În ultimele decenii, cardiologia intervenţională a reprezentat un pilon esenţial al tratamentului afecţiunilor cardiovasculare. Această ramură fascinantă a medicinei a revoluţionat modul în care se tratează sau se diagnostichează astăzi afecţiunile inimii şi ale vaselor mari de sânge, asigurând pacienţilor opţiuni terapeutice minim invazive, extrem de precise şi de complexe. Particularitatea acestor proceduri este că sunt realizate fără a fi necesare incizii, sub control imagistic specializat, prin intermediul vaselor de sânge. În prezent, introducerea unui cateter printr-un vas de sânge din picior pentru a implanta o valvă în inimă sau pentru a trata un anevrism aortic reprezintă proceduri uzuale de cardiologie intervenţională, folosite ori de câte ori există indicaţie în acest sens.
La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de cardiologie intervenţională, efectuate în Laboratorul de Cateterism de la SANADOR, se desfăşoară într-o atmosfera sterilă, cu presiune pozitivă, în care sunt aspiraţi şi eliminaţi până şi ionii generaţi de echipamentele de imagistică, totul pentru reducerea la minimum a expunerii la radiaţii a pacientului şi a medicului.
Ce sunt procedurile structurale de cardiologie intervenţională?
Procedurile structurale de cardiologie intervenţională poartă acest nume deoarece se concentrează pe refacerea structurii anatomice normale a inimii şi a vaselor de sânge. Cele mai întâlnite astfel de proceduri sunt angioplastiile şi aterectomiile. Ambele vizează restabilirea unui flux normal de sânge la nivelul arterelor stenozate (îngustate) sau blocate şi, în ambele cazuri, intervenţia se realizează prin intermediul unui cateter introdus, de cele mai multe ori, printr-o arteră de la nivelul membrelor inferioare.
Angioplastiile – angioplastia coronariană şi angioplastia periferică – rezolvă zonele cu depuneri de aterom prin inserarea temporară a unui balonaş. Prin umflare, acesta restabileşte diametrul interior al vasului de sânge. În cazul în care este necesar, după scoaterea balonului, se plasează în acelaşi loc un tub special, numit stent, care nu permite vasului de sânge să se îngusteze din nou.
În cazul în care depunerile de aterom sunt prea dure sau dacă vasele de sânge nu suportă umflarea unui balon, medicul intervenţionist poate recomanda o procedură de aterectomie, prin care, cu un dispozitiv special, sunt tăiate şi aspirate depunerile ce afectează vasele de sânge.
La Spitalul Clinic SANADOR, aterectomia cu sistemul Jetstream este realizată de medici cardiologi care sunt supraspecializaţi în cardiologie intervenţională. Pentru realizarea unor astfel de proceduri, aceştia au nevoie de sprijinul unei echipe multidisciplinare, care include specialişti în anestezie şi terapie intensivă, chirurgie cardiovasculară, chirurgie vasculară, ecocardiografie şi imagistică medicală.
Proceduri structurale avansate de cardiologie intervenţională
Procedurile structural avansate sunt cele care vizează în mod special inima şi arterele ei. Acestea sunt cunoscute în literatura de specialitate în special prin acronimele lor din limba engleză: TEVAR, EVAR şi TAVI, cărora li se adaugă închiderea de defect septal atrial (DSA) sau de foramen ovale patent (FOP).
Procedura TAVI (Transcatether Aortic Valve Implantation) este utilizată pentru tratarea stenozei aortice, o afecţiune care apare odată cu înaintarea în vârstă, şi presupune plasarea unui dispozitiv asemănător unui stent în interiorul valvei aortice, realizată printr-o puncţie femurală şi condusă cu ajutorul cateterului până la nivelul valvei. Această intervenţie nu necesită înlocuirea completă a valvei, ci doar adăugarea unei noi valve din material biologic, fiind deseori preferată unei intervenţii clasice, pe cord deschis.
EVAR şi TEVAR sunt proceduri care se adresează vasului principal din corp, aorta. TEVAR vine de la Thoracic Endovascular Aortic Repair şi se referă, după cum îi sugerează şi numele, la tratamentul endovascular al anevrismului de aortă toracică. În mod similar, EVAR înseamnă Endovascular Aneurysm Repair, adică repararea endovasculară a anevrismului de aortă sau a altui anevrism arterial periferic. Procedura EVAR implică plasarea unei endoproteze (stent graft) în aortă printr-o abordare arterială transfemurală percutanat. Montarea endoprotezei în cazul procedurii TEVAR implică o incizie în artera femurală comună. Aceste proceduri susţin peretele aortic, permiţând ca fluxul sanguin să fie reluat corect sau permit izolarea anevrismului, astfel încât acesta să nu evolueze până la rupere, ceea ce ar duce la deces.
Închiderea DSA / FOP se referă la astuparea unor orificii congenitale prezente în pereţii inimii şi care împiedică o circulaţie corectă a fluxului sanguin. Acest lucru poate avea manifestări uşoare – precum oboseala şi lipsa rezistenţei la efort – dar poate avea consecinţe grave, precum accidentele vasculare cerebrale. Şi această operaţie se poate executa astăzi minim invaziv, cu riscuri reduse, precizie maximă şi recuperare postoperatorie mult mai rapidă.
Altă procedură structurală de cardiologie intervenţională, folosită doar în cazuri atent selecţionate, se referă la tratarea valvei mitrale prin procedeul MitraClip. Acest dispozitiv este o clemă prin care se prind cele două foiţe mitrale atunci când pacientul are o insuficienţă mitrală severă. Acest clip poate fi utilizat şi pentru valva tricuspidă.
La Spitalul Clinic SANADOR, defectele structurale ale inimii şi ale vaselor mari pot fi reparate prin proceduri moderne din domeniul cardiologiei intervenţionale, asigurând numeroase avantaje pacienţilor. Procedurile minim invazive precum implantarea transcateter a valvei aortice (TAVI), repararea endovasculară a anevrismului de aortă (EVAR) şi tratamentul endovascular al anevrismului de aortă toracică (TEVAR) sunt efectuate de o echipă cu vastă experienţă de la Spitalul Clinic SANADOR, care are o activitate de succes în acest domeniu de peste 10 ani.
Afecţiuni tratate prin proceduri structurale la Spitalul Clinic SANADOR
Toate procedurile anterior descrise, alături de multe altele, sunt efectuate în mod uzual în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR. Medici cu o bogată experienţă clinică folosesc cele două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7. După intervenţii, pacienţii primesc cele mai bune îngrijiri de specialitate în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă Cardiovasculară, care este complet digitalizată.
La SANADOR, sunt abordate prin proceduri de cardiologie intervenţională numeroase probleme ale inimii şi vaselor mari. Boala aterosclerotică este tratată prin proceduri structurale la toate nivelurile. Astfel, sunt rezolvate stenozele carotidiene, pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale, stenozele de artere subclavii, care netratate pot conduce la ischemii de membru superior, stenozele de artere renale, responsabile pentru creşterea valorilor tensiunii arteriale, stenozele arterelor membrelor inferioare, care pot produce ischemii ce, în lipsa tratamentului, pot impune inclusiv amputarea respectivelor membre.
În mod similar sunt tratate şi ischemia mezenterică şi bolile coronariene ischemice. De altfel, o gamă largă de intervenţii vizează patologia valvulară cardiacă. Astfel, la nivelul cordului sunt tratate minim invaziv şi extrem de precis stenoza aortică, insuficienţa mitrală, insuficienţa tricuspidiană, închiderea de foramen ovale patent sau cea de defect septal atrial. Procedurile structurale avansate sunt indispensabile şi pentru tratarea anevrismelor de aortă toracică şi abdominală.
Astfel, progresele din domeniul cardiologiei intervenţionale deschid noi orizonturi în tratamentul bolilor cardiovasculare. Persoanele cu astfel de afecţiuni ar trebui să fie conştiente că există soluţii moderne, minim invazive şi extrem de precise, care le pot îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii şi speranţa de viaţă. Prin consultarea medicului specialist cardiolog şi explorarea opţiunilor de tratament disponibile, pacienţii pot beneficia de aceste tehnologii avansate şi pot avea parte de îngrijire personalizată, adaptată nevoilor lor specifice. În căutarea sănătăţii cardiovasculare optime, fiecare pas către tratamentul adecvat reprezintă un pas către o viaţă activă, împlinită, normală.