Profesia de moaşă are un rol esenţial în sistemul de sănătate, care nu se limitează la nu se limitează la sala de naştere. România are un deficit de moaşte comparativ cu nivelul din alte ţări europene, iar din acest motiv Asociaţia Moaşelor Independente şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucureşti au încheiat un protocol de colaborare pentru promovarea profesiei de moaşă şi a programului de studii superioare pentru specializarea „moaşe” din cadrul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) în rândul viitorilor candidaţi.
În cadrul acestui parteneriat, Asociaţia Moaşelor Independente oferă persoanelor interesate să urmeze Facultatea de Moaşe sprijin gratuit pentru admitere, pregătire individuală sau de grup cu profesori de biologie, acces la materialele aprobate de studiu pentru examen, precum şi sesiuni de mentorat alături de moaşe cu experienţă, dar şi sprijin pentru accesarea programelor de studii şi schimb de experienţă cu alte ţări.
„Este clar o deschidere şi o înţelegere a rolului important pe care îl joacă această meserie în economia generală a sistemului sanitar românesc. Urmează, în luna mai, la nivelul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţi Medicali din cadrul UMF «Carol Davila», reacreditarea studiilor de licenţă pentru Asistenţă medicală generală, Balneo-fiziokinetoterapie, Tehnică dentară şi Moaşe şi sperăm într-o creşterea a numărului de locuri la această specializare, actualmente fiind de 15 locuri. Noi am vrea dublarea sau cel puţin dublarea acestui număr”, a declarat decanul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală, prof. univ. dr. Victor Strâmbu, în cadrul conferinţei de presă pentru lansarea parteneriatului.
Decanul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală a subliniat că rolul moaşelor este mult mai important decât este perceput şi nu se limitează la sala de naştere.
"Cred că trebuie să fie un început de drum pentru a creşte numărul de moaşe în România, pentru a avea o mortalitate şi o morbiditate în scădere fiindcă, trebuie să recunoaştem, suntem aproape fruntaşi în această direcţie", a completat prof. Strâmbu.
Parteneriatul vizează promovarea acestei profesii la nivel naţional şi creşterea interesului pentru a urma o carieră de moaşă.
"Suntem foarte puţine moaşe, dar nu atât de puţine să nu putem să le ajutăm pe cele care vor deveni candidate pentru profesia aceasta şi pentru care ne vom strădui să le introducem în această profesie împreună cu Universitatea de Medicină din Bucureşti, într-un mod academic similar cu cel al moaşelor din Europa. Invităm tinerele doamne, tinerii domni şi chiar pe cei mai în vârstă, pentru că nu are limită această profesie, care îşi doresc să fie alături de femeile din România”, a declarat preşedinta Asociaţiei Moaşelor Independente, Melania Tudose, moaşă licenţiată.
În prezent, România are un număr redus de moaşe. Astfel, comparativ cu o medie europeană de 4,1 moaşe la 10.000 de locuitori, în România raportul este de doar 0,26.
Pentru a creşte atractivitatea profesiei, moaşa trebuie introdusă în îngrijirea antenatală şi în îngrijirea postnatală, iar serviciile moaşei trebuie să fie decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Moaşele nu pot contracta în momentul acesta servicii cu Casa de Asigurări, cum o face medicul de familie, dar îşi pot deschide cabinete independente, dar astea pot funcţiona în privat, ceea ce nu ne ajută exact în comunităţile vulnerabile. Este nevoie de conectarea cu decontul, cu serviciile sociale de sănătate, pentru a putea cu adevărat să oferim îngrijire preventivă şi supraveghere şi educaţie exact acolo unde este cea mai multă nevoie”, a explicat vicepreşedinta Asociaţiei Moaşelor Independente Irina Mateescu, moaşă licenţiată.
Pentru anul universitar 2023 - 2024, în cadrul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală sunt disponibile 15 locuri la specializarea „Moaşe”, dintre care 14 bugetate, iar admiterea are loc în luna iulie şi constă într-un examen scris, test grilă cu 80 de întrebări, din materia de biologie studiată în liceu.
Asociaţia Moaşelor Independente este singura asociaţie din România membră activă a European
Midwives Association (EMA) şi International Confederation of Midwives (ICM) şi de 10 ani derulează proiecte în sprijinul femeilor, mamelor, copiilor şi familiilor din România.
În prezent, Asociaţia Moaşelor Independente oferă lunar servicii, sprijin şi activităţi pentru peste 5.000 de beneficiari, în principal acces la servicii medicale, navigare în sistemul de sănătate, traducere, pentru femei şi copii din categorii vulnerabile, inclusiv refugiaţi, activităţi diverse pentru copii şi adolescenţi ucraineni, dar şi training-uri pentru personalul medical, cu scopul de a realiza o mai bună conectare a nivelurilor de îngrijire între ele şi de a furniza servicii medicale complete.