Peste 10.000 de persoane au fost evaluate pentru diabet, printr-un proiect-pilot derulat în farmacii. Rezultatele testării au indicat că 22% dintre persoanele evaluate prezintă risc mare şi foarte mare de a dezvolta diabet zaharat.
Proiectul-pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 a fost derulat în farmaciile din toată ţar, fiind susţinut de Forumul Român de Diabet, Colegiul Farmaciştilor din România (CFR), Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Lansat cu scopul de a contribui la prevenţia şi depistarea precoce a acestei afecţiuni, proiectul pilot a urmărit identificarea persoanelor aflate la risc de diabet zaharat tip 2 pe baza unui chestionar de evaluare, precum şi derularea de acţiuni de informare în ceea ce priveşte prevenţia acestei afecţiuni.
În total, 10.066 de persoane au fost evaluate în cadrul proiectului desfăşurat la nivel naţional.
Rezultatele proiectului arată că 15,4% dintre persoane prezintă un risc mare, iar 6,7% au un risc foarte mare de a dezvolta diabet zaharat.
Pe de altă parte, 31,6% dintre persoanele evaluate prezintă un risc minim de a dezvolta diabet, 28,8% se confruntă cu un risc uşor ridicat, iar 17,4% au un risc moderat.
Potrivit organizaţiilor care au susţinut proiectul, aceste cifre indică importanţa implementării unor programe de prevenţie eficace, care să ajute la reducerea riscului în rândul populaţiei şi la promovarea unui stil de viaţă echilibrat.
"În România, prevalenţa diabetului zaharat tip 2 este în continuă creştere, iar cifrele alarmante pot fi reduse printr-o bună informare şi educare a populaţiei. Prin intermediul proiectului, au fost identificate persoanele la risc şi au fost oferite recomandări legate de prevenţia instalării acestei afecţiuni”, a declarat farm. Florina Bonifate, secretar general al Colegiului Farmaciştilor din România, citată în comunicat.
"Implicarea colegilor farmacişti a fost esenţială, datorită contactului direct cu comunitatea şi a abordării individualizate. Astfel de campanii de sănătate publică contribuie la reducerea incidenţei diabetului zaharat", a completat reprezentantul Colegiului.
Organizatorii consideră că proiectul-pilot a fost un succes prin numărul mare de persoane evaluate, dar şi prin acoperirea la nivel naţional, datorită implicării farmaciilor.
”Prevenţia diabetului zaharat este un obiectiv care are nevoie de mai multe iniţiative similare şi contribuţia tuturor actorilor care pot îmbunătăţi accesul la informare sau care pot dezvolta proiecte care vizează educaţia în rândul publicului larg. Astfel de iniţiative sunt esenţiale pentru reducerea incidenţei bolii şi pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei”, a afirmat Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Pentru calcularea nivelului de risc au fost prelucrate datele din chestionarele aplicate în farmacii persoanelor de peste 18 ani, din toată ţara, nediagnosticaţi deja cu diabet. 60% dintre respondenţi sunt femei, 34% au vârsta de până în 45 de ani.
Peste jumătate dintre respondenţi (57,2%) au declarat că nu au rude apropiate diagnosticate cu diabet zaharat şi 63,5% au precizat că fac sport cel puţin 30 de minute zilnic.â
Forumul Român de Diabet este o platformă de colaborare care reuneşte asociaţii de pacienţi, autorităţi din mai multe domenii, societăţi medicale şi reprezentanţi ai producătorilor de medicamente. Proiectul se desfăşoară într-un cadru de parteneriate între Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, asociaţii de pacienţi şi Grupul de Lucru Diabet al ARPIM.