Demenţa a devenit o cauză majoră de dizabilitate şi de deces în societăţile tot mai îmbătrânite. Cu toate acestea, există diferenţe ale impactului afecţiunii în diferite state şi regiuni. Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite a publicat un studiu, prezentat de Reuters, în care a prezentat date privind prevalenţa demenţei în rândul populaţiei în vârstă din ţara nord-americană, pe baza ultimelor date statistice disponibile.
Astfel, circa 4% dintre persoanele cu vârsta de cel puţin 65 de ani din SUA suferă de demenţă, însă prevalenţa urcă la 13% în rândul persoanelor cu vârsta de cel puţin 85 de ani.
Raportul CDC s-a bazat pe datele din 2022 ale sondajului National Health Interview Survey (NHIS), în care s-au realizat interviuri cu 8.757 de persoane, un eşantion considerat reprezentativ pentru populaţia SUA cu vârsta de cel puţin 65 de ani.
Din 2019, NHIS include în chestionarele sale şi întrebări legate de existenţa unui diagnostic de demenţă.
Potrivit raportului CDC, prevalenţa demenţei este de 1,7% la categoria de vârstă 65-74 de ani şi de 5,7% la categoria 75-84 de ani. Faţă de 2019, prevalenţa a rămas similară în 2022.
Raportul arată că riscul de a avea un diagnostic de demenţă este influenţat de nivelul de educaţie. Astfel, prevalenţa demenţei este cea mai mică în rândul absolvenţilor de facultate din SUA şi cea mai mare în rândul persoanelor care nu au terminat liceul.
Studii anterioare au sugerat că persoanele cu studii superioare dispun de "rezerve cognitive" mai mari, care pot întârzia simptomele demenţei.
Având în vedere îmbătrânirea populaţiei, demenţa devine o problemă de sănătate publică din ce în ce mai presantă, clasându-se pe locul al şaptelea în topul cauzelor de deces şi pe locul al patrulea în topul celor mai împovărătoare boli sau leziuni din SUA în 2016, pe baza anilor de viaţă pierduţi.
Potrivit ultimelor estimări, demenţa înseamnă un cost anual de circa 1 trilion de dolari la nivel mondial, afectând aproximativ 6,5 milioane de americani şi 57,4 milioane de persoane din întreaga lume. Prognozele indică faptul că prevalenţa demenţei s-ar putea tripla până în 2050.