O echipă de cercetători chinezi recomandă schimbarea modului de testare RT-PCR a pacienţilor consideraţi vindecaţi de Covid-19 înainte de externare

O echipă de cercetători chinezi recomandă schimbarea modului de testare RT-PCR a pacienţilor consideraţi vindecaţi de Covid-19 înainte de externare

Pacienţii consideraţi vindecaţi de Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, după două teste negative cu RT-PCR pot fi testaţi pozitiv din nou după câteva zile, arată un studiu realizat în China, care recomandă schimbarea modului de testare înainte de externarea pacienţilor.

În cele mai multe state, criteriul pentru a considera o persoană videcată de infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2 este înregistrarea a două teste negative consectutive, ceea ce permite externarea din spital.

Însă în noul studiu, prezentat recent în publicaţia Clinical Infectious Diseases, echipa de cercetători condusă de dr. Yanchao Pan de la Spitalul Popular Nr. 3 din Shenzhen descrie 25 de pacienţi care au fost din nou testaţi pozitiv după ce anterior au fost externaţi după două teste negative la SARS-CoV-2.

Cei 25 de pacienţi aveau o vârstă mediană de 28 de ani, din care şase erau copii cu vârsta sub 12 ani.

Înainte de externare, pacienţii au arătat îmbunătăţiri pe imaginile luate cu CT. Pacienţii au avut o duraytă medie de internare de 15 zile, din care în 13 au primit terapie antivirală cu ritonavir/lopinavir cu interferon alfa.

Aceşti 25 de pacienţi au avut o perioadă medie de 7,32 zile între ultimul test negativ cu RT-PCR şi testul pozitiv ulterior (ARN-ul SARS-CoV-2 a fost identificat în probe fecale la 14 pacienţi şi din exsudat nazofaringian la 11 pacienţi).

La reinternarea în spital după noul test pozitiv, doar 8 pacienţi aveau o tuse uşoară, iar imaginile CT au indicat o îmbunătăţire a situaţiei la 12 pacienţi şi stagnare la ceilalţi.

După o durată medie de 2,73 zile după reinternare, toţi pacienţii au avurt din nou teste negative la coronavirus cu RT-PCR.

“Potrivit studiului nostru, este probabil ca două teste negative RT-PCR realizate într-un interval de 24 de ore să nu fie suficiente pentru a evalua dispariţia virusului. Testarea repetată RT-PCR după o durată mai mare, cum ar fi 48 de ore, este esenţială pentru a se asigura că virusul a fost eliminat cu adevărat şi că pacienţii externaţi nu mai transmit virusul”, arată autorii studiului, citat de Reuters.

Într-un alt studiu, o echipă de cercetători chinezi de la Colegiul Medical Tongji din Wuhan arată că perioada medie contagioasă la pacienţi este de 20 de zile şi că este necesară o perioadă mai lungă de monitorizare şi mai mult de două teste RT-PCR pentru pacienţii cu vârsta de peste 65 de ani.

Potrivit acestui studiu, 30% dintre pacienţii care au avut două teste negative la rând au fost din nou testaţi pozitiv ulterior.

“În practica clinică, aş sugera 3 teste negative consecutive RT-PCR înainte de externarea pacienţilor, din cauza ratei înalte de teste fals-negative. Vreau, totuşi, să subliniez că publicul nu trebuie să fie speriat de acele cazuri de aparentă reinfectare”, a afirmat autorul principal al studiului, dr. Sheng Zhang, pentru Reuters.

Cercetătorii arată că, în perioada de convelescenţă de după vindecare, virusul poate fi încă detectat, însă, ca şi în cazul altor infecţii virale, acest lucru nu înseamnă că virusul mai poate fi transmis altor persoane.

viewscnt