, riscul de răspândire a infecţiei Clada I în Statele Unite este considerat foarte scăzut, a adăugat CDC.

Riscul de răspândire ulterioară în regiune este moderat pentru populaţia generală şi ridicat în RDC, a declarat dr. Rosamund Lewis. OMS evaluează riscul pe o scară de scăzut, moderat, ridicat sau foarte ridicat şi nu a recomandat restricţii de călătorie pentru ţările afectate în acest moment.

Nu au fost raportate cazuri de mpox clada I în afara Africii Centrale şi de Est, iar CDC clasifică riscul ca acesta să fie adus în Statele Unite  drept „foarte scăzut".

Cu toate acestea, agenţia continuă să recomande vaccinarea împotriva mpox pentru persoanele care sunt expuse sau care prezintă un risc ridicat de a contracta virusul.

Agenţia de sănătate din Statele Unite recomandă medicilor americani să menţină un „indice ridicat de suspiciune" pentru mpox la persoanele care au fost recent în RDC sau în ţări care au graniţe comune cu aceasta.

CDC a precizat că, în acest moment, nu au fost raportate cazuri de mpox în afara Africii Centrale şi de Est, totuşi recomandă tuturor persoanelor care au călătorit în RDC sau în ţările învecinate în ultimele 21 de zile şi care au dezvoltat o erupţie cutanată inexplicabilă să solicite imediat asistenţă medicală şi să evite contactul cu alte persoane.

Uniunea Africană (UA) a declarat vineri că a „aprobat urgent 10,4 milioane de dolari din fondurile Covid pentru a sprijini eforturile Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Africa de a continua să combată epidemia de mpox pe continent”.

Fondurile vor contribui la creşterea monitorizării, a testelor de laborator, a colectării de date la nivel regional şi naţional, a gestionării cazurilor şi infecţiilor şi a accesului la vaccinuri, a adăugat UA.

În RDC, la 3 august, Centrele africane pentru controlul şi prevenirea bolilor au înregistrat 14.479 de cazuri confirmate şi suspecte şi 455 de decese, respectiv o mortalitate de aproximativ 3%.

Reglementările sanitare internaţionale (International Health Regulations – IHR) reprezintă cadrul care defineşte drepturile şi obligaţiile ţărilor în ceea ce priveşte gestionarea evenimentelor de sănătate publică care ar putea depăşi graniţele acestiora.

IHR sunt obligatorii din punct de vedere juridic pentru 196 de ţări.

În conformitate cu IHR, şeful OMS poate declara „o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, declanşând reacţii de urgenţă în temeiul acestor reglementări.

„O urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” a fost declarată de către OMS doar de şapte ori începând din 2009: pentru gripa porcină H1N1, poliovirus, de două ori pentru Ebola, virusul Zika, Covid-19 şi mpox.

OMS a demarat procesul de întocmire a listei de utilizare de urgenţă pentru ambele vaccinuri mpox aprobate în prezent, cu scopul de a accelera accesul ţărilor cu venituri reduse care nu şi-au acordat propria aprobare. Două ţări din regiune, Nigeria şi RDC, au aprobat vaccinurile mpox pentru utilizare de urgenţă.

Stoparea transmiterii va necesita un răspuns cuprinzător şi internaţional, a declarat Tedros.

OMS a elaborat un plan de răspuns regional care necesită 15 milioane de dolari şi a eliberat 1 milion de dolari din Fondul de contingenţă al OMS pentru situaţii de urgenţă pentru a sprijini răspunsul, a spus el.

Organizaţia a solicitat, de asemenea, sprijin şi cooperare internaţională pentru stoparea epidemiei.

viewscnt