Populaţia reprezintă al doilea finanţator al sistemului de sănătate din România, acoperind din propriile buzunare 20,8% din cheltuielile curente pentru sănătate în 2016, arată raportul “Sistemul conturilor de sănătate în România în anul 2016”, realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, în 2016, sistemul de sănătate din România a înregistrat cheltuieli curente de 38,2 miliarde lei (8,5 miliarde euro).
Din punct de vedere al surselor de finanţare, 78,3% (29,9 miliarde lei) din cheltuieli au fost realizate din fonduri ale sectorului public (prin schemele de finanţare ale administraţiei publice centrale şi locale, din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi din Bugetul Asigurărilor Sociale de Sănătate) şi numai 21,7% (8,3 miliarde lei) cu fonduri ale sectorului privat (populaţie sau asigurări private, în principal).
Cea mai importantă sursă de finanţare o reprezintă fondurile de securitate socială (denumite şi scheme de finanţare cu contribuţii obligatorii la sistemul de sănătate) care, în 2016, au finanţat sectorul sanitar cu 24,9 miliarde lei (65,2% din cheltuielile totale curente pentru sănătate).
“Al doilea finanţator al sistemului de sănătate din punct de vedere al ponderii în totalul cheltuielilor curente de sănătate a fost reprezentat de gospodăriile populaţiei, care în anul 2016 au plătit direct 7,93 miliarde lei (20,8% din cheltuielile curente pentru sănătate) pentru o parte a serviciilor medicale şi unele medicamente sau bunuri medicale”, se arată în raport.

Aceste plăţi directe ale populaţiei au crescut în 2016 cu 5,8% faţă de 2015, potrivit INS.
Populaţia a recurs la plăţi directe în special pentru medicamente (5,2 miliarde lei în 2016, din care 2 miliarde lei pentru medicamente eliberate pe bază de prescripţie şi 3,2 miliarde lei pentru medicamente fără prescripţie), servicii curative (1,8 miliarde lei), servicii auxiliare de îngrijire (398 milioane lei) şi servicii de recuperare (156 milioane lei).
În ceea ce priveşte destinaţia cheltuielilor pentru sănătate din România, cele mai mari fonduri au fost destinate spitalelor (15,3 miliarde lei, 39,9% din total), în timp ce aproape o treime (31,3%) din bani au ajuns la vânzători cu amănuntul şi alţi furnizori de bunuri medicale, categorie care include farmaciile şi unităţile tehnico-sanitare.
De asemenea, 15,7% din banii cheltuiţi pentru sănătate în 2016 au ajuns la furnizorii de servicii medicale ambulatorii, celelalte categorii de furnizori având ponderi mult mai mici.
Aproximativ 11% din populaţia României nu este acoperită de sistemul de asigurări de sănătate, deşi acesta este obligatoriu în teorie, potrivit raportului “Health at a Glance 2018”, publicat recent de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Comisia Europeană.