Naşterea naturală sau naşterea pe cale vaginală este metoda recomandată de a aduce pe lume un copil, atunci când nu există riscuri pentru mamă sau pentru făt. Acest proces are loc, în mod normal, între 37 şi 42 de săptămâni de sarcină, deşi poate surveni şi mai devreme, în caz de naştere prematură. Naşterea pe cale vaginală oferă numeroase beneficii. Pentru mamă, acest tip de naştere asigură o recuperare mai rapidă, un risc redus de infecţii, iar pentru nou-născut avantajele includ o adaptare optimă la viaţa extrauterină şi un risc scăzut de dificultăţi respiratorii. În plus, durerea din timpul naşterii vaginale poate fi gestionată eficient prin diverse metode, precum anestezia epidurală.
Pentru că pot să apară complicaţii în timpul naşterii sau în perioada postnatală, este esenţial ca viitoarea mamă să opteze pentru o maternitate care respectă cele mai înalte standarde de calitate. La Maternitatea SANADOR, parte a Spitalului Clinic SANADOR, atât mama, cât şi nou-născutul beneficiază de expertiza unor medici obstetricieni deosebit de empatici şi bine pregătiţi, cu formare profesională în ţară şi la nivel internaţional. Maternitatea SANADOR dispune de un bloc operator bine dotat, pentru a gestiona rapid şi eficient eventualele urgenţe, inclusiv pentru efectuarea unei operaţii de cezariană, pentru prevenirea traumelor obstetricale. În plus, Spitalul Clinic SANADOR deţine o Secţie de Terapie Intensivă Neonatală, care asigură îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate pentru copiii născuţi prematur sau cu probleme de sănătate.
Cum se desfăşoară o naştere naturală?
În timpul unei naşteri naturale, uterul se contractă pentru a subţia şi dilata colul uterin, facilitând astfel expulzarea bebeluşului prin canalul de naştere. Procesul de naştere se desfăşoară în mai multe etape distincte. Prima etapă, cunoscută sub numele de travaliu, debutează cu contracţiile uterine şi se încheie atunci când colul uterin atinge o dilataţie de 10 cm. Aceste contracţii nu trebuie confundate cu contracţii false, care, deşi similare, nu iniţiază travaliul.
Urmează etapa a doua, naşterea propriu-zisă, care începe odată ce dilataţia colului este completă şi se finalizează cu expulzarea copilului prin vagin. În a treia etapă are loc eliminarea placentei.
Există mai multe tipuri de naştere naturală. Aceasta poate fi spontană şi fără medicaţie sau poate necesita asistenţă medicală, folosindu-se instrumente precum forcepsul, cum se întâmplă în naşterea cu forceps, sau pompa cu vacuum. De asemenea, naşterea vaginală poate fi indusă prin intervenţii medicale, precum administrarea de medicamente sau ruperea membranelor.
În prezent, naşterea naturală poate fi o experienţă confortabilă, lipsită de durere şi marcată doar de emoţia întâlnirii cu nou-născutul. Pentru o naştere în siguranţă, este esenţială pregătirea adecvată a sarcinii, monitorizarea constantă şi alegerea unei maternităţi de încredere. La Maternitatea SANADOR, naşterea se desfăşoară într-un mediu sigur şi confortabil, iar experienţa medicilor neonatologi, disponibili în permanenţă, asigură îngrijirea optimă a nou-născuţilor.
Când este contraindicată naşterea naturală?
Naşterea naturală poate fi contraindicată în anumite cazuri, care prezintă riscuri semnificative pentru mamă sau copil. De exemplu, în cazul unei prime sarcini la o vârstă de peste 35 de ani sau al prezenţei unor afecţiuni, precum hipertensiune arterială severă, diabet gestaţional, preeclampsie sau tulburări de coagulare, naşterea vaginală poate fi riscantă.
De asemenea, prezentaţiile fetale anormale, precum prezentaţie pelviană sau transversală, precum şi macrosomia fetală, pot determina medicul să recomande o cezariană, pentru a preveni complicaţiile. Alte contraindicaţii includ infecţiile active, cum ar fi herpesul genital, care pot fi transmise nou-născutului în timpul naşterii, şi anomaliile placentare, precum placenta praevia, care necesită intervenţie chirurgicală.
Naşterea naturală poate fi, de asemenea, contraindicată în cazuri de suferinţă fetală, chiar dacă fătul este în prezentaţie craniană, sau în cazul unor intervenţii chirurgicale anterioare la nivelul uterului, cum ar fi o histerectomie parţială sau o cezariană complicată, din cauza riscului crescut de ruptură uterină în timpul travaliului. În situaţii de oboseală extremă sau de stres matern, echipa medicală trebuie să reevalueze opţiunile de naştere, pentru a asigura siguranţa şi bunăstarea mamei şi a copilului.
Când naşterea naturală nu poate fi realizată în condiţii de siguranţă, medicul recomandă operaţia cezariană, pentru a preveni suferinţa fătului şi a mamei în timpul travaliului şi al naşterii. Indiferent de metoda de naştere indicată, Maternitatea SANADOR asigură viitoarelor mame servicii medicale complete, într-un mediu modern şi confortabil. De asemenea, Secţia de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Clinic SANADOR este echipată cu aparatură de ultimă generaţie şi dispune de medicaţie specifică, asigurând îngrijiri performante. Echipa medicală este pregătită să intervină în orice situaţie care necesită îngrijiri salvatoare pentru nou-născuţi.
Ce urmează după naşterea naturală?
Naşterea pe cale vaginală declanşează multiple transformări în corpul mamei, vizibile în primele săptămâni postpartum. Secreţiile vaginale îşi schimbă treptat culoarea, iar epiziotomia, o incizie efectuată pentru a facilita naşterea, poate provoca disconfort ameliorabil prin comprese reci şi antiinflamatoare.
Întinderea muşchilor pelvini poate duce la pierderi urinare involuntare, care, dacă persistă, pot fi gestionate prin exerciţii Kegel. În caz de dureri abdominale sau de hemoroizi, frecvenţi în această perioadă, medicul poate recomanda analgezice şi creme, conform recomandărilor medicale. Modificările hormonale pot cauza căderea părului şi sensibilitate la nivelul sânilor, disconfort redus prin alăptare şi prin aplicare de comprese. Perioada postnatală poate aduce şi scăderi în greutate şi fluctuaţii emoţionale, uneori fiind nevoie de sprijin psihologic, cum se întâmplă în cazul depresiei postpartum.
La SANADOR, pacientele primesc cele mai bune îngrijiri postpartum şi sunt cazate în rezerve individuale sau duble, prevăzute cu sistem rooming-in, astfel încât se pot ocupa imediat de micuţul lor. Maternitatea SANADOR asigură consiliere în alăptare şi îngrijirea bebeluşului, un program de recuperare fizică personalizat, precum şi consulturi de specialitate.