Mai multe tipuri de teste rapide pentru a detecta infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2 sunt dezvoltate de echipe de cercetători din întreaga lume, unele fiind în stadiu avansat. 360medical.ro vă porezintă câteva dintre aceste kit-uri care ar putea fi în curând disponibile pe piaţă.
BIOSENZOR CU TRANZISTOR
În Corerea de Sud, o echipă de cercetători a dezvoltat un biosenzor bazat pe tranzistori care detectează SARS-CoV-2 din probe recoltate din probe nazofaringiene în mai puţin de un minut.
În prezent, cele mai multe teste de diagnostic pentru Covid-19 se bazează pe o tehnologie numită reacţia în lanţ în timp real a polimerazei (RT-PCR), care amplifică ARN-ul coronavirusului din probele prelevate, astfel încât virusul să poată fi detectat.
Totuşi, până la aflarea rezultatului durează cel puţin 3 ore, inclusiv prepararea ARN-ului viral pentru analiză.
Echipa de cercetători, condusă de Edmond Changkyun Park şi Seung Il Kim, au testat mai multe variante pentru a realiza un test rapid pentru coronavirus.
Metoda pe care au dezvoltat-o permite analizarea probelor colectate de la un pacient direct dintr-un tampon ce conţine proba – fără a mai fi nevoie de etapele de preparare a probei.
Pentru realizarea diagnosticului rapid, cercetătorii au folosit un tranzistor cu efect de câmp, ce conţine un strat de grafen cu conductivitate electrică înaltă.
Ulterior, cercetătorii au ataşat anticorpi anti-proteina S a SARS-CoV-2 pe grafen. Când au introdus apoi virus SARS-CoV-2 pe senzor, legarea la anticorpi a produs o schimbare a tensiunii electrice.
Echipa de cercetători au testat apoi dispozitivul la două grupuri – unul de pacienţi cu Covid-19 şi unul de persoane sănătoase. Potrivir rezultatelor prezentate în publicaţia ACS Nano, senzorul aparatului a putut diferenţia cu o înaltă rată de acurateţe pacienţii sănătoşi de cei infectaţi.
Senzorul este de circa 2-4 ori mai puţin sensibil la coronavirus decât RT-PCR, însă cercetătorii fac teste cu alte materiale pentru a îmbunătăţi acurateţea testului.
DETECTOR PORTABIL CONECTAT LA SMARTPHONE
O abordare diferită a fost testată cu succes de cercetători ai Universităţii Illinois din Urbana-Champaign, Statele Unite. Ei au dezvoltat un dispozitiv de testare conectat la smarphone care poate fi folosit pentru detectarea mai multor tipuri de patogeni virali şi bacterieni – inclusiv SARS-CoV-2.
Dispozitivul, care costă circa 50 de dolari, poate oferi rezultatele testului în circa 30 de minute, arată un studiu prezentat în publicaţia Lab on a Chip de profesorii Brian Cunningham şi Rashid Bashir de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign.
Dispozitivul folosit are un cartuş ce conţine agenţi de testare şi o fantă unde se introduc probele – exsudat nazal sau probă de sânge. Întregul dispozitiv este conectat la un smartphone printr-un cablu şi este controlat prin telefon printr-o aplicaţie specifică.
Odată introdusă proba, agenţii din cartuş descompun patogenul pentru a ajunge la ARN. Ulterior, o moleculă amorsă (primer) amplifică în 10-15 minute materialul genetic în mai multe milioane de copii, peste care este apoi turnat un colorant fluorescent. În ultima etapă, materialul genetic este iluminat cu o lampă LED albastră, iar camera telefonului poate detecta prezenţa patogenilor.
Cercetătorii au testat dispozitivul pe cai, afectaţi adeseori de o serie de patogeni periculoşi, iar rezultatele au fost pozitive. Echipa de cercetători încearcă acum să crească viteza de testare a dispozitivului.
RT-LAMP
O altă metodă de testare a fost realizată de o echipă de cercetare din Coreea de Sud, condusă de dr. Jin-Soo Maeng de la Institutul Coreean de Cercetare a Tehnologiilor Chimice din Daejeon.
Cercetătorii au dezvoltat şi testat un dispozitiv numit RT-LAMP (reverse transcription loop-mediated isothermal amplification), care detectează ARN-ul genomic al SARS-CoV-2.
RT-LAMP amplifică ARN-ul într-o singură etapă şi poate fi folsoit pentru detectarea virusururilor sau bacteriilor ce provoacă boli infecţioase.
Dispozitivul are o amorsă LAMP ce ţinteşte regiuni genomice specifice SARS-CoV-2, dezvoltată după testarea mai multor tipuri de primeri, ce poate detecta chiar şi o prezenţă redusă a ARN-ului coronavirusului (100 de copii), arată un studiu prezentat în publicaţia Journal of Molecular Diagnostics.