Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) testează gratuit peste 500 români pentru depistarea persoanelor infectate cu virusul hepatitic B sau C în ,,Săptămâna Europeană a Testării”. ,,Campaniile de testare şi prevenţie trebuie să devină o normalitate, susţinute constant de autorităţi. În acelaşi timp, susţinem necesitatea ca fiecare pacient depistat să aibă acces la tratament în cel mai scurt timp posibil. Numai astfel România va reuşi să atingă obiectivului OMS de eliminare a hepatitelor virale până în 2030,” a declarat Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.
Asociaţia desfăşoară în perioada 17-31 mai în judeţele Braşov, Argeş, Cluj şi Giurgiu campania de testări gratuite. Anunţul a fost făcut la conferinţa de presă, organizată de APAH-RO.
Bolnavii din România cu hepatite virale ar trebui să beneficieze de ultimele terapii inovatoare în toate formele de hepatite virale, aşa cum se întâmplă în alte ţări ale UE.
Conform unui sondaj de opinie realizat de către APAH-RO în rândul pacienţilor cu diverse afecţiuni hepatice, peste 36% dintre aceştia au fost nevoiţi să îşi amâne începerea tratamentului antiviral, chiar dacă au avut recomandare de la medic, din cauza absenţei terapiei specifice sau pentru că nu era compensată integral în termen util.
Cei mai mulţi pacienţi - peste 38% - au beneficiat de tratament antiviral pentru hepatita C, 20% pentru hepatita B şi 7% pentru coinfecţia B plus D.
Pentru coinfecţia cu virusul hepatitei B plus D există în sfârşit un tratament disponibil la nivel european, însă nu şi în România, deşi a fost autorizat de Agenţia Naţională Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale în urmă cu opt luni.
,,Toţi pacienţii cu care vorbesc ne întreabă când vom avea acces la noua terapie. Sper din toată inima ca situaţia asta să nu dureze foarte mult”, a mărturisit Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.
Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a precizat în cadrul conferinţei că hotărârea guvernului nr. 720 a fost iniţiată, dar este nevoie de aprobările CNAS şi Ministerului Finanţelor.
,,Apropo de molecule inovative, noi am făcut tot ce am putut ca să asigurăm, pe de o parte, accesul la moleculele care au fost aprobate pe baza contractelor post-volum. Aşteptăm din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi bineînţeles, a Ministerului de Finanţe posibilitatea de a completa lista cu cele care nu au primit aprobare de intrare necondiţionată pe listă în perioada următoare. Aşteptăm aprobarea ca să fie finanţabile aceste molecule”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.
Deocamdată, pacienţii din România cu hepatita D sunt trataţi cu interferon, care oferă o şansă de răspuns la doar 20-25% din pacienţi.
La prima ediţie a dezbaterii Intellectual Property and New Health Challenges, organizată de 360medical.ro, Marinela Debu subllinia că ,,important este să nu lăsăm niciun pacient cu hepatită B plus Delta depistat şi abandonat. E păcat, să nu aibă pacienţii acces, pentru că medicii îşi doresc să ajute, cred că şi autorităţile au arătat deschidere în ultimii ani. Sper să fie doar un blocaj de moment şi să ne grăbim pentru că au trecut aproape 9 luni că de când s-a aprobat noua terapie”.
Vezi şi Intellectual Property and New Health Challenges -Marinela Debu, APAH-RO: Să nu lăsăm niciun pacient cu hepatită B plus Delta depistat şi abandonat