Guvernul a introdus un nou subprogram naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, printr-o hotărâre aprobată în ultima şedinţă a Executivului.
Actul normativ reprezintă legislaţie secundară la o ordonanţă de urgenţă aprobată în luna noiembrie, care a modificat şi completat Legea nr. 95/2006 (privind reforma în domeniul sănătăţii) şi Legea nr. 151/2010 (privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate).
Ordonanţa de urgenţă a pus în concordanţă dispoziţiile Legii nr. 95/2006 cu cele ale Legii nr. 151/2010 referitoare la serviciile conexe actului medical pentru persoanele cu TSA acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative.
Pentru aplicarea prevederilor OUG, hotărârea aprobată miercuri de guvern introduce un nou subprogram în cadrul programului naţional de sănătate mintală, pentru asigurarea accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist (TSA) la servicii conexe actului medical.
"Subprogramul naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist vizează dezvoltarea de abilităţi cognitive şi competenţe emoţionale, dezvoltarea limbajului şi comunicării sociale, gestionarea comportamentelor patologice şi înlocuirea acestora cu comportamente adecvate vârstei, cu scopul creşterii funcţionalităţii persoanei cu TSA", a precizat Executivul, într-un comunicat.
Noul act normativ reglementează şi relaţia contractuală directă dintre unităţile de specialitate şi casele de asigurări de sănătate pentru finanţarea noului subprogram, prin stipularea obligaţiilor, sancţiunilor, precum şi condiţiile de reziliere, încetare şi suspendare a contractelor.
De asemenea, actul normativ a aprobat o nouă metodă pentru tratamentul bolnavilor cu epilepsie rezistentă la tratament medicamentos, în cadrul programului naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă, prin proceduri microchirurgicale sau prin implantarea unui dispozitiv medical de stimulare cerebrală neinvazivă a nervului vag.
SERVICII CONEXE PENTRU PACIENŢI
Ordonanţa de urgenţă aprobată în noiembrie a introdus o nouă categorie de furnizori, respectiv furnizori de servicii conexe actului medical acordate persoanelor cu tulburări din spectrul autist, în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, pentru care s-au creat şi reglementări privind autorizarea şi evaluarea.
Reglementările anterioare prevedeau că pot intra în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate doar furnizorii de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente care îndeplinesc criteriile de evaluare stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii.
Actul normativ a mai reglementat şi răspunderea civilă a psihologilor şi a furnizorilor de servicii conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu TSA în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, deoarece trebuie încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate în vederea derulării subprogramului dedicat intervenţiilor specializate acordate pacienţilor cu TSA.
În plus, introducerea de asigurări de răspundere civilă în domeniul intervenţiei specializate în TSA reprezintă o garanţie a recuperării unor eventuale prejudicii produse de psihologi şi furnizorii de servicii conexe.
De altfel, ordonanţa conţine precizări exprese referitoare la intervenţiile de sănătate specializate adresate persoanelor diagnosticate cu TSA.
Astfel, serviciile conexe actului medical pot fi furnizate doar de psihologi cu drept de liberă practică atestaţi în specialităţile profesionale – psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, psihologie educatională, consiliere şcolară şi vocaţională, psihopedagogie specială – care fac obiectul unui subprogram în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.