Inima noastră bate, în medie, de 100.000 de ori pe zi şi trimite sânge încărcat cu oxigen în întreg organismul nostru.
Atunci când globulele roşii, responsabile de transportul oxigenului, sunt în cantitate scăzută sau au hemoglobină puţină, se instalează anemia.
Anemia este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, ce afectează 1,74 miliarde de oameni.¹ Jumătate din cazurile de anemie sunt reprezentate de anemia feriprivă, carenţa de fier fiind, în prezent, cea mai răspândită deficienţă nutriţională din lume.
Se estimează că 40% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani şi 30% dintre femeile aflate la vârsta fertilă suferă de anemie (OMS), iar una din trei adolescente nu îşi asigură necesarul de fier prin dietă.²
Anemia cronică este asociată nu doar cu oboseala şi rezistenţa scăzută la efort, dar şi cu boli cardiace, predispoziţie la infecţii, reducerea capacităţii de învăţare, concentrare şi memorare.
Implicaţii deosebit de grave o are anemia la copii, mai ales când se instalează în primii ani de viaţă.
Astfel, sugarii cu anemie la vârsta de un an prezintă întârziere în dezvoltarea psihomotorie, iar la vârsta şcolară vor avea performanţe scăzute la abilităţile lingvistice, motorii şi de coordonare, precum şi un coeficient de inteligenţă mai redus cu 5-10 puncte.³
Dincolo de fier, regăsit în proporţie de 70% în hemoglobină, există o serie întreagă de micronutrienţi necesari pentru sinteza hemoglobinei şi a globulelor roşii.
Vitamina B12 are un rol important în sinteza globulelor roşii şi producerea de energie. Această vitamină poate fi procurată doar din alimentele de origine animală, astfel că persoanele care adoptă o alimentaţie vegană trebuie să îşi asigure necesarul de vitamina B12 din suplimente. Nivelul scăzut de vitamina B12 poate fi determinat şi de absorbţia sa redusă, pe fondul unor afecţiuni gastrointestinale, întâlnite frecvent la vârstnici. Acidul folic (vitamina B9) intervine în procesul de diviziune celulară, fiind necesar pentru sinteza normală a celulelor noi, inclusiv a globulelor roşii. Deficitul de vitamina B12 şi/sau de acid folic determină anemia megaloblastică, caracterizată prin modificări morfologice ale eritrocitelor.
Vitamina B6 şi acidul pantotenic (vitamina B5) sunt alte două vitamine cu rol important în metabolismul proteinelor şi formarea hemoglobinei, generarea de energie şi combaterea stării de oboseală. Zincul are rol important în metabolismul fierului, iar studii recente au arătat că pacienţii cu anemie feriprivă au adesea şi deficit de zinc. La rândul său, cuprul creşte absorbţia fierului din intestin şi ajută la fixarea acestuia în hemoglobină. Deficitul de cupru poate conduce la scăderea fierului din organism şi instalarea anemiei, care nu se va putea corecta prin administarea de fier.
Sinteza globulelor roşii este o muncă de echipă, în care fierul are un rol foarte important, dar necesită şi alţi „coechipieri”. Absenţa unui asemenea element împiedică obţinerea unor eritrocite sănătoase, având drept consecinţă instalarea anemiei şi privarea celulelor de oxigen.
- Global, Regional, and National Prevalence of Anemia and Its Causes in 204 Countries and Territories, 1990–2019 Gardner, N. Kassebaum - Current Developments in Nutrition, Volume 4, June 2020
- IRON DEFICIENCY AND IRON DEFICIENCY ANEMIA – A GLOBAL PUBLIC HEALTH PROBLEM L. Florescu et al. ROMANIAN JOURNAL OF PEDIATRICS 2016
- Protocoale pentru profilaxia anemiei şi rahtismului la copii - Ministerul Sănătăţii Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu”