Numărul pacienţilor transplantaţi în acest an ajunge la 174 după un nou maraton al vieţii în ultimele 48 de ore

Numărul pacienţilor transplantaţi în acest an ajunge la 174 după un nou maraton al vieţii în ultimele 48 de ore

Poveşti adevărate despre moarte şi viaţă scrise în ultimele 48 de ore de familii îndurerate care au avut puterea de a face gestul altruist pentru donarea de organe ale celor dragi pe care i-au pierdut, poveşti scrise cu mâinile şi bisturiul de medicii implicaţi în intervenţiile de prelevare şi transplant fac ca speranţele de viaţă a altor pacienţi pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă, să crească exponenţial. Agenţia Naţională de Transplant a anunţat că un nou maraton al vieţii a avut loc în weekend.

În acest an în România s-a efectuat prelevare de organe de la 63 donatori în moarte cerebrală, fiind 174  de pacienţi transplantaţi în 2023.

,,La Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor - Oradea s-a încheiat în noaptea de 23 Septembrie, cea de-a 17-a prelevare de organe şi ţesuturi din cadrul acestei unităţi sanitare de la începutul anului, de la un donator în vârstă de 49 ani, care a fost victima unui accident rutier cu traumatism cranio-cerebral. Datorită familiei donatorului, care şi-a găsit puterea de a face gestul altruist pentru donarea de organe, alţi 5 oameni necunoscuţi au primit o nouă şansă la viaţă”, a anunţat dr. Guenadiy Vatachki.

În noaptea de luni 25 septembrie spre marţi la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad, a avut loc o complexă intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 55 ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui incident tragic. Aceasta este prima prelevare de organe realizată în acest an în cadrul celei mai importante unităţi sanitare din Arad.

Pentru intervenţiile de prelevare au fost prezente echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni condusă de Dr. Guenadiy Vatachki - pentru ficat şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal - #ICUTR Cluj condusă de Dr. Tudor Moisoiu - pentru rinichi. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni,  două vieţi au putut fi salvate în urma intervenţiilor realizate de Dr. Doina Hrehoreţ, cu ajutorul nemijlocit al ATI: Dr. Ana Grigoraş, dr. Alex Dincă, Dr. Andreea Panaite. La Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal - #ICUTR Cluj alţi patru pacienţi au primit şansa la o viaţă mai bună datorită transplanturilor renale realizate de Dr. Florin Elec, Dr. Liviu Constantin, Dr. Mihai Suciu. Transplanturile de cornee se vor realiza la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.

viewscnt