Primul medicament pentru tratarea unei tulburări genetice rare care provoacă chisturi şi tumori, aproape de autorizare în UE

Primul medicament pentru tratarea unei tulburări genetice rare care provoacă chisturi şi tumori, aproape de autorizare în UE

Primul tratament pentru tratarea a două afecţiuni diferite, boala rară von Hippel-Lindau şi carcinomul renal avansat cu celule clare ar putea fi autorizat în curând în Uniunea Europeană, după ce a primit recomandare în acest sens din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA). Decizia de autorizare aparţine Comisiei Europene, care urmează, de obicei, recomandările experţilor UE.

Medicamentul, denumit Welireg (belzutifan), a fost evaluat de experţii EMA şi a primit opinie pozitivă (recomandare de autorizare) în ultima şedinţă a Comitetului pentru medicamente de uz uman (CHMP) a instituţiei, desfăşurată în perioada 9-12 decembrie 2024.

Tratamentul cu administrare orală a fost dezvoltat pentru adulţii cu anumite tumori asociate bolii von Hippel-Lindau (VHL) şi pentru cei cu cancer renal avansat (RCC) tratat anterior.

Boala von Hippel-Lindau este o afecţiune genetică rară care pune viaţa în pericol, în care pacienţii sunt mai predispuşi să dezvolte tumori necanceroase sau canceroase, adesea în ochi, creier, coloană vertebrală, rinichi şi pancreas. Aceste tumori pot provoca simptome debilitante pe termen lung, cum ar fi probleme de vedere, dureri de cap sau hipertensiune arterială, în funcţie de mărimea şi localizarea lor.

Bboala, care afectează aproximativ 3 din 100.000 de persoane în UE, este cauzată de un defect al unei singure gene, denumită gena VHL, care este responsabilă de producerea unei proteine ce împiedică formarea tumorilor.

În UE, nu există opţiuni terapeutice sistemice pentru tratarea tumorilor asociate bolii VHL pentru care procedurile localizate (cum ar fi chirurgia, radioterapia sau ablaţia) sunt inadecvate sau nedorite. Deşi aceste proceduri tratează temporar tumorile, ele nu sunt curative, iar noi tumori continuă să apar, prin urmare, există o nevoie nesatisfăcută de opţiuni de tratament care ar reduce dimensiunea şi rata de creştere a tumorilor VHL.

Medicamentul, care se administrează pe cale orală o dată pe zi, blochează activitatea factorului 2 alfa inducibil al hipoxiei (HIF-2α), care reglează proliferarea celulară, formarea vaselor de sânge şi creşterea tumorală. Prin inhibarea HIF-2α, medicamentul contracarează efectele proteinei defecte VHL, micşorând tumorile asociate bolii. Tratamentul vizează, de asemenea, carcinomul renal cu celule clare (RCC) avansat, un tip de cancer în care proteina VHL defectuoasă este prezentă în majoritatea cazurilor.

Recomandarea se bazează pe rezultatele a două studii clinice principale. Unul dintre studii de fază 2, cu un singur braţ, deschis, este în curs de desfăşurare, pentru evaluarea eficacităţii şi siguranţei medicamentului la 61 de pacienţi cu cel puţin un RCC VHL.

Medicamentul a demonstrat că un procent clinic relevant de pacienţi (63,9%) au obţinut un răspuns durabil parţial sau complet la tratament.

Celălalt studiu este unul de fază 3 deschis, randomizat, care a comparat medicamentul cu un alt tratament (everolimus) la 746 de pacienţi cu RCC nerezecabil, local avansat sau metastatic care a progresat după terapii ţintite anterioare. Rezultatele au demonstrat o îmbunătăţire semnificativă din punct de vedere statistic a supravieţuirii fără progresie pentru pacienţii trataţi cu noul medicament comparativ cu cel din studiu. Indicaţia aprobată se referă la un subgrup de pacienţi din acest studiu.

Cele mai frecvente reacţii adverse asociate cu acest medicament sunt numărul scăzut de globule roşii (anemie), oboseală, greaţă, dificultăţi de respiraţie, ameţeli şi niveluri scăzute de oxigen (hipoxie). Anemia şi hipoxia pot fi severe şi pot duce la întreruperea dozei, reducerea dozei sau întreruperea tratamentului.

Medicamentul este acum recomandat pentru o autorizaţie condiţionată de introducere pe piaţă, unul dintre mecanismele de reglementare ale UE pentru a facilita accesul timpuriu la medicamentele care îndeplinesc o nevoie medicală nesatisfăcută.

Acest mecanism permite agenţiei să recomande un medicament pentru autorizaţia de introducere pe piaţă cu date mai puţin complete decât în mod normal, dacă beneficiul disponibilităţii imediate a unui tratament pentru pacienţi depăşeşte riscul, în condiţiile în care nu sunt încă disponibile toate datele.

Pentru a confirma eficacitatea şi siguranţa medicamentului, în special la pacienţii cu tumori asociate VHL, titularul autorizaţiei de introducere pe piaţă va trebui să prezinte rezultatele finale ale studiului de fază II aflat în curs de desfăşurare până în primul trimestru din 2027, precum şi date de la cel puţin 64 de pacienţi dintr-un studiu de susţinere.

Avizul adoptat de CHMP reprezintă un pas intermediar către accesul pacienţilor la acest medicament. Avizul va fi trimis acum Comisiei Europene pentru adoptarea unei decizii privind o autorizaţie de introducere pe piaţă la nivelul UE. După acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă, deciziile privind preţul şi rambursarea vor avea loc la nivelul fiecărui stat membru, ţinând seama de rolul sau utilizarea potenţială a acestui medicament în contextul sistemului naţional de sănătate din ţara respectivă.

viewscnt