Fundaţia „Ana Aslan” în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila organizează Gala Premiilor Ana Aslan. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 5 octombrie 2024, la teatrul Maria Filotti din Brăila, şi celebrează excelenţa în geriatrie şi gerontologie. Premiile vor fi acordate pentru recunoaşterea contribuţiilor semnificative la creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice. Gala aduce împreună experţi de prestigiu, medici de renume, şi lideri din domeniul sănătăţii, reflectând importanţa îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor vârstnice şi consolidării cercetării în acest domeniu esenţial.
Personalităţi ale lumii medicale şi academice româneşti sunt prezente, sâmbătă şi duminică, la Brăila, la prima ediţie a Galei premiilor „Ana Aslan", care are loc începând de la ora 19.00, în sala teatrului Maria Filotti din Brăila.
Organizată cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la admiterea medicului Ana Aslan în Academia Română, un moment de referinţă în cariera unei femei care a revoluţionat domeniul geriatriei şi gerontologiei, Gala este dedicată „recunoaşterii personalităţilor şi iniţiativelor care au adus contribuţii semnificative în domeniul geriatriei şi gerontologiei", continuând moştenirea lăsată de Acad. prof. dr. Ana Aslan.
Participă personalităţi din Academia Română şi renumiţi medici care vor susţine discuţii despre inovaţiile în domeniul îngrijirii vârstnicilor.
Manifestarea s-a deschis sâmbătă cu o sesiune de comunicări ştiinţifice găzduită de Casa Memorială Ana Aslan din municipiul Brăila, care a trecut recent printr-un amplu proces de modernizare.
Casa din Brăila în care, pe 1 ianuarie 1897, s-a născut Ana Aslan a fost cumpărată, în anul 2022, de Fundaţia „Ana Aslan" şi transformată în Casă Memorială.
Vor fi acordate nouă premii, fiecare recunoscând contribuţii semnificative în diverse aspecte ale geriatriei şi gerontologiei, inclusiv cercetare, educaţie, şi voluntariat.
Astfel, sâmbătă, de la ora 18,00, la Teatrul "Maria Filotti", este programată decernarea premiilor „Ana Aslan": Premiul pentru implicare deosebită în cercetările legate de problematica vârstnicilor; Premiul pentru iniţiative din domeniul pregătirii în geriatrie; Premiul pentru bune practici în domeniul îngrijirii vârstnicilor; Premiul pentru activităţi de voluntariat, dedicate persoanelor vârstnice; Premiul pentru crearea unor medii de existenţă adaptate vârstnicilor; Premiul pentru activităţi de mass-media dedicate vârstnicilor; Premiul pentru activităţi dedicate vârstnicilor, realizate de către entităţi religioase; Premiul pentru o carieră profesională dedicată geriatriei; Premiul acordat unei unităţi administrativ-teritoriale implicate în susţinerea geriatriei şi gerontologiei.
La finalul evenimentului va avea loc un miniconcert de muzică clasică.
Duminică, la Casa Memorială „Ana Aslan", vor continua comunicările ştiinţifice.
Ana Aslan este Cetăţean de onoare al municipiului Brăila post-mortem din 31 martie 1997.
„Să fii veşnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simţi bine, să ai un ideal în viaţă pentru care să lupţi şi pe care să îl cucereşti“, spunea Acad. dr. Ana Aslan
Contribuţiile remarcabile ale acad. dr. Ana Aslan la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor în vârstă şi la dezvoltarea tratamentelor anti-îmbătrânire au fost recunoscute pe plan internaţional, conferindu-i acesteia un loc de onoare în istoria medicinei.