Proceduri moderne de neuroradiologie intervenţională la Spitalul Clinic SANADOR

Proceduri moderne de neuroradiologie intervenţională la Spitalul Clinic SANADOR

Neuroradiologia intervenţională este un domeniu emergent şi dinamic, în care specialişti cu experienţă în radiologia intervenţională şi neurochirurgie asigură tratamente minim invazive, atât elective, cât şi de urgenţă, pentru accident vascular cerebral, anevrism cerebral şi pentru alte afecţiuni ale creierului şi coloanei vertebrale. Utilizând imagistică avansată secţională şi tridimensională, aceste proceduri promit îmbunătăţiri semnificative în diagnostic şi rezultate clinice foarte bune.

Considerată o supraspecializare a radiologiei intervenţionale, neuroradiologia intervenţională se axează pe diagnosticarea şi tratarea sistemului nervos central prin tehnici minim invazive. Procedurile de neuroradiologie intervenţională sunt realizate fără deschiderea craniului, prin introducerea unui cateter în zona inghinală, care este avansat apoi, sub ghidaj imagistic, prin vasele de sânge, până la locul de interes în creier sau în coloana vertebrală. Aceste intervenţii sunt foarte precise, iar reabilitatea pacientului este mai rapidă, cu risc redus de complicaţii.

La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de neuroradiologie intervenţională sunt realizate în condiţii optime în Laboratorul de Cateterism, echipat cu două angiografe Philips Azurion 7, care furnizează imagini clare şi detaliate, cu o doză redusă de iradiere. Procedurile sunt efectuate de medici dedicaţi şi foarte experimentaţi, care aplică cu succes cele mai noi tehnici din domeniu.

Indicaţiile procedurilor de neuroradiologie intervenţională

Neuroradiologia intervenţională este utilizată pentru diagnosticul şi tratamentul unei game variate de afecţiuni neurologice. Aceasta vizează în primul rând tratamentul accidentului vascular cerebral ischemic acut, o urgenţă medicală cauzată de blocajele în vasele de sânge care irigă creierul, şi al malformaţiilor arterio-venoase cerebrale, conexiuni neregulate între artere şi vene în creier, care pot întrerupe fluxul de sânge. De asemenea, în acest fel pot fi tratate anevrismele cerebrale, care pot provoca hemoragii ameninţătoare de viaţă dacă se rup.

Printre afecţiunile tratate se numără ateroscleroza carotidiană, care implică îngustarea, adică stenoza arterelor carotide, precum şi leziunile traumatice ale arterelor carotide şi vertebrale. Tromboza sinusurilor venoase cerebrale, care constă în cheaguri de sânge în sistemul de drenaj sanguin al creierului, şi fistulele arteriovenoase durale, conexiuni neregulate între artere şi vene în ţesutul care acoperă creierul şi măduva spinării, pot fi şi ele tratate cu ajutorul neuroradiologiei intervenţionale.

Neuroradiologia intervenţională este eficientă şi în tratarea bolii Moyamoya, caracterizată prin îngustarea progresivă a arterelor carotide, şi a malformaţiilor vasculare spinale. Malformaţia venei lui Galen, o malformaţie arterio-venoasă rară, care se dezvoltă înainte de naştere şi afectează vena lui Galen, şi fracturile de compresie vertebrală, leziuni în care vertebrele se fracturează şi îşi reduc înălţimea, sunt alte afecţiuni ce pot fi tratate în acest fel.

Procedurile neuroradiologice includ, de asemenea, tratamente pentru tumori cerebrale - meningiom, paragangliom, hemangiom cerebral şi hemangiom vertebral, precum şi pentru hernie de disc, discopatie lombară, tumori spinale sau sângerări nazale (epistaxis).

La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de neuroradiologie itervenţională sunt efectuate cu precizie, într-un mediu extrem de sigur, de către medici cu o supraspecializare distinctă în acest domeniu, în urma unei evaluări medicale complexe şi multidisciplinare. La SANADOR, fiecare pacient beneficiază de o analiză detaliată şi minuţioasă a cazului său, pentru stabilirea celui mai potrivit tratament.

Proceduri diagnostice şi terapeutice de neuroradiologie intervenţională

Procedurile de neuroradiologie intervenţională diagnostică includ angiografie cerebrală şi spinală, prin care sunt vizualizate detaliat vasele de sânge de la acest nivel şi care permit identificarea anevrismelor, malformaţiilor vasculare, stenozelor şi trombozelor.

Procedurile terapeutice utilizează catetere şi dispozitive speciale pentru a trata afecţiuni neurologice, oferind soluţii minim invazive pentru multe afecţiuni şi contribuind semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor.

Principalele proceduri terapeutice de neuroradiologie intervenţională includ embolizarea anevrismelor cerebrale pentru prevenirea rupturii, când medicul introduce o spirală metalică subţire în interiorul anevrismului, pentru a bloca fluxul sanguin, şi embolizarea malformaţiilor arterio-venoase şi a fistulelor arteriovenoase durale, pentru prevenirea hemoragiei intracraniane.

De asemenea, în acest fel medicul efectuează biopsia, ablaţia tumorilor cerebrale şi trombectomia mecanică, pentru eliminarea cheagurilor de sânge în cazurile de accident vascular cerebral ischemic, restabilind fluxul sanguin către creier.

Alte proceduri includ terapia trombolitică pentru dizolvarea cheagurilor de sânge în vasele de sânge din creier, angioplastia şi stentarea arterei carotide pentru deschiderea arterei carotide îngustate, gestionarea leziunilor traumatice ale arterelor carotide şi vertebrale, tratamentul pentru sângerările nazale (epistaxis), şi chirurgia spinală minim invazivă, pentru problemele coloanei vertebrale, inclusiv fracturi, tumori, nervi comprimaţi şi alte afecţiuni la măduva spinării.

De asemenea, administrarea de chimioterapice este o metodă avansată de tratament pentru cancer, în care medicamentele sunt administrate direct în zona tumorii sau în apropierea acesteia, prin tehnici ghidate imagistic.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală multidisciplinară, formată din neuroradiologi intervenţionişti cu experienţă internaţională, neurochirurgi de renume şi anestezişti supraspecializaţi în neuroreanimare, realizează cu succes o gamă completă de proceduri diagnostice şi terapeutice.

Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu două angiografe Philips Azurion 7 de ultimă generaţie, asigură realizarea unor tratamente endovasculare complexe, în condiţii de siguranţă maximă, similară unui bloc operator. Sistemul modern de ventilaţie cu presiune pozitivă oferă un mediu steril, reduce expunerea la radiaţii şi îmbunătăţeşte siguranţa atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. Postoperator, pacienţii sunt atent monitorizaţi şi primesc asistenţă medicală avansată pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I, cu nivel maxim de competenţă.

Pentru o recuperare optimă, la SANADOR pacienţii beneficiază de un program personalizat de reabilitare medicală, stabilit de un medic specialist, toate procedurile fiind realizate sub supravegherea personalului medical calificat.

viewscnt