Fertilizarea in vitro (FIV) este o metodă complexă de reproducere asistată, prin intermediul căreia cuplurile care se confruntă cu probleme în obţinere a unei sarcini pe cale naturală îşi pot împlini visul de a avea un copil. De obicei, se recomandă după ce alte metode de tratament, ca stimularea ovariană medicamentoasă şi inseminarea artificială nu au dat rezultate. Aceasta constă în recoltarea şi fertilizarea ovulelor în afara corpului pacientei, în laborator, după care embrionii viabili obţinuţi se implantează în uterul pacientei, unde se dezvoltă, până la momentul naşterii. În prezent, fertilizarea in vitro este considerată cea mai eficientă tehnică de reproducere umană asistată.
La SANADOR, specialiştii în reproducere umană asistată utilizează cele mai avansate proceduri de fertilizare in vitro. În Centrul FIV SANADOR, care funcţionează în Clinica SANADOR Floreasca, una dintre clinicile mari din Bucureşti, cu cele mai bune dotări, medicii experimentaţi au la dispoziţie echipamente de top. Astfel, cuplurile care îşi doresc un copil pot beneficia de consultaţii şi de analize FIV amănunţite. Medicii descoperă cauza infertilităţii şi factorii potenţiali care ar putea pune sarcina sau sănătatea fătului ori a mamei în pericol. Experienţa vastă şi pregătirea de elită a specialiştilor SANADOR permit alegerea de proceduri FIV cu cele mai mari şanse de succes.
Analize FIV
În scopul diagnosticării infertilităţii se efectuează o gamă completă şi complexă de investigaţii şi analize specializate, recomandate de către medicul specialist. Acestea examinări includ, în primul rând, analize standard pentru ambii parteneri, precum: teste de sânge şi biochimice pentru evaluarea funcţiei ficatului şi rinichilor, analize hormonale, pentru determinarea bolilor cu transmitere sexuală, precum şi cele care verifică evoluţia unei eventuale sarcini (testul TORCH). De asemenea, se efectuează atât analize specifice pentru viitoare mamă, precum o ecografie transvaginală, cât şi pentru partenerul acesteia, cum ar fi, de pildă, analiza lichidului seminal prin spermogramă, cu spermocultură.
După obţinerea rezultatelor acestor investigaţii, se va putea lua decizia cu privire la cea mai adecvată metodă de tratament a infertilităţii. Pentru anumite cupluri, stimularea ovariană sau inseminarea artificială pot reprezenta opţiuni potrivite, în timp ce altele pot beneficia mai mult de fertilizarea in vitro. Totodată, viitorii părinţi au acces şi la teste genetice, pentru a descoperi dacă există riscul ca bebeluşul să moştenească o boală genetică.
La Centrul FIV SANADOR, analizele pentru FIV sunt recomandate de medicul ginecolog specializat în reproducere umană asistată medical sau de medicul urolog specializat în andrologie, în urma unor consultaţii şi după verificarea istoricului medical al cuplului. Testele recomandate pentru ambii parteneri includ o serie de analize uzuale, precum şi investigaţii specifice, pentru fiecare dintre cei doi parteneri.
Tipuri de proceduri FIV
Fertilizarea in vitro pe ciclu natural este o tehnică complet nemedicată, în timp ce în cazul fertilizării cu stimulare ovariană medicii ginecologi administrează pacientei tratament hormonal, cu scopul de a stimula ovarele, dar şi de a împiedica ovulaţia spontană, astfel încât recoltarea ovulelor să fie posibilă.
Dacă o pacientă a trecut deja printr-un ciclu de fertilizare in vitro, care a generat mai mulţi embrioni viabili, aceştia se pot păstra pentru transferuri ulterioare. Embrionii sunt criogenaţi, astfel că pot fi păstraţi timp de luni sau chiar ani. În acest caz, fertilizarea se face pe endometru monitorizat pe ciclul natural sau după ce endometrul este supus unui tratament care să-l pregătească pentru embriotransfer.
Fertilizarea in vitro cu mai mulţi embrioni creşte şansa de sarcină multiplă. Dacă pacienta vrea să evite o astfel de sarcină, poate alege transferul electiv de embrion unic (eSET), care constă în transferul unui singur embrion.
În situaţia în care ovarele pacientei nu produc destule ovule pentru ca fertilizarea in vitro să aibă şanse de reuşită, din cauza unei rezerve ovariene reduse sau a menopauzei precoce, se recurge la recoltarea de ovule de la donatoare. Această procedură se utilizează şi în cazuri în care ovarele au fost îndepărtate chirurgical.
Uneori, partenerul nu produce spermatozoizi viabili, care nu pot fi recoltaţi natural sau chirurgical. De asemenea, există cazuri în care pacienta nu are partener, dar îşi doreşte copii. În această situaţie, se recurge la utilizarea de spermatozoizi donaţi, care se criogenizează. Aceştia pot fi folosiţi atât pentru inseminare artificială, cât şi pentru fertilizare.
O procedură complexă, avansată, de fertilizare in vitro este injecţia intra-citoplasmatică (ICSI), o tehnică medicală care constă în utilizarea unui singur spermatozoid, care se injectează direct în ovocit. Această metodă necesită un tratament specific, microscopic al spermei, şi alegea unui spermatozoid de cea mai bună calitate. Această procedură are avantajul unei rate mari de succes şi este o soluţie eficientă în cazuri de azoospermie sau oligospermie (număr scăzut de spermatozoizi), sau când celulele reproducătoare masculine au defecte funcţionale sau de structură.
La SANADOR, specialiştii în reproducere asistată recomandă cea mai potrivită procedură de fertilizare in vitro, ţinând cont de specificul fiecărui caz de infertilitate, starea de sănătate a pacientei şi opţiunile acesteia. Centrul FIV SANADOR, care funcţionează în regim ambulatoriu şi de spitalizare de zi, îşi desfăşoară activitatea după cele mai noi protocoale terapeutice, în condiţii de siguranţă şi confort maxim. Echipa medicală supraspecializată întâmpină pacienţii cu dedicare şi empatie şi asigură îngrijire de cea mai bună calitate.
Etapele FIV
Durata realizării unei proceduri FIV este de câteva săptămâni şi se desfăşoară în mai multe etape. În primă fază se suprimă ciclul menstrual normal, astfel încât acesta să poată fi gestionat de specialiştii în reproducere asistată. Pentru ca ovarele să producă mai multe ovule, acestea sunt stimulate printr-un tratament hormonal. Pacienta este monitorizată, în acest sens realizându-se diferite analize de sânge şi ecografie transvaginală şi, dacă este nevoie, diferite tratamente care cresc şansele de obţinere a unor ovocite viabile.
Urmează recoltarea ovocitelor, care se efectuează prin puncţie ovariană. Ovulele sunt aspirate din foliculii ovarieni, pe cale vaginală, cu un instrument special. Pacienta este sedată, astfel că nu simte durere pe parcursul celor 15-20 minute în care se realizează recoltarea. Ovulele recoltate se pun într-un mediu care permite păstrarea lor în cele mai bune condiţii, până la fertilizare şi implantare. După puncţia ovariană, pacienta trebuie să urmeze un tratament avansat, al cărui rol este pregătirea endometrului pentru sarcină.
Specialistul realizează contactul dintre ovul şi spermatozoizi, în urma căruia apare embrionul. Înainte de transferul în uterul pacientei, aceştia sunt supuşi unor teste genetice, pentru descoperirea unor eventuale riscuri şi anomalii. După embriotransfer, pacienta primeşte un tratament specific şi evită activităţile fizice intense. După 2 săptămâni, dacă testul de sarcină este pozitiv, pacienta este consultată pentru confirmarea sarcinii.
La Centrul FIV SANADOR, specialiştii monitorizează atent pacientele, pe parcursul tuturor etapelor fertilizării. Astfel, aceştia se asigură că procedura se desfăşoară după cele mai înalte standarde, cu şanse de reuşită cât mai ridicate. Serviciile medicale de reproducere asistată oferite de SANADOR stau sub semnul excelenţei, iar pacientele care le aleg pot naşte în Maternitatea SANADOR, unde mama şi copilul au garanţia îngrijirii la cele mai înalte standarde. Maternitatea SANADOR este dotată cu tehnologie de ultimă generaţie şi are cea mai dezvoltată secţie de terapie intensivă neonatală din sistemul medical privat din România. De asemenea, aceasta asigură investigaţii şi tratamente de top pentru gravide, mame şi nou-născuţi.