România înregistrează o povară considerabilă din cauza cancerului, care provoacă peste 50.000 de decese în fiecare an, arată raportul anual al Comisiei Europene privind starea de sănătate în statele membre ale UE. Multe dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin programe de screening şi diagnostic timpuriu. De altfel, România se află semnificativ sub media UE în privinţa ratei de supravieţuire a pacienţilor cu cancer la 5 ani de la diagnostic, cea mai gravă situaţie fiind înregistrată la copiii cu leucemie.
Astfel, raportul arată că, în 2020, România a înregistrat circa 95.000 de noi cazuri de cancer şi 54.000 de decese din cauza cancerului, pe baza estimărilor legate de tendinţele de incidenţă.
"În timp ce incidenţa este estimată ca fiind mai scăzută decât media UE, mortalitatea generală din cauza cancerului în România este uşoar mai mare, la 283 de decese la 1000.000 de locuitori; media din UE este de 264 decese/100.000 locuitori", se arată în raport.
Acest indicator arată slăbiciunile legate de diagnosticul şi tratamentul cancerului, punctează experţii europeni.
Cele mai răspândite forme de cancer din România sunt cancer pulmonar, de prostată şi colorectal, în rândul bărbaţilor, în timp ce în rândul femeilor cele mai mari prevalenţe sunt înregistrate de cancerul de sân, colorectal şi de col uterin.
SUPRAVIEŢUIRE SCĂZUTĂ LA 5 ANI
Raportul prezintă şi ratele de supravieţuire la 5 ani după diagnostic pe principalele tipuri de cancer în România în comparaţie cu media din UE.
Astfel, la cancerul de prostată, rata de supravieţuire la 5 ani din România este de 77%, faţă de o medie de 87% în UE, în timp ce la cancerul de sân rata este de 75% în România, semnificativ sub media europeană, de 82%.
La cancerul pulmonar, rata de supravieţuire din România este de 11%, faţă de 15% în UE. Totuşi, rata de supravieţuire a pacienţilor la această formă de cancer a crescut sensibil în România, de la 8% în 2009 a 11% în 2014 (an pentru care există ultimele date disponibile).
Cea mai gravă situaţie este înregistrată la copiii cu leucemie din România. Astfel, rata de supravieţuire din România la 5 ani este de doar 54%, cu mult sub media din UE, de 85%. Din acest punct de vedere, copiii cu leucemie din România au cele mai slabe perspective de supravieţuire din UE, cu mult sub cele ale copiilor din orice alt stat european.
Spre comparaţie, în ţara aflată pe penultimul loc, Lituania, rata de supravieţuire a copiilor cu leucemie la 5 ani este de 75%.
"Perspectivele slabe sugerează necesitatea de a iniţia la timp terapia şi de a creşte eficacitatea tratamentului", menţionează documentul.
Doar în cazul cancerului de col uterin, România are o rată de supravieţuire la 5 ani peste media europeană (65%, vs 63% în UE), însă prevalenţa este mult mai ridicată din cauza ratei reduse de vaccinare anti-HPV, iar rata de diagnosticare este scăzută.
SCREENING EXTREM DE SCĂZUT
Chiar dacă a făcut unele progrese în ceea ce priveşte programele de screening împotriva cancerului începând din 2018-2019, România rămâne codaşă în UE la acest capitol.
Astfel, datele din 2014 arată că doar un sfert dintre femeile cu vârsta între 20 şi 69 de ani din România au făcut screening pentru cancer de col uterin în precedenţii doi ani, comparativ cu o medie de 62% în UE.
Pentru cancerul de sân, doar 9% dintre femeile din România (cu vârsta între 50 şi 69 de ani) au făcut screening în 2019, comparativ cu 57% în UE.