O nouă metodă poate depista boala Parkinson cu 7 ani înainte de apariţia primelor semne

O nouă metodă poate depista boala Parkinson cu 7 ani înainte de apariţia primelor semne

Boala Parkinson este o afecţiune neurodegenerativă ce survine în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor şi se manifestă prin tremurături involuntare ale corpului, mişcări lente şi muşchi rigizi şi inflexibili. În lume există, în prezent, peste 8 milioane de pacienţi cu Parkinson. Un nou studiu arată că markerii care indică prezenţa bolii pot fi identificaţi cu şapte ani înainte de apariţia primelor semne prin ecografie oculară. 

Studiul, realizat de cercetători de la UCL şi Moorfields Eye Hospital din Marea Britanie, a analizat baze de date cu scanări retiniene folosind inteligenţa artificală (AI) şi a fost publicat săptămâna aceasta în "Neurology", publicaţie a Academiei Americane de Neurologie.

După analiza bazei de date AlzEye, cercetătorii au repetat analiza pentru baza de date britanice Biobank, asupra datelor medicale ale unor pacienţi consideraţi sănătoşi.

Analiza acestor baze de date le-a permis cercetătorilor să identifice markeri greu de sesizat, chiar dacă prevalenţa bolii Parkinson la nivelul populaţiei este una relativ scăzută, de 0,1-0,2%,

Utilizarea ecografiilor oculare a permis în trecut şi depistarea timpurie a altor boli, precum Alzheimer, scleroza multiplă sau schizofrenia, noul domeniu de cercetare fiind deja numit “oculomics”.

CUM POATE FI DEPISTATĂ TIMPURIU BOALA PARKINSON

Boala Parkinson este o afecţiune neurologică progresivă, caracterizată prin reducerea nivelului de dopamină, iar examinările realizate postmortem la pacienţi cu Parkinson au indicat diferenţe la nivelul stratului nuclear interior (SNI) al retinei.

Studii anterioare, realizate folosind imagistică OCT (tomografie în coerenţă optică), au depistat potenţiale anomalii morfologice asociate cu Parkinson, dar cercetările au avut limitări şi rezultate mai puţin consistente.

Noul studiu confirmă raportări anterioare privind subţierea semnificativă a stratului plexiform interior şi a stratului celulelor ganglionare (GCIPL) asociată Parkinson şi a identificat, pentru prima dată, un strat nuclear interior mai subţire.

Ulterior, cercetătorii au putut dovedi că subţierea acestor straturi din retină este asociată cu un risc crescut de a dezvolta boala Parkinson, separat de riscurile asociate altor factori sau comorbidităţi.

"Continui să fiu uimit de câte lucruri putem afla din ecografiile oculare. Chiar dacă nu suntem încă pregătiţi să stabilim sigur dacă o persoană va avea Parkinson, sperăm ca această metodă să devină în curând un instrument de prescreening pentru persoanele cu risc de a dezvolta Parkinson", a declarat dr.  Siegfried Wagner, de la Institutul de Oftalmologie al UCL şi Moorfields Eye Hospital, unul din autorii studiului, citat de sciencedaily.com.

Totuşi, cercetătorii consideră că este nevoie de studii suplimentare pentru a determina dacă subţierea straturilor din retină este cauzată de schimbările din creier survenite la pacienţii cu Parkinson sau dacă subţierea straturilor este mai timpurie.

Aceste date sunt necesare pentru a explica mai bine mecanismul apariţiei bolii şi a determina cât de mult pot fi folosite ecografiile oculare pentru diagnosticul timpuriu şi managementul pacienţilor cu Parkinson.

viewscnt