Noul program de fertilizare in vitro, fonduri disponibile pentru 2.500 de cupluri infertile

Noul program de fertilizare in vitro, fonduri disponibile pentru 2.500 de cupluri infertile

S-a aprobat noul program pentru decontarea cheltuielilor pentru procedurile de reproducere umană, în valoare de 15.000 de lei. Hotărârea de Guvern privind Programul social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii a fost semnată de premierul Nicolae Ionel Ciucă, astfel că de la 1 octombrie vor putea beneficia de noile condiţii nu doar cuplurile infertile din România, ci şi femeile singure sau necăsătorite care apelează la proceduri de fertilizare in vitro (FIV).

Proiectul  propus de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, realizat în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, a fost depus în Parlament în februarie 2022 şi de-abia acum a fost aprobat de Guvern. Potrivit acestuia, se va deconta de către stat suma de 15.000 de lei (aproximativ 3000 euro), indiferent dacă procedura de fertilizare se realizează în clinici de stat sau private autorizate pentru astfel de proceduri. Noutatea faţă de programul Ministerului Sănătăţii este că pot fi decontate până la 3 proceduri de fertilizare in vitro pe an (la recomandarea medicului).

,,Faptul că vârsta femeii care este eligibilă pentru acest program a crescut de la 40 la 45 de ani este o veste bună, fiindcă multe femei încearcă, din păcate, din ce în ce mai târziu să obţînă o sarcina, ocupate fiind cu cariera. În timp, vârsta a devenit principala cauza non-medicală de infertilitate.

De asemenea, excluderea analizei AMH din criteriile de eligibilitate este iarăşi o veste bună. Hormonul anti-Mullerian este un indicator bun pentru cantitatea de rezervă ovariană, e drept, însă, cu tratamentul corect şi personalizat se pot obţine sarcini şi când analiza AMH este mică, aşa încât includerea ei în criterii nu era cea mai bună decizie”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.

Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a precizat că nu va exista o analiză a veniturilor familiei sau a altor criterii care ar putea fi discriminatorii, în ceea ce priveşte accesul la program, pin urmare va funcţiona principiul ,,primul venit, primul servit”.

,,Chiar dacă nu doare, infertilitatea este o boală, iar a avea copii nu este un moft. Toate cuplurile ar trebui să aibă şansă să încerce să obţînă o sarcina, chiar dacă suferă de infertilitate. Şi nu ar trebui să existe impedimentul financiar. Aşa că programul recent aprobat care acordă tinerilor ajutor financiar pentru procedurile de reproducere umană este un pas înainte în această direcţie, cu atât mai mult cu cât România trece printr-un déclin demografic abrupt, anul trecut născându-se cei mai puţini copii din ultimul secol, 180.000, iar 2022 se pare că nu este mult mai bun din acest punct de vedere”, a mai spus dr. Andreas Vythoulkas.

Specialistul în infertilitate e de părere că accesul la tehnologia performantă din zilele noastre, posibilitatea efectuării unor analize personalizate, le oferă medicilor posibilitatea să rezolve 95% din cazurile de infertilitate.

,,Cu acest program aprobat, îmi place să cred că toată lumea va putea avea acees la proceduri de reproducere umană asistată, iar procentul de 95% chiar va creşte. Cred că este cel mai bun program pe care l-am avut până acum şi sper să vedem şi o creştere a natalităţii în perioada următoare, mai cu seama că pentru anul acesta există fonduri disponibile pentru 2.500 de cupluri, iar pentru anul viitor – pentru 10.000 de cupluri”, a completat dr. Andreas Vythoulkas.

Vezi şi [VIDEO] Dr. Andreas Vythoulkas, despre noul proiect privind decontarea procedurilor FIV: ,,Ar rezolva multe lucruri, sper să nu rămână între ministere”

viewscnt