Fumatul, consumul de alcool şi de alimente ultraprocesate şi poluarea cauzată de emisii fosile provoacă circa 2,7 milioane de decese premature în Europa în fiecare an, arată un raport lansat miercuri de Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În cazul României, raportul menţionează că probabilitatea de deces la o vârstă mai mică de 70 de ani din cauza factorilor menţionaţi este de peste 20%, printre cele mai mari dintre statele acoperite de biroul OMS Europa.
Biroul OMS Europa nu acoperă doar state europene, ci şi din Asia Centrală, care sunt incluse, de asemenea, în raport. Pe baza raportului, OMS solicită guvernelor reglementări mai stricte privind produsele considerate nocive pentru sănătate.
Fumatul, consumul de alcool şi de alimente ultraprocesate şi poluarea cauzată de emisii fosile cresc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, cancerului şi diabetului, categorii de afecţiuni care provoacă un număr mare de decese premature.
Potrivit raportului, factorii menţionaţi provoacă 2,7 milioane de decese premature în cele 53 de state acoperite de biroul european al OMS, adică aproape un sfert (24.5%) din numărul total de decese.
În cifre absolute, 2,7 milioane de decese sunt provocate în fiecare an de fumat, consum de alcool şi de alimente ultraprocesate şi de poluarea cauzată de emisii fosile în statele incluse în raport, adică peste 7.400 de decese pe zi.
Raportul acuză "mari industrii" că folosesc metode directe sau indirecte pentru a-şi spori profiturile prin întârzierea sau blocarea politicilor menite să îmbunătăţească sănătatea populaţiei.
"Un număr mic de corporaţii transnaţionale au o putere semnificativă în contextul politic şi legal în care operează şi obstrucţionează reglementările în interes public care le pot afecta marjele de profit", se arată în raportul OMS.
Documentul susţine că aceste corporaţii folosesc tactici precum exploatarea categoriilor vulnerabile prin strategii ţintite de marketing, inducerea în eroare a consumatorilor şi exagerarea unor presupuse beneficii ale consumului produselor proprii.
Aceste tactici subminează măsurile de reducere a fumatului, a consumului de alcool şi a incidenţei obezităţii, principalele cauze ale deceselor care pot fi evitate.
La nivel mondial, factorii menţionaţi au provocat în 2023 circa 19 milioane decese, adică 34% din numărul total de decese.
Raportul nu conţine date detaliate pentru fiecare ţară, însă include un grafic despre probabilitatea de deces la o vârstă cuprinsă între 30 şi 69 de ani din cauza bolilor netransmisibile, provocate în principal de determinanţi comerciali, este de puţin peste 20%, fiind pe locul 16 din cele 45 de ţări pentru care există date disponibile (pentru anul 2021).
Potrivit graficului, cea mai mare probabilitate de deces din cauza bolilor netransmisibile înainte de vârsta de 70 de ani sunt în Tadjikistan, Turkmenistan şi Azerbaidjan (aproape 30%), iar cele mai mici probabilităţi sunt în Elveţia, Cipru şi Suedia (sub 10%).