Pentru prima oară după trei ani, Uniunea Medicală Balcanică organizează un eveniment cu participare fizică la Ambasada României de la Paris, iar tema este pandemia COVID 19 în ţările balcanice. Lideri de opinie în domeniul medical din Balcani sunt la Paris pentru a împărtăşi din experienţele lor. ,,Important este să mergem înainte, să învăţăm din experienţele noastre şi din experienţa ultimilor 3 ani de zile să vedem modelele care au fost de succes în celelalte ţări balcanice şi să încercăm să utilizăm aceste modele şi la noi în ţară”, a declarat conf. dr. Camelia Diaconu, preşedintele Uniunii Medicale Balcanice şi cadru didactic la UMF Carol Davila Bucureşti (UMFCD).
La acest seminar se dezbat problemele medicale şi sociale ale pandemiei cu care s-au confruntat ţările balcanice membre ale Uniunii Medicale: România, Grecia, Bulgaria, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova, Cipru, Albania, Turcia.
,,Este primul eveniment făcut după pandemie în format fizic de către Uniunea Medicală Balcanică, de aceea ne bucurăm cu toţii să ne putem revedea şi în format fizic, pentru că în ultimii 3 ani de zile toate evenimentele anuale s-au desfăşurat exclusiv online. Evenimentul se adresează în principal specialiştilor din ţările membre ale Uniunii Medicale Balcanice. Este un eveniment în cerc restrâns, având în vedere totuşi anumite limitări impuse de pandemie şi de situaţia epidemiologică, dar este o întâlnire a liderilor de opinie din ţările balcanice, un schimb fructuos de experienţe medicale, sociale, umane legate de pandemia de COVID-19”, a declarat pentru 360medical.ro dr. Camelia Diaconu, preşedintele Uniunii Medicale Balcanice.
Din România mai participă la simpozion prof. dr. Viorel Jinga. rectorul UMF Carol Davila, conf. dr. Mihai Craiu, dr. Victor Daniel Miron, dr. Radu Tincu, toţi de la UMFCD.
,,România a fost lovită din plin de pandemia de COVID-19. Lăsând la o parte aspectul medical, vieţile noastre, ale tuturor, s-au schimbat major în ultimii 3 ani de zile. Foarte mulţi ne-am pierdut prieteni, ne-am pierdut rude, ne-am pierdut cunoscuţi. Nu trebuie să uităm nici impactul psihologic al acestei pandemii. De asemenea, activitatea medicală în spitale şi activitatea medicală în general în România, în ultimii 3 ani s-a schimbat major. Toate circuitele au fost complet transformate, astfel încât au apărut o serie de schimbări cărora cu toţii, medici şi pacienţi, ar trebui să le facem faţă şi să ne adaptăm într-un interval de timp relativ scurt. Vom compara situaţia noastră cu ceea ce s-a întâmplat şi în alte ţări balcanice pentru a putea trage nişte concluzii în legătură cu ceea ce ne aşteaptă în viitor şi în principal pentru a fi mai bine pregătiţi şi a face faţă mai bine unor astfel de schimbări majore în ceea ce priveşte sănătatea noastră şi viaţa noastră”, a precizat conf. dr. Camelia Diaconu.