România nu dispune în prezent de o bancă naţională de sânge, plasmă umană şi celule stem şi a ajuns chiar în procedură de infringement european pentru domeniul utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane. Mai mult, un proiect demarat în 2016, de construcţie şi dotare cu echipamente a celor 4 bănci de ţesuturi şi celule umane (la Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara) nu a fost realizat. Acum, Ministerul Sănătăţii anunţă un nou proiect, de construcţie a unui nou sediu pentru Agenţia Naţională de Transplant, care va găzdui şi o bancă naţională de multiţesut şi celule, pe un teren din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Noul proiect ar urma să fie finanţat din fonduri europene (Programului Sănătate 2023-2027).
"Importanţa construirii şi dotării unei bănci naţionale multiţesut şi celule în România este vitală în acest moment sistemului sanitar şi aceasta poate face diferenţa în cazul unor situaţii critice (Ex: Colectiv, explozia de la Crevedia) din privinţa actului medical", arată Ministerul Sănătăţii, într-un memorandum al proiectului aprobat în guvern.
Astfel, Ministerul Sănătăţii a identificat posibilitatea construirii unui imobil ce va găzdui atât sediul Agenţiei Naţionale de Transplant, cât şi Banca Naţională de Multiţesut şi Celule pe un teren aflat în administrarea Institutului Clinic Fundeni, considerat un centru de excelentă în domeniul medical.
Institutul Clinic Fundeni este şi locul unde au fost realizate primele proceduri de transplanturi de ficat şi rinichi din România.
În prezent, în acest institut se desfăşoară două programe de transplant de organe solide, renal şi hepatic şi un program de transplant de celule - transplant medular de celule stem hematopoietice.
De asemenea, institutul găzduieşte o bancă de celule care stochează, prelucrează şi alocă materialul biologic necesar efectuării transplantului de celule stem hematopoietice medular, însă banca are echipamentele uzate şi învechite, subliniază ministerul.
"Având în vedere că în unele state membre, de exemplu Spania, Italia şi Franţa, sediul organismului care coordonează activitatea de transplant este în aceeaşi clădire cu banca de multiţesut şi celule, Ministerul Sănătăţii şi-a propus să urmeze exemplul altor state", arată documentul.
În paralel cu construirea noului sediu al Agenţiei Naţionale de Transplant, instituţia, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, va dezvolta instrumente de lucru şi se va ocupa de formarea sau actualizarea competenţelor practicienilor implicaţi.