Perspectiva multidisciplinară în tratarea pacientului oncologic, la SANADOR

Perspectiva multidisciplinară în tratarea pacientului oncologic, la SANADOR

Terapiile integrate, multidisciplinare, care pot include chirurgia, radioterapia şi tratamentele sistemice precum chimioterapia, terapiile ţintite, imunoterapia şi hormonoterapia, trebuie adaptate nevoilor fiecărui pacient. Procesul trebuie să ţină cont de stadiul şi extensia bolii, de prezenţa sau absenţa metastazelor şi de eventualele comorbidităţi, secvenţializând tratamentele pentru a obţine beneficii maxime.

Astfel de strategii terapeutice sunt stabilite cel mai eficient de către o comisie oncologică multidisciplinară, formată din chirurgi, radioterapeuţi şi oncologi, care decid împreună secvenţa terapeutică optimă. De aceea, este esenţial ca pacienţii să se adreseze centrelor specializate în tratamentul neoplaziilor, în care să beneficieze de o abordare multidisciplinară şi unde deciziile sunt bazate pe studii clinice şi ghiduri terapeutice stricte.

La SANADOR, tratamentul oncologic multimodal este bazat pe recomandările comisiei oncologice multidisciplinare (Tumor Board), conform ghidurilor internaţionale de diagnostic şi tratament. Fiecare plan de tratament este personalizat. Comisia este alcătuită din medicii şefi de secţie, cu vastă experienţă în gestionarea cazurilor oncologice, din diverse specialităţi: oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, radiologie-imagistică medicală şi alte specialităţi, în funcţie de tipul şi localizarea tumorii. Echipa medicală interdisciplinară integrează informaţii complexe şi resurse medicale pentru a crea un plan de tratament optim, adaptat nevoilor individuale ale pacientului, însă decizia finală privind tratamentul rămâne întotdeauna la latitudinea pacientului, căruia i se explică detaliat beneficiile şi riscurile fiecărei opţiuni.

Rolul tratamentelor sistemice în managementul integrat al cancerului

Oncologia este specialitatea medicală dedicată tratamentului cancerului, având un rol esenţial în gestionarea simptomelor şi complicaţiilor încă de la depistarea cancerului. Medicul oncolog recomandă testele necesare pentru confirmarea diagnosticului şi îi prezintă pacientului opţiunile de tratament disponibile, care pot include chimioterapia, imunoterapia, hormonoterapia şi terapiile biologice ţintite.

Chimioterapia implică administrarea de substanţe chimice pentru a inhiba creşterea şi multiplicarea necontrolată a celulelor canceroase. Aceasta poate fi utilizată înainte de operaţie sau radioterapie pentru a micşora tumorile, după intervenţii pentru a elimina celulele tumorale restante, ca tratament unic sau pentru tratarea recidivelor şi metastazelor.

Imunoterapia stimulează sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva cancerului, iar hormonoterapia este destinată tumorilor maligne sensibile la hormoni. Tratamentele biologice ţintite sunt prescrise pacienţilor ale căror teste genetice indică un potenţial beneficiu.

La SANADOR, pacienţii oncologici pot beneficia de aceste tratamente în regim de spitalizare de zi sau continuă în cadrul Secţiei de Oncologie Medicală a Centrului Oncologic SANADOR.

Chirurgia oncologică şi oncologia intervenţională în tratarea avansată a cancerului

Chirurgia oncologică este o componentă esenţială a tratamentului multidisciplinar al cancerului, alături de radioterapie şi terapiile medicamentoase, reprezentând adesea opţiunea principală de tratament. Oncologia intervenţională, un domeniu emergent al radiologiei intervenţionale, utilizează proceduri ghidate imagistic pentru diagnosticul şi tratamentul avansat al cancerului. De exemplu, chemoembolizarea cu microsfere absorbabile presupune injectarea de microsfere încărcate cu substanţe chimioterapice în arterele care alimentează tumora hepatică, distrugând-o din interior.

La Spitalul Clinic SANADOR se efectuează o gamă largă de proceduri şi intervenţii de chirurgie oncologică, inclusiv chirurgie diagnostică, curativă-radicală, citoreducţională, paliativă, reconstructivă (în acelaşi timp cu sau după chirurgia radicală) şi preventivă. De asemenea, SANADOR dispune de un centru de excelenţă, certificat internaţional, pentru tratamente oncologice intervenţionale prin chemoembolizare cu microsfere absorbabile Tandem.

Contribuţia radioterapiei la tratamentul modern al cancerului

Radioterapia utilizează radiaţii ionizante pentru a distruge celulele canceroase şi poate fi aplicată extern sau intern (brahiterapie). Radioterapia externă poate fi folosită ca tratament curativ singular, neoadjuvant (înainte de chirurgie), adjuvant (după chirurgie) sau paliativ. Tehnicile avansate de radioterapie externă sunt extrem de precise şi distrug tumori de mici dimensiuni prin administrarea unor doze ridicate de radiaţii, fie într-o singură şedinţă (radiochirurgia stereotaxică, folosită mai ales pentru tumori cerebrale sau vertebrale), fie în mai multe şedinţe, până la 10 fracţii (radioterapia stereotaxică, aplicabilă tumorilor cerebrale, vertebrale sau extracerebrale).

Brahiterapia implică introducerea de materiale radioactive în interiorul sau în vecinătatea tumorilor, sub ghidaj imagistic pentru a administra radiaţii cu mare precizie, minimizând expunerea ţesuturilor sănătoase din vecinătate. Aceste proceduri se efectuează de obicei în ambulatoriu, nu necesită internare, au efecte secundare minime şi permit o recuperare promptă.

Centrul Oncologic SANADOR este echipat cu tehnologie de vârf, asigurând pacienţilor acces la diverse modalităţi terapeutice. Acceleratoarele liniare Varian TrueBeam STX High Definition şi TrueBeam, utilizate pentru radioterapia externă, asigură o iradiere de înaltă precizie şi maximă siguranţă. Pentru stereotaxie, centrul utilizează acceleratorul liniar Varian TrueBeam STX, iar pentru brahiterapie, aparatul Varian Gamma MedPlus iX, garantând desfăşurarea sigură şi precisă a procedurilor terapeutice.

Monitorizarea de vârf a pacientului oncologic cu ajutorul medicinei nucleare

Medicina nucleară joacă un rol esenţial în depistarea şi monitorizarea patologiilor oncologice, utilizând tehnologie modernă de ultimă generaţie, precum PET-CT şi SPECT-CT. Aceste investigaţii sunt indispensabile pentru stadializarea corectă a cancerului şi pentru stabilirea celei mai eficiente conduite terapeutice. De asemenea, sunt deosebit de utile în monitorizarea pe termen lung a pacienţilor oncologici şi în evaluarea răspunsului acestora la tratament.

PET-CT este o investigaţie non-invazivă care foloseşte radiotrasori injectabili, analogi ai glucozei, ce se acumulează în ţesuturile tumorale datorită metabolismului ridicat al acestora. Zonele cu acumulare crescută de radiotrasor indică precis localizarea celulelor tumorale, stadializarea exactă a tumorii, a metastazelor şi a invaziei ganglionare. SPECT-CT combină tehnicile de medicină nucleară cu tomografia computerizată, localizând leziuni anatomic şi funcţional în diverse părţi ale organismului.

În cadrul Departamentului de Medicină Nucleară al Centrului Oncologic SANADOR se utilizează echipamentul ultraperformant PET-CT Siemens Biograph Horizon 3R, unic în România. Pacienţii beneficiază, de asemenea, de scintigrafii SPECT-CT pentru diagnosticarea şi identificarea zonelor cu metabolizare celulară modificată la nivel osos, miocardic, renal, tiroidian sau paratiroidian, folosind echipamentul modern Siemens Symbia Intevo Bold. Tot la SANADOR, iodoterapia, o metodă terapeutică de medicină nucleară ce utilizează o substanţă radioactivă administrată oral pentru a distruge celulele tumorale tiroidiene, se efectuează în condiţii speciale de siguranţă şi confort în cadrul Secţiei de Terapie Izotopică.

viewscnt