Primul aparat de rezonanţă magnetică MAGNETOM Free.Star a fost instalat în România la centrul radio-imagistic Arhimed Radiology din Iaşi. Aparatul, aflat în portofoliul Siemens Haelthineers, reprezintă o nouă generaţie de echipamente de rezonanţă magnetică, remarcându-se printr-o serie de caracteristici inovatoare, potrivit companiei.
Astfel, aparatul MAGNETOM Free.Star este dotat cu un câmp magnetic de intensitate de 0,55 Tesla, utilizează tehnologie de reconstrucţie bazată pe reţele neuronale de tip Deep Learning (Inteligenţă Artificială), oferind imagini de înaltă rezoluţie cu timpi de achiziţie scurţi, comparabile cu cele obţinute de echipamente cu intensitate de câmp magnetic de 1,5T sau chiar cu cele de 3T, în anumite patologii.
"Această tehnologie deschide noi orizonturi pentru explorări, inclusiv în domeniul patologiei pulmonare, care până acum nu era vizibilă prin rezonanţă magnetică, dar şi pentru pacienţii cu implanturi metalice compatibile MR (Rezonanţă Magnetică) care pot beneficia de un diagnostic de certitudine în zona periprotetică", a transmis producătorul, într-un comunicat.
Aparatul are un diametru al tunelului de 60 cm şi o lungime scurtă, fiind indicat inclusiv pentru pacienţii care suferă de claustrofobie. În plus, dispozitivul prezintă un nivel redus de zgomot datorită tehnologiei de suprimare a vibraţiilor gradientului din dispozitivul RMN.
„Tehnicile de accelerare a scanării care fac parte din tehnologia avansată cu care este dotat MAGENTOM Free.Star asigură un timp de scanare scăzut, fără a afecta calitatea imaginii, timpul în care pacientul trebuie să stea în magnet fiind mai scurt decât la unul de 1,5T, iar fluxul de lucru, de la poziţionarea pacientului până la obţinerea slice-urilor aferente regiunii scanate, este dus la un nivel extrem de avansat, care până acum nu putea fi imaginat. Din punct de vedere al ergonomiei, MAGNETOM Free.Star este proiectat pentru a fi uşor şi compact, adaptându-se la constrângeri de spaţiu: nu necesită ţeavă de quench şi este extrem de eficient din punct de vedere energetic. Suntem mândri să aducem în premieră această tehnologie în domeniul medical din România”, a afirmat Florin Preoteasa, Regional Business Manager în cadrul Siemens Healthineers, citat în comunicat.
Tehnologia de tip „tabletă” integrată oferă un flux de lucru rapid şi facilitează poziţionarea pacientului şi planificarea slice-urilor pentru imagini de diagnostic precise, iar utilizarea inteligenţei artificiale înseamnă mai multă eficienţă şi confort pentru pacienţi, menţionează producătorul.
"Echipamentul este dotat cu antene uşoare care se adaptează conturului corpului pacientului, acesta având senzaţia că are o pătură pe el. Aceste antene oferă semnal omogen pentru imagini de înaltă calitate, asigurând cea mai bună stimulare a ţesuturilor, chiar şi la 0,55T", se precizează în comunicat.
Aparatul utilizează tehnologia „DryCool”, prin care sistemul de rezonanţă magnetică este răcit cu doar 0,7 litri de heliu, care nu se pierd niciodată, fiind sigilat pe viaţă, prevenind astfel pierderile costisitoare în urma unor posibile situaţii de urgenţă sau accidente.
În cazul în care magnetul se demagnetizează, considerat puţin probabil, procedura denumită „ramp-up” (revenirea la un magnet funcţional) se face automat şi durează un timp foarte scurt, fără intervenţia echipei de service sau a oricărei alte interacţiuni umane.
„Siemens-Healthineers a fost partenerul nostru de încredere de la început. Am ales echipamentele lor datorită clarităţii, inovaţiilor tehnologice, fiabilităţii şi suportului tehnic excelent pe care îl oferă”, a declarat dr. Oana Arhire, coordonator medical ]n cadrul Arhimed Radiology.
"Suntem mândri că din ianuarie 2024 le putem oferi pacienţilor noştri explorări de înaltă calitate cu primul aparat de rezonanţă magnetică cu tehnologie MAGNETOM Free.Star, care dispune de un magnet de 0,55T şi algoritmi de inteligenţă artificială Deep Resolve", a completat dr. Oana Arhire.
Siemens Healthineers este o companie specializată în domeniul tehnologiei medicale, cu sediul în Erlangen, Germania. Compania are aproximativ 69.500 de angajaţi în întreaga lume şi a înregistrat venituri de 21,7 miliarde euro în 2022.