[P] Utilitatea fitoterapiei în gestionarea infecţiilor respiratorii

[P] Utilitatea fitoterapiei în gestionarea infecţiilor respiratorii

Dincolo de măsurile generale de prevenţie, pentru a face faţă valului de infecţii respiratorii este util să ne îndreptăm atenţia asupra sistemului imunitar.

Ayurveda, cel mai vechi sistem de medicină tradiţională, cuprinde 8 ramuri sau specialităţi, iar cea care se ocupă de susţinerea imunităţii este Rasayana, numită şi ştiinţa reîntineririi. Rasayana ne învaţă nu doar cum să avem o mai bună rezistenţă în faţa bolilor, dar şi cum să fim mai plini de energie, cum să ne păstrăm tinereţea şi să ne îmbunătăţim memoria.  Rasayana se bazează pe plante cu efect imunomodulator şi antiviral, o parte dintre ele fiind propuse ca soluţii complementare inclusiv pentru prevenirea şi combaterea COVID-19. ¹ ²

Răşina arborelui Balsamodendron mukul  este cunoscută sub numele de Guggul, care în sanscrită înseamnă  “protejează împotriva bolilor”, fiind utilizată de mii de ani  în medicină ayurvedică pentru diferite afecţiuni. S-a demonstrat rolul său în stimularea sintezei leucocitelor şi în creşterea capacităţii acestora de a distruge germenii patogeni.

Tinospora cordifolia este o altă plantă utilizată frecvent în produsele fitoterapeutice destinate susţinerii imunităţii întrucât are capacitatea de a favoriza proliferarea limfocitelor B şi creşterea secreţiei de anticorpi. Tinospora cordifolia exercită şi acţiune antivirală, iar studii recente au indicat mecanisme utile împotriva SARS-COV-2, precum împiedicarea pătrunderii virusului în celule şi inhibarea replicării virale, exercitate de către constituenţii bioactivi de tip berberină şi β-sitosteroli.² ³

Fructele de Emblica officinalis, denumite şi Agrişe indiene, conţin vitamina C într-o proporţie de 30 de ori  mai mare decât portocalele, dar şi polifenoli, quercetină, acid galic, acid elagic, acid tanic, având efect antioxidant, imunomodulator,  antibacterian şi antiviral.

Când în tabloul simptomatic intervine tusea, fitoterapia este, din nou, deosebit de utilă. Există combinaţii de plante, în asociere sau nu cu miere, care se adresează concomitent ambelor tipuri de tuse, productivă sau neproductivă.

Glycyrrhiza glabra (Lemnul dulce) ajută în mod complex  prin reducerea inflamaţiei şi alergiei, calmarea iritaţiei care determină reflexul de tuse şi exercitarea  unui efect demulcent, de barieră protectoare, la nivelul mucoaselor. Adhatoda zeylanica (Vasaka) conţine vasicină, substanţa din care a derivat bromhexinul, care intervine în fluidificarea mucusului, favorizează expectoraţia şi ajută la eliminarea secreţiilor în exces.  Hyssopus officinalis (Isopul) este recunoscut pentru proprietăţile sale de combatere a tusei, având efecte decongestionante, antiseptice şi expectorante.

Nu putem trăi izolaţi de virusurile şi bacteriile responsabile de  infecţiile respiratorii, dar stă în puterea noastră să susţinem sistemul de apărare cu care suntem înzestraţi.

  1. Ayurveda Rasayanaas antivirals and immunomodulators: potential applications in COVID-19 - Environ Sci Pollut Res Int. 2021
  2. Phytotherapy for treatment of cytokine storm in COVID-19 - L. Sapra et al. -Frontiers in Bioscience-Landmark, 2021
  3. In silico investigation of phytoconstituents from Indian medicinal herb ‘Tinospora cordifolia (giloy)’ against SARS-CoV-2 (COVID-19) by molecular dynamics approach J Biomol Struct Dyn.2020
viewscnt