Noul sindrom inflamator asociat cu Covid-19, diagnosticat şi la adulţi

Noul sindrom inflamator asociat cu Covid-19, diagnosticat şi la adulţi

Sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C), o afecţiune asemănătoare bolii Kawasaki despre care se cunoştea că îi afectează pe copiii infectaţi cu noul coronavirus, a fost diagnosticat şi la doi adulţi, arată două studii publicate recent.

O echipă de medici de la Universitatea New York a publicat recent un studiu în Lancet în care a prezentat cazul unui bărbat de 45 de ani care a prezentat simptome ale MIS-C.

Anterior, o altă echipă de medici din Statele Unite, de la Maimonides Medical Center din Brooklyn, a prezentat cazul altui adult, o femeie de 36 de ani, care prezenta semne ale bolii MIS-C.

Femeia a foa primit tratament cu solumedrol, imunoglobuline cu administrare pe cale intravenoasă şi aspirină, care au avut ca efect reducerea simptomelor şi normalizarea semnelor vitale după o zi.

Ambele echipe de medici s-au ferit să tragă concluzii din astfel de cazuri izolate, însă au atras atenţia asupra posibilităţii ca MIS-C să nu fie doar o afecţiune pediatrică, ci una care să ăi afecteze şi pe adulţi.

Potrivit unor studii anterioare, noua boală i-a a fost diagnosticată la cel puţin o mie de copii pe plan mondial. Asocierea dintre afecţiunea asemănătoare bolii Kawasaki la copii şi Covid-19 a fost raportată iniţial în mai multe ţări din Europa, în principal în Italia, Marea Britanie, Franţa şi Spania, care au început să investigheze situaţia încă de la finalul lunii aprilie.

Simptomele cele mai frecvente ale afecţiunii nu sunt respiratorii – peste 80% dintre copiii afectaţi suferă de tulburări gastrointestinale (dureri abdominale, greaţă, vărsături sau diaree), iar mulţi au prezentat erupţii cutanate, în special cei sub cinci ani.

Toţi copiii cu MIS-C au prezentat febră, în general pentru o perioadă de peste cinci zile.

Potrivit studiilor, cei mai mulţi dintre copiii diagnosticaţi cu noua boală aveau o stare bună de sănătate anterior, neavând factori de risc sau afecţiuni preexistente.

Cu toate acestea, 80% dintre pacienţii cu MIS-C au fost internaţi la terapie intensivă, 20% au primit susţinere respiratorie invazivă, iar 2% au decedat.

Atunnci când au apărut primele cazuri, medicii au observat foarte multe asemănări cu boala Kawasaki – o vasculită (leziune vasculară inflamatorie) multisistemică acută febrilă, diagnosticată în 80% dintre cazuri la copii cu vârsta sub 5 ani. Boala, răspândită mai ales în estul Asiei, este declanşată deseori de o infecţie virală.

Noile studii au confirmat că MIS-C şi Kawasaki au multe asemănări, însă există două diferenţe importante: noul sindrom afectează copii cu vârste mai mari şi declanşează inflamaţii mai intense.

Totuşi, studiile realizate până acum nu lămuresc cauza sindromului, însă unii experţi consideră că o posibilă explicaţie ar fi o reacţie anormală a sistemului imunitar.

viewscnt