Boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă, este o tulburare neurodegenerativă progresivă care afectează zeci de milioane de oameni în întreaga lume. O echipă de experţi a propus un nou ghid de diagnosticare a afecţiunii, pe baza unei scale cu şapte niveluri, în funcţie de schimbările cognitive şi biologice ale pacientului.
Noul ghid a fost prezentat duminică, la conferinţa Asocieţiei Alzheimer de la Amsterdam şi propune o scală de diagnostic similară celei folosite în diagnosticul cancerului. De asemenea, ghidul propune eliminarea termenilor privind forma bolii - "uşoară", "moderată" şi "severă", potrivit Reuters.
Ghidurile le-ar putea înlocui pe cele valabile din 2018, iar crearea lor a fost stimulată de creşterea disponibilităţii testelor pentru depistarea proteinelor-cheie asociate Alzheimer, precum beta-amiloid, dar şi a unor tratamente care impun confirmarea diagnosticului bolii pentru a fi demarate.
Noul sistem de diagnostic al bolii Alzheimer a fost conceput pentru a avea o acurateţe mai mare şi pentru a reflecta mai bine stadiul bolii la un pacient, a precizat dr. Clifford Jack de la Mayo Clinic din Rochester, Statele Unite, autor principal al raportului care recomandă adoptarea noului ghid de diagnostic.
Raportul a fost sponsorizat de Asociaţia Alzheimer şi de Institutul Naţional al Îmbătrânirii, care face parte din Institutul Naţional de Sănătate din SUA.
STADIILE ALZHEIMER, POTRIVIT NOULUI GHID
Ghidul propune ca pacienţilor să li se atribuie un scor de la 1 la 7 în funcţie de prezenţa biomarkerilor asociaţi bolii şi de gradul schimbărilor cognitive. De asemenea, sunt incluse patru stadii biologice - a, b, c şi d.
De exemplu, stadiul 1a este cel în care pacientul este complet asimptomatic, dar testele arată biomarkeri anormali.
"Stadiul 1a este cel în care încep să apară dovezi că cineva are boala [Alzheimer]", a afirmat dr. Clifford Jack.
În stadiul 2, o persoană are biomarkeri anormali, dar şi schimbări cognitive şi de comportament foarte subtile.
Stadiul 3 este echivalent cu stadiul denumit în prezent presimptomatic, cu tulburare cognitivă uşoară. Stadiile 4, 5 şi 6 sunt echivalente cu formele denumite în prezent uşoară, moderată şi severă ale demenţei.
În noul ghid există şi un stadiu 0, care este atribuit persoanelor care au predispoziţii genetice pentru Alzheimer. Această categorie include persoanele cu sindromul Down, în condiţiile în care 75% dintre pacienţi dezvoltă Alzheimer când ajung la vârsta adultă.
Noul ghid propus de experţi este conceput pentru a fi utilizat de medici în practica clinică, mai ales în contextul în care mulţi medici sunt pe care de a prescrie pentru prima dată pacienţilor medicamente care pot încetini progresia bolii şi nu doar trata simptomele.
Ghidul propus urmează să fie discutat şi evaluat de către alţi experţi în Alzheimer, după care va fi elaborată forma finală.