Impactul pe termen lung a infecţiei cu noul coronavirus asupra organismului încă se investighează de către oamenii de ştiinţă. Există deja dovezi care arată că boala Covid-19 nu este o simplă infecţie pulmonară, că aceasta poate avea consecinţe pe termen lung asupra mai multor organe care se extind dincolo de sistemul respirator, inclusiv pentru sistemul cardiovascular, imun şi nervos. Covid-19 ar putea provoca neuropatie auditivă, o tulburare de auz în care cohleea funcţionează, dar transmiterea de-a lungul nervului auditiv către creier este afectată.
Persoanele cu neuropatie auditivă au dificultăţi de auz atunci când există zgomot de fond, cum ar fi într-un pub. Este cunoscut faptul că anumite virusuri precum cel rujeolic, urlian pot provoca pierderi de auz. Şi coronavirusurile pot provoca neuropatie periferică, leziuni ale nervilor care transportă informaţii către şi dinspre creier. Prin urmare, Covid-19 ar putea provoca neuropatie auditivă afectând auzul.
Neuropatia auditivă a fost legată de sindromul Guillain-Barré, o boală imună acută care afectează nervii centrali şi periferici. Important este că şi Covid-19 este asociat cu sindromul Guillain-Barré. Potrivit Medicalxpress.com, au fost raportate cazuri de Covid-19 care aveau şi pierderi de auz. În Jurnalul Internaţional de Audiologie au fost publicate rapoarte privind pierderea auzului şi tinnitus la persoanele cu Covid-19, dar a existat un număr mic de studii, iar calitatea dovezilor a fost scăzută.
Un medic care lucrează într-un spital din Manchester a chestionat pacienţii cu Covid-19 după externarea din spital şi, până în prezent, 3 din 25 au raportat probleme cu auzul. Neuropatia auditivă poate afecta oameni de toate vârstele, de la copii până la adulţi.
,,Reprezintă o formă de pierdere auditivă (de la uşoară până la severă), cu înţelegerea diminuată a cuvintelor (pe audiograma vocală), disproporţionat de scăzută faţă de pierderea auditivă de la audiograma tonală liminară. Efectul neuropatiei auditive asupra perceperii vorbirii este semnificativ”, scriu medicii Adrian Tudor şi Roxana Masariu pe siteul audiologie-orl.ro.
Pacienţii pot prezenta simptome auditive variabile: de la pacienţi cu deficit sever de percepere a vorbirii până la cei cu auz aparent foarte bun în mediu cu linişte, dar cu deficit în mediu zgomotos (chiar dacă aceştia au praguri auditive la audiometria tonală aproape normale).