Între citirile examenelor imagistice preliminare şi rapoartele radiologice finale pot exista discrepanţe serioase, atunci când citirile preliminare sunt făcute peste noapte, arată o cercetare realizată la Universitatea Indiana, explicaţia fiind că precizia radiologului este afectată noaptea.
Oamenii de ştiinţă au analizat date din 5,9 milioane de examene imagistice efectuate pentru neuroradiologie, radiologie abdominală şi indicaţii musculo-scheletice. Echipa ştiinţifică a descoperit că, în special pentru investigaţiile imagistice avansate, interpretările iniţiale făcute în timpul zilei tind să aibă rate de discrepanţă mult mai mici cu rapoartele finale faţă de cele făcute pe timpul nopţii.
Comparând primele citiri cu cele finale, cercetătorul principal dr. Suzanne Chong a descoperit că examenele imagistice comune au fost iniţial interpretate greşit peste noapte la o rată de 0,14% faţă de citirile din timpul zilei 0,13%). Surpriza a venit în cazul investigaţiilor imagistice avansate, ziua a avut rate semnificativ mai mici de discrepanţă majoră, 0,15%, comparativ cu noaptea, 0,23%.
Cercetătorii sugerează că amânarea citirii preliminare a examenelor imagistice avansate peste noapte pentru citirea în timpul zilei, în măsura în care circumstanţele clinice permit.
Plecând de la concluzia că sunt rate semnificativ mai mari de discrepanţă majoră pentru examenele interpretate peste noapte comparativ cu cele de peste zi, Chong şi coautorii studiului „sugerează nevoia radiologilor de a fi mai precauţi atunci când interpretează investigaţiile peste noapte şi necesitatea unor strategii de management al practicii pentru a ajuta la optimizarea condiţiilor de muncă peste noapte”, după cum arată siteul healthimaging.com.
În cadrul studiului, publicat în Emergency Radiology, toate examenele imagistice au fost citite de radiologi cu pregătire, inclusiv în subspecialităţi precum neuroradiologie, radiologie abdominală, musculo-scheletică.