Pacienţii cu boala inflamatorie intestinală (BII) au forme mai uşoare de Covid-19, arată două noi studii publicate săptămâna aceasta.
Pacienţii cu BII primesc de obicei tratamente imunosupresive, ceea ce sugera un posibil risc mai mare de infecţie cu coronavirus.
Pe de altă parte, terapiile imunomodulatoare opresc fenomenul hiperinflamatoriu de “furtună de citokine”, asociat cu formele cele mai severe de Covid-19.
Un prim studiu, prezentat în publicaţia Gastroenterology, descrie experienţa unei echipe de medici italieni condusă de dr. Lorenzo Norsa de la Spitalul Papa Giovanni XXIII din Bergamo – una dintre zonele cele mai afectate de pandemia de coronavirus.
La centrul pentru pacienţi cu BII din cadrul spitalului erau internaţi 522 de pacienţi la începutul epidemiei, iar medicii le-au spus acestora să să nu îşi schimbe tratamentul.
În acest grup de pacienţi nu s-au raportat cazuri de Covid-19 şi niciun pacient infectat cu SARS-CoV-2 nu a fost internat ulterior.
Totuşi, medicii au făcut calcule, pe baza datelor raportate în regiunea Wuhan, şi au ajuns la concluzia că ar fi trebuit să existe circa 21 de pacienţi cu Covid-19 în rândul pacienţilor cu BII pe care îi aveau în îngrijire.
Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă, 479 de pacienţi fără BII au fost internaţi în spitalul din Bergamo cu forme severe de Covid-19.
Potrivit studiului, în epidemiile precedente de SARS şi MERS, tratamentele imunosupresive nu au fost factori de risc şi niciun pacient cu BII la care această boală a fost singurul factor de risc nu a dezvoltat forme severe de SARS sau MERS.
“Aceste descoperiri necesită investigaţii ulterioare, pentru a confirma concluziile preliminare şi pentru a a permite implementarea de ghiduri privind gestionarea acestor pacienţi în perioada pandemiei SARS-CoV-2”, afirmă dr. Norsa, citat de Reuters.
Un alt studiu, prezentat în publicaţia Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, a fost realizat de o echipă coordonată de dr. Dan Turner de la Centrul Medical Shaare Zedek al Universităţii Ebraice din Ierusalim, Israel.
Cu ajutorul medicilor de la spitale din întreaga lume, cercetătorii au descoperit opt cazuri de copii cu boala inflamatorie intestinală care s-au infectat cu SARS-CoV-2.
În toate cazurile descoperite, copiii cu BII au avut forme uşoare de Covid-19, ce nu au necesitat spitalizare. Copiii urmau tratamente imunomodulatoare sau cu medicamente biologice.
Pe baza acestor date, cercetătorii israelieni au formulat un ghid pentru medici în legătură cu gestionarea cazurilor de pacienţi pediatrici cu BII în zonele afectate de pandemie.
“Datele preliminare privind pacienţii pediatrici cu BII în timpul pandemiei Covid-19 sunt încurajatoare. Tratamentul standard pentru BII inclusiv cu medicamente biologice trebuie să continue pe perioada pandemiei, mai ales la copii, care au în general forme mai severe de BII, pe de o parte, şi forma uşoare de Covid-19, pe de altă parte”, concluzionează cercetătorii israelieni.
Potrivit studiului, riscul de complicaţii ale bolii inflamatorii intestinale în cazul întreruperii tratamentului este mult mai mare decât riscul de complicaţii asociate Covid-19, în caz de infecţie cu SARS-CoV-2.
Deocamdată, nu este clar de ce copiii cu BII par protejaţi de forme severe ale Covid-19.
“Nu ştim dacă este boala însăşi sau medicamentele pe care le iau pacienţii, sau dacă pacienţii iau măsuri mai stricte de izolare socială pentru că sunt conştienţi că au tratament imunosupresor”, a afirmat dr. Silvio Danese de la Universitatea Humanitas din Milano, pentru Reuters.