O tehnologie medicală de scanare la distanţă, denumită syngo Virtual Cockpit şi dezvoltată de Siemens Healthineers, a fost autorizată de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, a anunţat vineri compania producătoare.
syngo Virtual Cockpit funcţionează ca o platformă privată de comunicare securizată pentru vizualizarea şi achiziţia imaginilor şi colaborarea în timp real între profesioniştii din domeniul sănătăţii de la mai multe unităţi medicale.
Software-ul le permite utilizatorilor să se conecteze la scanere de tomografie computerizată (CT), rezonanţă magnetică (RM), tomografie cu emisie de pozitroni (PET), CT cu emisie de fotoni individuali (SPECT), PET/CT, SPECT/CT şi PET/RM produse de Siemens Healthineers, dar şi de alţi furnizori de echipamente, indiferent de amplasament.
syngo Virtual Cockpit este primul şi singurul software de scanare de la distanţă universal (care acceptă echipamente de la mai mulţi furnizori) care primeşte aprobarea FDA ca produs medical.
Această tehnologie este disponibilă şi deja funcţională în România, în sectorul medical privat, potrivit companiei.
Cu noua tehnologie, tehnicienii radiologi pot utiliza funcţionalităţile audio, video şi chat în timp real pentru a efectua scanări sau pentru a oferi asistenţă pentru până la trei scanere diferite aflate la distanţă, simultan.
De asemenea, prin detaşarea tehnicienilor la mai multe locaţii în acest mod, furnizorii de servicii medicale pot compensa deficitul curent de tehnicieni, precum şi standardiza îngrijirea, pentru a obţine o consecvenţă a diagnosticării la nivelul întregului sistem de sănătate. Această standardizare poate duce la o diagnosticare mai exactă a pacienţilor.
În plus, pe lângă facilitarea scanării în afara unităţii şi asistenţei de scanare, syngo Virtual Cockpit poate fi utilizat pentru realizarea de instruiri ale personalului la locul de muncă, în unităţi aflate la distanţă, a precizat producătorul.
syngo Virtual Cockpit poate genera şi beneficii pentru pacienţii din zonele rurale sau periferice, care altfel ar fi nevoiţi să călătorească pe distanţe lungi pentru scanări mai complexe.
„Această aprobare a FDA înseamnă că clienţii noştri pot utiliza syngo Virtual Cockpit pentru operaţiunile lor de scanare de la distanţă având chiar şi mai mare încredere că utilizează o soluţie cu performanţă dovedită – una care prioritizează siguranţa şi accesul facil la pacienţi, abordând în acelaşi timp provocările operaţionale şi de personal”, a declarat Peter Shen, directorul pentru digitalizare şi automatizare al Siemens Healthineers America de Nord, citat în comunicatul companiei.
Siemens Healthineers este o companie specializată în domeniul tehnologiei medicale, cu sediul în Erlangen, Germania. Compania are aproximativ 69.500 de angajaţi în întreaga lume şi a înregistrat venituri de 21,7 miliarde euro anul trecut.