Aflată la a doua ediţie, dezbaterea Fighting Cancer360 îşi propune să aducă în discuţie mai multe subiecte de actualitate precum terapia genică şi aplicaţiile în cancer, managementul pacienţilor cu diverse tipuri de cancer: mamar, colorectal, pulmonar, renal sau mielom multiplu. Terapia CAR-T, o metodă nouă de tratament, care foloseşte capacitatea sistemului imun de a recunoaşte şi distruge celulele tumorale va fi prezentată în cadrul evenimentului de prof. univ. dr. Alina Daniela Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, care a confirmat participarea la primul eveniment online din 2022 din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii, organizat de redacţia 360medical.ro.
JOI, 3 februarie 2022, începând cu ora 18, medici renumiţi care activează în oncologie şi specialităţi conexe, experţi în sănătate publică, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai asociaţiilor de pacienţi vor pune pe masă timp de două ore toate armele pe care le deţin în lupta lor cu cancerul, le vor prezenta publicului larg şi vor spune de ce ,,muniţie” mai au nevoie pentru a dovedi teribilul inamic.
Epidemia globală de cancer este uriaşă. În prezent, peste 8,2 milioane de oameni mor anual de cancer în întreaga lume, iar 4 milioane sunt decese premature survenite la persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 69 de ani. Oamenii de ştiinţă se concentrează să găsească noi tratamente şi strategii practice pentru a trata cancerul. Terapiile celulare precum CAR-T devin o opţiune posibilă de tratament acolo unde nu existase nicio soluţie.
,,Vorbim despre o terapie complet diferită faţă de un medicament în percepţia sa clasică, despre o terapie „vie”. Terapia CAR-T are indicaţie în leucemia acută limfoblastică la copii şi tineri până la 25 ani şi în limfomul cu celule mari B, ambele boli în stadii avansate, refractare sau recăzute. Pentru aceste două indicaţii există indicaţie înregistrată în România”, a precizat pentru 360medical.ro prof. univ. dr. Alina Daniela Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni.
Pacienţii cu leucemie acută limfoblastică sub 25 ani şi pacienţii cu limfomul cu celule B, boli care nu răspund la nicio terapie se pretează la acest tip de terapii, dar nu sunt singurii. Şi cei care suferă de alte cancere hematologice pot beneficia de terapia cu celule CAR-T, dar şi pacienţii cu alte tipuri de cancere precum cancerele rare, neoplasmele gastrice, hepatice, de sân ar putea beneficia de această terapie.
,,Este o terapie care poate salva vieţi, în cazuri în care alte variante terapeutice nu au reuşit. Trebuie subliniat că aceste terapii au şi efecte adverse considerabile şi trebuie administrate în centrele de transplant de celule stem hematopoietice acreditate, fiindcă este o procedură care are nevoie de echipă multidisciplinară cu experienţă”, a afirmat prof.dr. Tănase.
În ceea ce priveşte aplicarea terapiei CAR-T în România, la ora actuală este înregistrat un produs CAR-T şi introdus în lista de medicamente gratuite a programului de oncologie al CNAS.
,,Institutul Clinic Fundeni este acreditat pentru efectuarea acestei terapii. Am recoltat limfocitele pentru 2 pacienţi, suntem în etapa de aşteptare pentru a trimite celulele în laboratorul unde vor fi modificate specific şi de unde se vor întoarce că medicament, pentru a fi adminstrate”, a ţinut să precizeze directorul medical al Institutului Clinic Fundeni.
Detalii legate de evenimentul Fighting Cancer360 puteţi afla accesând pagina dedicată dezbaterii online, iar dacă aveţi întrebări le veţi putea pune invitaţilor live.