Durerea este simptomul pentru care pacienţii se adresează cel mai frecvent medicului sau farmacistului, fiind interpretată, în mod evident, ca manifestare a unei boli. Durerea întâlnită în multe patologii este descrisă astăzi ca având caracter mixt, cu componentă nociceptivă şi componentă neuropată.
Durerea nociceptivă apare prin stimularea receptorilor pentru durere (nociceptori) ca urmarea a unei leziuni şi cedează la medicamentele antiinflamatoare sau antialgice obişnuite, de tip paracetamol. Durerea neuropată apare ca urmare a afectării structurilor nervoase (creier, măduva spinării, nervi), fiind clasificată în durere neuropată centrală şi periferică.
Din fericire, nervii periferici au capacitatea naturală de a se regenera, fiind capabili să îşi reia funcţiile în cele mai multe situaţii. O serie de substanţe, precum vitaminele şi antioxidanţii, intervin în susţinerea acestui proces. Vitaminele B1 (tiamina) şi B6 (piridoxina) au rol important în buna funcţionare a creierului, dar şi a nervilor periferici, prin implicarea lor în metabolismul glucozei şi generarea de energie, în sinteza neurotransmiţătorilor, formarea tecii de mielină şi neuroprotecţie. De asemenea, vitamina B12 (cobalamina) este indispensabilă formării tecii de mielină, acel înveliş protector al nervilor, care ajută la o bună transmitere a impulsului nervos. Vitaminele din grupul B, fiind hidrosolubile, nu au capacitate de stocare în organism, astfel aportul lor trebuie să fie constant în caz de afectare a nervilor.
Mai nou, s-a descoperit că şi vitamina D este importantă pentru buna funcţionare a sistemului nervos periferic, influenţând expresia unor gene cu rol în axonogeneză şi mielinizare. Deficitul acestei vitamine, destul de des întâlnit astăzi, a fost corelat, în studii, cu afectarea nervilor şi cu durerea cronică.
Cercetările recente au evidenţiat şi alte substanţe care intervin major în buna funcţionare a nervilor şi în refacerea lor, precum nucleotidele de tip uridină monofosfat şi citidină monofosfat. Nucleotidele sunt molecule organice întâlnite în toate celulele cu nucleu, care îndeplinesc roluri multiple în organism, precum sinteza acizilor nucleici, generarea de energie, refacerea fibrelor nervoase şi a tecii de mielină.
SpineDinamic este produsul special conceput pentru buna funcţionare a sistemului nervos periferic, ce conţine două nucleotide (uridină monofosfat şi citidină monofosfat), doze optime de vitamine B1, B6, B12 şi vitamina D3. Compoziţia inovatoare şi complexă, bazată pe ingrediente ce se regăsesc în mod normal în organism, conferă eficacitate şi lipsa reacţiilor adverse, iar administarea unei singure capsule pe zi creşte complianţa pacientului la tratament.