Prof. dr. Daciana Elena Brănişteanu, la Dermatitis360: Diagnosticul de dermatită atopică poate fi o provocare

Prof. dr. Daciana Elena Brănişteanu, la Dermatitis360: Diagnosticul de dermatită atopică poate fi o provocare

Peste 230 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de cea mai frecventă boală inflamatorie a pielii dermatita atopică. 20% dintre copiii şi adolescenţii de pe mapamond au de-a face cu această afecţiune. ,,Putem spune că adolescenţii, într-adevăr, în ultimele decade ating o prevalenţă de 20 %, iar în ceea ce priveşte dermatita atopică a adultului, fie de novo, fie ca o prelungire a dermatitei atopice a copilului şi adolescentului, reprezintă între 2,1% şi 10 % conform studiilor internaţionale”, a precizat la dezbaterea Dermatitis360 prof. univ.dr. Daciana Elena Brănişteanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi, şefa clinicii de dermatologie de la Spitalul Clinic Universitar CF Iaşi.

Prof. dr. Daciana Elena Brănişteanu este preşedintele Asociaţiei Dermatologice Moldova, membru în bordul Societăţii Române de Dermatologie şi medic dermatolog cu o experienţă de peste 30 ani în tratarea dermatitei atopice. Referitor la situaţia pacienţilor din România, chiar dacă în momentul de faţă nu sunt statistici despre dermatita atopică, prof. dr. Daciana Elena Brănişteanu spune că în curând dermatologii români vor putea veni cu cifre.

,,În momentul de faţă derulăm şi interpretăm statistic rezultatele unui studiu epidemiologic la nivel naţional, coordonat de către Societatea Română de Dermatologie şi care are ca punct principal exact stabilirea unor cifre exacte în România, în zilele noastre”.

Dermatologul ieşean a precizat că românii, în general, ştiu puţine despre dermatita atopică şi fac de foarte multe ori confuzii şi au atitudini câteodată exagerate, a se vedea corticofobia în momentul în care dermatologul stabileşte diagnosticul de dermatita atopică, stabileşte gradul de severitate al bolii şi propune o corticoterapie.

,,Din păcate, în mass-media a fost promovată o atitudine furibundă împotriva dermato-corticoizilor. Oamenii au început să îşi aplice aceste terapii conform unor scheme personale şi n-au reuşit să facă altceva decât să dezvolte la amplitudine maximă, efectele secundare ale acestor terapii. Am fost neputincioşi până în urmă cu ceva ani (nu mai mult de 5 ani de zile) în formele severe şi moderate de dermatită atopică, în sensul în care, cel puţin la copii, majoritatea terapiilor sistemice care erau propuse aveau contraindicaţii, desigur, cu excepţia corticoterapiei generale. Astăzi avem la dispoziţie şi mulţumim autorităţilor pentru sprijinul pe care-l acordă în gestionarea acestor pacienţi cu adevărat suferinzi şi fizic şi emoţional. Avem terapii extrem de performante, cu un profil de siguranţă foarte bun”, a afirmat prof. dr. Daciana Elena Brănişteanu în timpul dezbaterii.

Medicul a recunoscut că aceste terapii costă mult şi că sistemul de sănătate investeşte mult în aceste terapii, dar că merită această investiţie.

,,Experienţa pe care noi deja ne-am dezvoltat-o cu o serie întreagă de astfel de terapii ne-a demonstrat că sunt terapii extraordinar de eficiente, care sunt capabile să schimbe viaţa unui pacient cu dermatita atopică. Poate suna bombastic, dar exact aşa este. În momentul în care se aplică terapia corespunzătoare, se schimbă complet destinul unui om cu dermatita atopică şi dacă acest lucru îl putem face din cele mai timpurii perioade ale acestei boli, cu atât mai uşoară va fi povara pacientului respectiv”, a spus dermatologul ieşean.

Diagnosticarea dermatitei atopice poate fi uşoară sau dificilă, iar misiunea dermatologilor nu este deloc simplă, mai ales când au de-a face cu pacienţi nedormiţi, obosiţi, supăraţi, isterizaţi de nesomn, de numărul îndelungat de zile de concediu medical, de absenteism de la serviciu.

,,Câteodată diagnosticul de dermatită atopică este un diagnostic care ţipă de la uşă şi un medic avizat cu o pregătire serioasă pune uşor diagnosticul de dermatită atopică. Dar o să vă dezvălui şi experienţa unui clinician cu 30 de ani de lucru în câmpul dermatitei atopice, că sunt cazuri care necesită foarte mult efort pentru diagnostic. Dacă o dermatită atopică în plin puseu de activitate a bolii, adică de eczemă acută poate ridica probleme de diagnostic legate de motivul care a declanşat eczema, în fazele de remisiune ale bolii, cu câteva stigmate cu asocierea cu alte manifestări ale atopiei diagnosticul de dermatită atopică poate fi o provocare”, a spus prof. dr. Daciana Elena Brănişteanu.

Puteţi urmări întreaga dezbatere aici.

[VIDEO] Dr. Alin Nicolescu la Dermatitis 360: Mare greşeală că dermatita atopică a fost confundată cu alergia!

viewscnt