Compania biofarmaceutică germană CureVac a încheiat un acord de alianţă cu grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK) în vederea dezvoltării unei noi generaţii de vaccinuri împotriva Covid-19, eficace şi împotriva noilor variante ale virusului SARS-CoV-2 identificate în utima perioadă şi considerate mai contagioase.
Cele două companii au transmis mierucir un comunicat comun, în care arată că acordul este în valoare de 150 milioane euro. Noile vaccinuri ar putea fi lansate în 2022.
GSK este acţionar în cadrul CureVac şi va susţine, de asemenea, producerea a până la 100 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 dezvoltat de CureVac în acest an.
Prin acest acord, GSK - unul dintre cei mai importanţi producători de vaccinuri la nivel mondial - încearcă să joace un rol relevant în combaterea pandemiei de Covid-19, după problemele înregistrate de vaccinul dezvoltat împreună cu Sanofi.
Vaccinul împotriva Covid-19 al Sanofi-GSK a înregistrat rezultate dezamăgitoare în studiile clinice şi ar putea fi lansat cel mai devreme la finalul acestui an.
Pentru CureVac, acordul cu GSK este al doilea încheiat în acest an, după cel cu grupul german Bayer, pentru distribuirea vaccinului împotriva Covid-19 pe care l-a dezvoltat.
În decembrie, CureVac a lansat un studiu clinic de faza a III-a în care este testat vaccinul său împotriva Covid-19, bazat pe tehnologia ARN mesager – la fel ca vaccinurile Pfizer/BioNTech sau Moderna.
În noiembrie, Comisia Europeană a încheiat un acord cu CureVac pentru achiziţionarea a 225 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 pentru cele 27 de state membre ale UE, care au o opţiune suplimentară pentru cumpărarea a alte 180 de milioane de doze.
Din cele 225 milioane doze de vaccin, României îi revin 9,67 milioane de doze, suficiente pentru a imuniza 4,8 milioane de persoane. Costul total al acestor doze care revin României este de 96,7 milioane euro.
Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de CureVac poate fi păstrat la temperatura de 5 grade Celsius între producere şi administrare, ceea ce reduce semnificativ provocările logistice în campania de vaccinare.