[P] Norina Gâvan: Călătoria sa în transformarea îngrijirii piciorului în România

[P] Norina Gâvan: Călătoria sa în transformarea îngrijirii piciorului în România

În inima Europei de Est, unde imaginea sănătăţii evoluează continuu, Norina Alinta Gâvan este o pionieră în domeniul podiatriei. Profesia ei face parte din rândul ştiinţelor medicale dedicate cercetării, prevenirii, diagnosticării şi tratamentului deformărilor, patologiei şi leziunilor piciorului şi structurilor aflate în legătură cu acesta.

Recunoscând nevoia crucială de îngrijire medicală specializată a piciorului, Norina şi-a pus în valoare legăturile şi, alături de un grup dedicat de prieteni, a fondat Asociaţia de Podiatrie în aprilie 2015. Misiunea ei era clară: să promoveze îngrijirea medicală a picioarelor şi să introducă profesia de podiatru în România.

De la primele iniţiative şi până la recunoaşterea oficială a podiatriei ca profesie medicală în România, povestea Norinei exemplifică rezilienţa, viziunea şi căutarea permanentă a progresului în domeniul sănătăţii. Acum este preşedintele de onoare al Asociaţiei de Podiatrie din România şi membru fondator al Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

Ea este membră a Federaţiei Internaţionale de Podiatrie, a Consiliului European de Podiatrie, al DFoot International, al Colegiului Regal de Podiatrie din Londra şi al Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului. Este adeseori invitată ca speaker în conferinţe internaţionale, este coautor la articole de cercetare şi evaluator pentru publicaţii şi congrese internaţionale.

Deschizătoare de drum în podiatrie pentru o viaţă mai sănătoasă în România

Norina este un avocat pasionat al sănătăţii şi are o mare încredere în puterea transformatoare a ideilor. Ghidată de valorile promovării sănătăţii, activităţile sale profesionale şi personale au fost dedicate lansării de proiecte cu impact. Crezând cu tărie în necesitatea educaţiei pentru sănătate pentru a îmbunătăţi sistemele de sănătate, ea a abordat problema importantă a diabetului, o afecţiune care afectează 1 din 10 persoane la nivel mondial.

Diabetul, mai ales afecţiunile la nivelul piciorului asociate diabetului, reprezintă o complicaţie critică, cu ramificaţii sociale şi economice substanţiale pentru sistemele de sănătate din întreaga lume. Prevalenţa ulceraţiilor piciorului la pacienţii cu diabet zaharat depăşeşte 6%, ceea ce înseamnă că aproximativ 33 de milioane de oameni la nivel mondial se confruntă cu ulceraţii ale piciorului diabetic. Norina subliniază nevoia urgentă de îngrijire şi educaţie specializată pentru a aborda această provocare globală de sănătate.

Norina vorbeşte deschis despre misiunea şi ţinta sa - de a promova pediatria în România. Confruntaţi cu un deficit de podiatri şi cu lipsa condiţiilor conforme cu standardele internaţionale de îngrijire specializată, pacienţii cu risc de complicaţii ale piciorului diabetic nu au acces, de multe ori, la măsuri de prevenire şi tratament adecvate.

Misiunea sa merge dincolo de diabet, fiind conştientă de neglijarea extinsă a îngrijirii piciorului în diverse afecţiuni. În consecinţă, ea a iniţiat măsuri proactive pentru a contribui la îmbunătăţirea şi soluţionarea potenţială a acestei probleme larg răspândite, cu scopul de a îmbunătăţi sănătatea şi calitatea vieţii pentru pacienţii care se confruntă cu probleme de sănătate a piciorului.

Drumul unui podiatru pentru a înfiinţa un sector vital de sănătate în România

Absenţa podiatrilor, specialişti special pregătiţi în îngrijirea medicală a piciorului, reprezintă o provocare semnificativă în România. Diabetologii, care au grijă în primul rând de pacienţii cu diabet, se confruntă cu constrângeri de timp şi resurse din cauza numărului copleşitor de pacienţi şi a problemelor sistemice mari din cadrul sistemului de sănătate.

Această lipsă de profesionişti dedicaţi a dus la un decalaj notabil în asistenţa medicală specializată, lăsându-i pe pacienţii cu diabet fără o expertiză esenţială pentru îngrijire şi prevenire. Identificând această nevoie presantă, Norina şi-a asumat misiunea de a milita pentru înfiinţarea şi recunoaşterea podiatriei ca profesie importantă în România.

Pentru a face faţă acestei provocări, ea a susţinut înfiinţarea Asociaţiei de Podiatrie – o iniţiativă fără precedent în România. Această organizaţie îşi propune să cultive o cultură a îngrijirii piciorului în rândul populaţiei generale şi în special în rândul persoanelor cu diabet. De asemenea, este prima organizaţie dedicată educaţiei, formării şi pregătirii viitorilor specialişti în podiatrie din ţară.

Prin diverse programe şi cu sprijinul unor persoane dedicate care şi-au asumat misiunea, Asociaţia de Podiatrie s-a angajat într-un dialog activ cu autorităţile din sectorul sănătăţii publice şi din domeniul academic. Scopul principal a fost acela de a demonstra necesitatea integrării podiatriei în sistemul public de sănătate, subliniind beneficiile importante pentru întreaga populaţie, indiferent de vârstă. Acest lucru are o semnificaţie deosebită pentru pacienţii cu diabet zaharat, contribuind la o îmbunătăţire a calităţii vieţii pentru toţi şi, mai important, la promovarea bunăstării sociale şi economice pentru România în ansamblu.

Recunoaştere cu rol de transformare şi advocacy în sistemul medical din România

Recunoaşterea oficială a podiatriei ca profesie medicală în România reprezintă o realizare importantă, semnalând împlinirea eforturilor intense pentru a elimina un decalaj critic în asistenţa medicală. Iniţiată de Asociaţia de Podiatrie, această realizare nu numai că îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacienţilor, în special a celor cu diabet, dar contribuie şi la tabloul mai larg al asistenţei medicale.

Angajamentul şi perseverenţa neclintite ale asociaţiei au reuşit să aibă succes în sistemele complexe de asistenţă medicală, asigurând sprijinul necesar pentru recunoaşterea podiatriei. Această etapă aduce o vizibilitate sporită îngrijirii piciorului, în special pentru cei cu diabet zaharat, printr-o atenţie sporită a mass-media, favorizând o înţelegere mai largă a rolului crucial al podiatriei în asistenţa medicală preventivă. În cele din urmă, recunoaşterea podiatriei reflectă un angajament colectiv faţă de o asistenţă medicală extinsă, având un impact pozitiv asupra pacienţilor din întreaga ţară.

Impactul asupra îngrijirii piciorului diabetic în România

Înfiinţarea Asociaţiei de Podiatrie în România a fost lăudată pe plan internaţional, fiind susţinută de către profesioniştii din domeniul sănătăţii la nivel mondial, în special de către cei cu un interes puternic pentru îngrijirea piciorului diabetic şi podiatrie. Colaborarea cu organizaţii internaţionale a oferit informaţii valoroase privind structurile organizaţionale ale profesioniştilor din domeniul sănătăţii din întreaga lume. Asigurarea sprijinului din partea profesioniştilor implicaţi în îngrijirea pacienţilor cu diabet a fost esenţială, ducând la iniţierea primului program de formare în îngrijirea piciorului diabetic pentru medici şi asistenţi medicali, program recunoscut de Ministerul Sănătăţii.

Momentul decisiv a fost la sfârşitul anului 2018, odată cu recunoaşterea oficială a profesiei de podiatru de către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Ulterior, au fost lansate o serie de evenimente importante, conferinţe, iniţiative educaţionale şi campanii de consultare gratuită. Printre aceste programe se numără „Şcoala de vară privind neuropatia diabetică şi piciorul diabetic” şi „Congresul naţional pentru neuropatia diabetică şi piciorul diabetic”, care oferă cursuri acreditate care vizează îmbunătăţirea abilităţilor de îngrijire a piciorului diabetic pentru medici, asistenţi medicali şi fizioterapeuţi. În plus, „Programul educaţional despre neuropatia diabetică şi piciorul diabetic – UNITED” se concentrează pe actualizarea pregătirii profesionale a medicilor de familie, pentru a reduce riscul de amputaţii şi a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu diabet.

Viziunea Norinei pentru educaţia transformatoare în România

Norina crede ferm în puterea transformatoare a educaţiei pentru progresul societăţii şi bunăstarea individuală. În calitate de avocat al educaţiei de calitate, ea consideră că aceasta are un rol de pilon fundamental în modelarea viitorului profesioniştilor în pediatrie din România. Educaţia, în opinia ei, se extinde dincolo de transmiterea abilităţilor tehnice; ea insuflă o înţelegere profundă a legăturii cruciale dintre sănătatea piciorului şi bunăstarea generală.

Norina subliniază importanţa dezvoltării profesionale continue, realizată prin seminarii şi conferinţe, ca mijloc de a fi la curent cu cele mai recente progrese şi de a aborda în mod eficient provocările emergente din domeniul sănătăţii. Ea vede un sistem de învăţământ robust, ca temelie pentru educarea unor profesionişti în podiatrie bine pregătiţi şi empatici, care pot contribui în mod semnificativ la îmbunătăţirea sănătăţii indivizilor, în special a celor vulnerabili, cum ar fi cei cu diabet. În viziunea ei, educaţia serveşte drept cheie pentru un viitor mai luminos şi mai sănătos pentru podiatrie în România, cu un efect pozitiv asupra peisajului medical mai larg.

Angajamentul profesional şi personal al Norinei

Contactul Norinei cu impactul diabetului şi al complicaţiilor acestuia, în special neuropatia diabetică şi problemele legate de picior, a fost atât profesional, cât şi personal. Angajată în proiecte de promovare a sănătăţii, ea luptă activ împotriva provocărilor formidabile pe care le prezintă diabetul, o boală cu consecinţe grave precum neuropatia diabetică şi complicaţiile piciorului. În România, prevalenţa ulcerelor şi amputaţiilor cauzate de diabet rămâne alarmant de mare.

În 2021, un studiu realizat la Cluj-Napoca, sub conducerea Norinei, a ţintit înţelegerea implicaţiilor economice ale ulceraţiilor şi amputaţiilor asupra costurilor de spitalizare a bolnavilor de diabet. Cu peste 1,2 milioane de pacienţi adulţi români afectaţi de diabet, un număr estimat să crească, studiul a relevat o realitate dură: pacienţii cu ulcere şi amputaţii suportau costuri semnificativ mai mari, cu peste 40% mai ridicate decât în cazul pacienţilor fără astfel de complicaţii. Acest lucru pune în lumină povara economică substanţială pe care problemele piciorului diabetic o pune asupra sistemului public de sănătate din România. Ea subliniază nevoia urgentă de politici şi strategii de sănătate care vizează îmbunătăţirea prevenirii şi îngrijirii în domeniul piciorului diabetic.

Integrarea tehnologiei şi a compasiunii pentru îngrijirea pediatrică avansată

Norina subliniază potenţialul de transformare al tehnologiilor de ultimă oră în revoluţionarea acurateţei diagnosticului, abordării tratamentului şi rezultatelor asistenţei medicale în podiatrie. Chiar dacă progresele precum scanarea 3D, realitatea augmentată şi telemedicina pentru evaluări mai precise şi asistenţă medicală accesibilă sunt evoluţii lăudabile, ea subliniază importanţa continuă a unei abordări centrate pe pacient şi a îngrijirii personalizate. Subliniind rolul esenţial al pacienţilor cu diabet zaharat în gestionarea sănătăţii lor, în special în ceea ce priveşte problemele piciorului diabetic, ea menţionează integrarea dispozitivelor portabile şi a senzorilor inteligenţi pentru monitorizare continuă. Aceste tehnologii, combinate cu analiza datelor şi inteligenţa artificială, promit să ofere informaţii valoroase, să optimizeze strategiile de îngrijire preventivă şi să îmbunătăţească rezultatele generale ale pacienţilor în practicile podiatrice.

O viziune pentru creştere în Europa Centrală şi de Est

Pe baza nevoii sociale şi a cererii profesionale, există convingerea că podiatria se poate dezvolta cu succes în Europa Centrală şi de Est. Pentru a stimula această dezvoltare, paşii esenţiali includ extinderea educaţiei academice, creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la sănătatea picioarelor, investiţia în cercetare şi inovare, colaborarea cu sistemele de sănătate, promovarea reţelelor prin asociaţii profesionale, asigurarea accesibilităţii serviciilor, susţinerea recunoaşterii politicilor şi implicarea în colaborare internationala. Această abordare holistică abordează aspectele educaţionale, societale şi ale sistemului de sănătate, contribuind la integrarea şi progresul podiatriei pentru sănătatea generală şi bunăstarea populaţiei.

În 2023, a fost lansată versiunea actualizată a Ghidului IWGDF privind prevenirea şi managementul afecţiunilor piciorului asociate diabetului, oferind recomandări pentru îngrijirea picioarelor la pacienţii cu diabet. Asociaţia de Podiatrie, alături de medici dedicaţi implicaţi în îngrijirea diabetului, traduce în prezent întregul ghid în limba română. Scopul este finalizarea acestei traduceri până în martie 2024, cu o lansare planificată la nivel naţional în România. Cu toate acestea, implementarea cu succes a ghidului necesită o strategie naţională, acceptare pe scară largă, planuri clare şi investiţii monitorizate de către autorităţi. Barierele economice nu trebuie să servească drept scuză, subliniind urgenţa de a trece de la discuţii la aplicarea practică în beneficiul populaţiei.

Testimoniale:

„Având în ultimii ani privilegiul de a lucra îndeaproape cu dr. Norina Gâvan, pot să mărturisesc devotamentul ei excepţional în domeniul podiatriei. Ea a jucat un rol esenţial în aspectele legislative ale profesiei de podiatrie şi, în plus, a jucat un rol esenţial în educarea şi îndrumarea următoarei generaţii de podiatri. Colegii din întreaga lume îi admiră pasiunea şi îi respectă cunoaşterea şi înţelepciunea”.

(Daniel Aharon Weisz, Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Podiatrilor)

"Norina Gâvan a contribuit la îngrijirea sănătăţii de-a lungul întregii sale cariere. Ea este vocea Podiatriei în ţara ei de câţiva ani, colaborând cu diverse ţări şi experţi de frunte pentru a încerca să introducă această profesie atât de necesară în ţara ei. După ani de succese, profesionalism, experienţe, provocări, angajament şi leadership, Norina Gâvan continuă să depună eforturi pentru a-şi îndeplini visul de a introduce Educaţia Podiatrică”.

(Prof. dr. Cynthia Formosa, Profesor asociat Departamentul de Podiatrie, Facultatea de Ştiinţe ale Sănătăţii, Spitalul Mater Dei, Universitatea din Malta)

„Dr. Norina Gâvan a fost o pionieră în dezvoltarea podiatriei şi implementarea unui management conservator al complicaţiilor piciorului diabetic în România. Acest lucru este foarte relevant, deoarece complicaţiile piciorului diabetic, în special ulcerele piciorului diabetic, o consecinţă a neuropatiei diabetice, sunt o cauză principală a amputaţiilor non-traumatice la persoanele cu diabet. Asociaţia Americană de Diabet promovează şi lucrează pentru a implementa la scară largă o abordare de echipă în gestionarea pacienţilor cu diabet zaharat şi complicaţii ale picioarelor, iar podiatrii sunt membri esenţiali ai echipei”.

(Rodica Pop-Busui MD, PhD – Preşedinte, Medicină şi Ştiinţă, Asociaţia Americană de Diabet)

viewscnt